Nu de energiekosten aanzienlijk zijn gestegen en het er niet naar uitziet dat dit op korte termijn zal veranderen, is het aan te raden (en voor sommige mensen zelfs noodzakelijk) om je woning beter te isoleren. Zo kun je je energierekening omlaag brengen en wordt je woning ook nog eens meer waard. Maar het isoleren van je woning brengt behoorlijke kosten met zich mee en niet iedereen heeft het budget om zijn woning te verduurzamen. De Energiebespaarlening kan dan uitkomst bieden.
Wat houdt de Energiebespaarlening in?
De Energiebespaarlening wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds. Met deze lening wordt een betaalbare en verantwoorde manier geboden om de verduurzaming van je woning te financieren.
Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om voor deze lening in aanmerking te komen. Maar de lening kent behoorlijk wat voordelen. Zo hanteren ze een gunstig rentetarief, mag je de lening tussentijds altijd boetevrij extra aflossen (met een minimale aflossing van 250 euro), betaal je geen afsluitkosten en wordt de lening onderhands verstrekt. Deze voordelen zorgen ervoor dat de Energiebespaarlening een heel betaalbare manier is om de verduurzaming van je woning te financieren.
De belangrijkste voorwaarden op een rij
Er gelden dus zoals voor elke regeling een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden om voor de Energiebespaarlening in aanmerking te komen benoemen we in deze blog.
Zo moet je in elk geval eigenaar zijn van een bestaande woning, waar je zelf in woont. De lening kan dus niet gebruikt worden om de verduurzaming van beleggingspanden te financieren. Je moet minimaal 1.000 en je kunt maximaal 25.000 euro lenen.
Om te weten welke werkzaamheden en maatregelen in aanmerking komen, heeft het Nationaal Warmtefonds een lijst opgesteld waarop je dit duidelijk terug kunt vinden. De werkzaamheden moeten wel worden uitgevoerd door een installateur of aannemer. Je mag de werkzaamheden dus niet zelf uitvoeren. Werkzaamheden die al uitgevoerd zijn voordat je de lening afsloot komen niet in aanmerking, behalve als het zo recent is gedaan dat de werkzaamheden maximaal twee maanden voor het afsluiten van de lening zijn gefactureerd. De uitgebreide voorwaarden vind je hier.
Persoonlijke lening
De Energiebespaarlening wordt verstrekt in de vorm van en persoonlijke lening. Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd en een vaste rente. De duur van de looptijd kan variëren tussen de 7 en 20 jaar.
Aan het einde van de looptijd is het volledige bedrag annuïtair afgelost. Bij een annuïtaire lening blijft het maandbedrag tijdens de hele looptijd hetzelfde. Het bedrag dat je maandelijks betaalt bestaat uit een deel aflossing en een deel rente.
Het fijne hiervan is dat je altijd precies weet waar je aan toe bent. Als je tussentijds aflost, ga je minder rente betalen, waardoor je op de kosten kunt besparen. Als je financiële situatie het toelaat kan het daarom aantrekkelijk zijn om tussentijds extra af te lossen, zeker omdat dit bij deze lening boetevrij mag. Dit is namelijk niet bij alle leningen het geval.
Energiebespaarlening of hypotheek verhogen?
Om je woning te verduurzamen is het ook mogelijk je hypotheek te verhogen. Dit kan natuurlijk een prima optie zijn, en je kunt altijd even met je hypotheekadviseur overleggen of het voor jou verstandig is om hier gebruik van te maken.
Het nadeel van het verhogen van je hypotheek is dat het behoorlijk wat kosten met zich meebrengt. Naast de advieskosten van de bank moet je soms naar de notaris of heb je er een taxatierapport voor nodig. Aangezien je voor de verduurzaming van je woning vaak maar een relatief klein bedrag nodig hebt, zijn de kosten van het verhogen van je hypotheek in verhouding dus erg hoog.
Bij de Energiebespaarlening zijn de kosten lager, waardoor dit een aantrekkelijke manier is om de energiebesparende voorzieningen aan je woning te financieren.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.
Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?
Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.