De latte-factor: hoe veel kleine beetjes een enorme berg worden

We kennen het allemaal; een broodje onderweg, een lippenstift met een nieuw kleurtje of een paar euro in de parkeermeter. Kleine uitgaven die vrijwel dagelijks voorkomen. Dit wordt de Latte-factor genoemd. Gebaseerd op coffee to go’s van een paar euro.
De losse uitgaven op zich betekenen niet zoveel voor je uitgavenpatroon. Maar al deze uitgaven bij elkaar opgeteld kunnen behoorlijk aantikken. In deze blog laat ik zien hoe je de Latte Factor ook voor je kunt laten werken.

Een rekenvoorbeeld

Stel dat je vijf euro per dag aan koffie onderweg uitgeeft, 5 dagen per week. Dat is 1.300 euro per jaar en na 10 jaar dus 13.000 euro!
Als je meerekent dat je ook rendement kan maken met dit geld, dan kan het helemaal flink oplopen. Met een rendement van 8% (het gemiddelde rendement op aandelen) zou je na 10 jaar ruim 20.000 euro hebben opgebouwd. Na 20 jaar ruim 64.000, na 30 jaar 159.000 en na 40 jaar bijna 364.000 euro!! En dat alleen aan koffie.

Lees hier mijn blog over het rente op rente effect waar ik hier uitgebreider op in ga.

Tips voor je eigen situatie

Of je nu koffie buiten de deur drinkt of niet- de latte factor kun je op 1000 dingen toepassen. Een lunch in de bedrijfskantine, een nagellakje bij de Hema, een tijdschrift en ga zo maar door.

Kijk eens welke uitgaven jij eenvoudig kunt verminderen zonder dat je leven er veel minder leuk van wordt. Als jij gek bent op die speciale koffie onderweg, schrap die dan niet helemaal, maar misschien kun je het minder vaak doen. Van 5x naar 2x per week scheelt al enorm. Dan wordt het meteen een echt genietmoment in plaats van een gewoonte.

Zo kun je ook je boodschappen onder de loep nemen; misschien een goedkopere supermarkt, gestructureerder inkopen of iets minder vaak voor luxe en gemak kiezen. Tijdens een rondje boodschappen belanden er heel veel ‘latte factoren’ in je mandje.

Het wordt helemaal leuk als je ook je vaste lasten grondig onder de loep neemt en een mooie maandelijkse besparing realiseert. Je energierekening, verzekeringen, internet en tv-abonnement.

Dit maandelijkse bespaarde kapitaal kun je perfect gebruiken om te investeren voor de lange termijn maar natuurlijk ook om vrije tijd te kopen of een algeheel gevoel van vrijheid te creëren omdat je nou eenmaal minder geld per maand nodig hebt.
Dit is wat mij betreft de ideale manier om te besparen. Op deze manier hoef je niet in te leveren op plezier en luxe en bouw je ondertussen aan een financieel vrijere toekomst.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de besloten Facebookgroep van Financequeen

Instagram Functionalities have been removed. Please use a 3rd party Instagram Plugin.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen