De maand van Sabine: januari

In 2025 deel ik maandelijks een terugblik op mijn persoonlijke leven. De insteek kan elke maand net even anders zijn, maar financiën zijn uiteraard altijd present! Lees je met me mee?

Structuur en overzicht

De afgelopen jaren waren bij ons thuis op z’n zachtst gezegd nogal hectisch. Mijn beide schoonouders overleden en we verhuisden naar onze huidige woning. Een woning waar we superblij mee zijn, maar waarvan de verbouwing nogal uit de klauwen liep.
Dit kwam vooral omdat we deze in eigen beheer uitvoerden, wat flink tegenviel. Niet in de laatste plaats omdat mijn schoonvader, gepensioneerd loodgieter, zou ondersteunen met het enorme denkwerk tijdens dit proces. Helaas overleed hij vlak voor de verbouwing van start ging.
Nu bevinden we ons in rustiger vaarwater en zijn we stapje voor stapje de resten aan het opruimen en structuur aan te brengen op allerlei gebieden.

Financieel inzicht en overzicht

Wil je je financiële situatie verbeteren, dan is dé tip wat mij betreft het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. In een boekje, een app of in excel. Zelf deed ik dat altijd trouw in excel. Tot hier een paar jaar geleden de klad in kwam in verband met de situatie die ik hierboven beschreef.
Ik ben natuurlijk altijd vrij actief met mijn financiën bezig, al is het alleen maar door alle tips die ik beroepsmatig voorbij zie komen, dus een echte puinhoop werd het niet. Maar ik had niet echt grip meer op mijn financiële situatie in de zin dat ik goed wist hoeveel geld we overhielden per maand.
Wellicht vraag je je af hoe dat kan, want je ziet toch of je spaarrekening groeit of slinkt. Zeker waar, alleen ging er natuurlijk veel geld naar de verbouwing. Dat geld kwam uit een bouwdepot en van verschillende zakelijke en persoonlijke rekeningen. Ik wist dus niet goed hoeveel geld we per maand uitgaven.
In ons geval gaf dat dus geen problemen met rondkomen, maar ik wil dit preciezer weten om beslissingen over investeringen te kunnen nemen. Hoe het met die investeringen zit vertel ik in een volgende editie. Eerst moet er helderheid komen over mijn financiële situatie!
Voor januari heb ik alles inmiddels netjes ingevuld in mijn excelsheets en daar kwamen een paar zaken uit die opvielen:

Abonnementen, exclusief internet en mobiel: 71,27 euro

Als eerste de zaken waar ik niks aan kan of wil veranderen:

17,31 euro aan de huur voor de laptop van mijn zoon, daar doe je niks aan. In deze video zie je mijn overwegingen om de laptop te huren in plaats van kopen.
16,25 euro aan DPG waarmee ik onder andere Volkskrant, Parool, Trouw en Algemeen Dagblad online volledig kan lezen. Ik vind het belangrijk om goede journalistiek te ondersteunen en daar ook makkelijk toegang tot te hebben.
10,99 euro aan Spotify. Soms scoor ik hier voordeel mee door dit te betalen via een cadeaubon met korting, maar die komen niet vaak voorbij. Ik zou wel een Spotify Premium-account willen delen, maar het nadeel is dat je je muziekhistorie kwijt bent als je niet de accounteigenaar wordt. Tips zijn welkom!
2,75 euro aan Videoland. Dit account deel ik met een paar vriendinnen. Heel blij mee!

Zaken waar ik wél iets aan wil veranderen:

13,99 euro aan Netflix. Ik vind dit serieus veel geld! Ik ben thuis in discussie om Netflix eruit te gooien. Naast Videoland hebben we ook Disney Plus. Dit delen we ook met anderen en betalen we per jaar. Meer dan genoeg keuze in series, alleen even schakelen omdat we nu vaak Netflix als eerste voorkeur hebben.
10 euro per maand aan Kobo Plus. Dit abonnement heb ik inmiddels opgezegd. Ik vind het aanbod te beperkt en heb besloten mijn boeken op andere manieren te lezen en luisteren. Ik onderzoek nu de online bibliotheek van de ‘gewone bibliotheek’. En daarnaast heb ik geregeld een (proef)abonnement op Storytel of Bookbeat. Bookbeat kun je nu overigens 90 dagen gratis proberen!

Als ik Netflix er ook uit krijg bespaar ik mooi 24 euro per maand. Of 288 euro per jaar!

Energie: 118,74 euro

Ons huis is goed geïsoleerd en daarnaast hebben we zonnepanelen én een warmtepomp. Ook letten we best goed op ons verbruik. Lagere kosten kan ik bereiken door over te stappen van leverancier.
We zijn klant bij Powerpeers en ik ben hier heel tevreden over. Maar de prijs moet wel redelijk zijn. In februari ga ik met Wim zitten om het energiedashboard te bekijken en een beslissing te nemen. Dat is een nadeel aan een warmtepomp; die verbruikt contra aan de opwek van de zonnepanelen en daarmee is de energierekening een stuk ingewikkelder geworden. Voorheen switchte ik zonder blikken of blozen. Nu wil ik ons verbruik even in perspectief zetten en overleggen voordat ik switch of het verlengingsaanbod van Powerpeers accepteer.

Extra inkomsten: 450,05 euro

Het is januari en dan laat ik altijd mijn potjes uitbetalen. Woolsocks, CashbackXL en mijn Vinted-portemonnee betaalden uit. Ook verkocht ik een paar oude iPads. Zo oud en/of beschadigd dat 4 iPads in totaal slechts 25 euro opleverden. Een klein bedrag voor mij en een paar iPads die op een goede manier gerecycled worden. Ik deed dit overigens via ReBuy .
Naast duurzaamheid en eventueel extra inkomsten is er nog een reden om oude elektronica weg te doen: brandveiligheid. Wist je dat dit soort apparaten uit zichzelf kan ontbranden als ze (ooit) gevallen zijn? Ik ben me hier nog verder in aan het verdiepen, maar onnodige oude elektrische apparaten gaan bij mij nu zo snel mogelijk de deur uit!

Ook liet ik 240 euro uitbetalen uit mijn Lend a Hand wallet.

Opruimen en structureren van overige zaken

Ik ben niet alleen mijn financiële situatie aan het opruimen, maar ook op veel andere terreinen. Zo heb ik mijn hele papieren administratie onder handen genomen. Ik had al een paar jaar niks meer in mappen gestopt. (Geen aanrader, wat een gedoe!) Inmiddels zit alles weer in mappen. Ook heb ik de mappen uitgemest. 300 kilo oud papier leverde dit, bij wijze van spreken, op. Een flink deel ligt nu in mijn bureaula als kladpapier.

Ook pakte ik mijn receptenmap aan. Een map met uitgeprinte recepten, maar vooral recepten uit supermarktmagazines. Daarmee maak je heel goedkoop je eigen, 100% matchende, kookboek. Gesorteerd op ‘doordeweeks’, ‘gezond’ wat aparte categorieën zoals barbecue en kerst. Alles zit inmiddels in plastic mapjes want die supermarktblaadjes zijn heel dun en veel waren gescheurd.

Next stop: keukenkastjes uitmesten, schoonmaken en handiger inrichten.

Track your finance

Clix sparen

Mijn Instagram-volgers zien het geregeld voorbij komen; sinds een tijdje spaar ik fanatiek Euroclix. Dit programma gebruik ik al jaren en ik liet eerder al 870 euro uitbetalen- verdeeld over meerdere uitbetalingen.
Afgelopen zomer ontdekte ik de cadeaubonnen met korting via deze partij en sinds die tijd gaat het heel hard met sparen. Mijn saldo staat op bijna 850 euro! Maar ik spaar door tot de 2.000 euro vanwege een hogere wisselkoers. Ik verwacht dit in 2025 te bereiken.
Je leest alles over deze manier van sparen in dit artikel.

Boeken lezen

Ik houd erg van lezen en toch schoot het er de laatste tijd teveel bij in. Tijd voor meer focus op dit onderwerp. Ik deel maandelijks een lijstje van de boeken die ik las of luisterde.

Boeken die ik uitlas in januari

Gevangen in nooit genoeg

Interessant boek over tevredenheid, minimalisme en materialisme. Sluit mooi aan op mijn opruim- en structuurperiode. Het is dan ook geen toeval dat ik dit boek nu las 🙂

De mens is een plofkip

Dit boek liet me best wel schrikken. Teun van de Keuken laat goed zien welke belangen er spelen in de voedingsindustrie en hoe marketing wordt ingezet om ons te verleiden ongezond voedsel te eten. Ook vind je hierin een pleidooi voor regelgeving op het gebied van voeding, onder andere op middelbare scholen. Aanrader!

Armoede uitgelegd aan mensen met geld

Als je denkt dat mensen in armoede leven omdat ze simpelweg domme keuzes maken dan is dit boek interessante kost. Geschreven door een Belg die in armoede opgroeide en inmiddels welvarend is. Het laat zien dat armoede veel meer is dan het niet hebben van geld en daarmee grote impact heeft op allerlei andere terreinen. Niet alleen voor de personen in kwestie, maar ook voor ons allemaal als maatschappij.

Boeken die ik nu lees

Deel nooit het verschil

Over onderhandelen! Geschreven door een veteraan van de FBI die onderhandelde in gijzeling- en ontvoeringszaken.

Leven en Laten leven

Dit boek is al wat ouder en geschreven door de auteur van de Hendrik Groen-reeks. Ik vond de Hendrik Groen boeken fantastisch en ook dit boek is vermakelijk. Alleen heb ik dit boek volgens mij al eerder gelezen.

Generatie angststoornis

Over de invloed van schermen en social media op kinderen. Er is steeds meer bekend over de vernietigende impact hiervan en dat wordt duidelijk beschreven in dit boek.

3 heel verschillende boeken, afhankelijk van mijn stemming of het moment van de dag bepaal ik waar ik in verder ga.

Vrijwilligerswerk

Ik probeer mijn steentje bij te dragen als vrijwilliger. Natuurlijk de standaardzaken rondom de sportteams van mijn kinderen en ook op school steek ik geregeld mijn handen uit de mouwen.
Daarnaast ben ik regelmatig actief voor de Voedselbank, vooral met acties om veel producten in te zamelen. Op dit moment ben ik op een missie om 100 voedselpakketten van de Jumbo in te zamelen. Bij mijn lokale Voedselbank komen 100 gezinnen die we allemaal een eigen, nieuw, pakket gunnen.
Terwijl ik dit schrijf staat de teller op 64 pakketten. Een flink aantal, maar we zijn er nog niet. Als je de Jumbo-app hebt en zegels aan me wil overschrijven ben ik je erg dankbaar. Voor 90.000 euro boodschappen doen in de komende paar weken zal me net niet lukken 😉 Dank je wel alvast!

Tot zover de update van deze maand. Ik hoor graag je reactie wat je hiervan vindt. Verzoeken of tips zijn welkom. Mijn mailbox en Instagram staan altijd voor je open!

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Waarom meer verdienen niet altijd beter is dan geld besparen
Dit is het geheim van succesvol beleggen
25 manieren om vandaag nog geld te besparen

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen