De voor- en nadelen van spaardeposito’s

Nu de rente weer wat stijgt wordt sparen weer steeds interessanter, maar gewoon sparen brengt nog altijd niet zo heel veel op. Zonde, want je wil natuurlijk zoveel mogelijk uit je geld halen. Depositosparen kan dan een hele goede optie zijn. Het is net zo veilig als gewoon sparen, want het brengt vrijwel geen risico’s met zich mee, maar het levert je wel meer op. Voor iedereen die nog twijfelt of een spaardeposito iets is hebben wij alle voor- en nadelen van spaardepositio’s op een rijtje gezet.

Hogere rente

Het belangrijkste voordeel van een spaardeposito is de hogere rente in vergelijking tot reguliere spaarrekeningen. Dit rentetarief staat vast gedurende een vooraf bepaalde periode. Dat zorgt voor stabiliteit en kan heel fijn zijn in tijden van economische onzekerheid of wanneer de variabele rentetarieven niet zo gunstig zijn.

Laag risico

Een ander aantrekkelijk kenmerk van spaardeposito’s is het lage risico. Als je een spaardeposito opent bij een bank die valt onder het depositogarantiestelsel, is je spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro verzekerd in het geval de bank failliet gaat. Dit biedt een geruststellend gevoel en veel zekerheid, omdat je weet dat je geld altijd veilig is. Daarnaast is een spaardeposito in feite gewoon een spaarrekening, dus je bent niet afhankelijk van bijvoorbeeld aandelenkoersen, waardoor de waarde niet kan schommelen.

Lees ook eens: Hoge rente: sparen via Trade Republic

Meerdere opties mogelijk

Spaardeposito’s zijn er in allerlei soorten en maten, waarbij vooral de looptijden variëren en daardoor ook het bijbehorend rentepercentage. Hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rente die je ontvangt. Van enkele maanden tot meerdere jaren, er is van alles mogelijk. Ook is het mogelijk een spaardeposito te openen in het buitenland of in een andere valuta. Platforms zoals Raisin vergroten de keuze, omdat ze een breed scala aan producten uit verschillende landen bieden, met verschillende looptijden en rentetarieven. In deze blog lees je meer over sparen via Raisin.

Stabiliteit in onzekere tijden

In onzekere economische tijden bieden spaardeposito’s een stabiele en voorspelbare bron van inkomsten. Het rendement staat namelijk vast gedurende de looptijd, ook als de rente landelijk of wereldwijd daalt. Dat biedt een flinke mate van financiële stabiliteit. Als aandelenkoersen hard schommelen in onzekere tijden, blijft de waarde van een spaardeposito ook gelijk, waardoor er geen verliezen geleden hoeven te worden.

Banner 728x90

Beperkte flexibiliteit

Tegenover bovengenoemde voordelen staan echter ook een aantal nadelen. Een van de meest voor de hand liggende nadelen van een spaardeposito is de beperkte flexibiliteit. Zodra het geld is vastgezet in een deposito, kan het niet makkelijk worden opgenomen. In de meeste gevallen moet je namelijk een boete betalen als je je geld tussentijds op zou willen nemen. Dit kan heel vervelend zijn als je voor onverwachte kosten komt te staan en het geld daarvoor nodig hebt, of als je graag wat flexibiliteit zou willen behouden om snel op veranderingen te kunnen reageren.

Impact van rente-ontwikkelingen

Een ander mogelijk nadeel van spaardeposito’s is het risico dat de spaarrente stijgt terwijl het geld al vaststaat tegen een vast rentetarief gedurende een vooraf bepaalde periode. Als de algemene rentetarieven stijgen, kun je je benadeeld voelen door het feit dat je geld vaststaat tegen een lager rentetarief, terwijl reguliere spaarrekeningen op dat moment meer flexibiliteit bieden tegen een vergelijkbare of misschien zelfs wel hogere rente.

Lees alle blogs over sparen op Financequeen.

Mogelijk lagere rendementen

Hoewel spaardeposito’s veel stabiliteit bieden en een hogere rente dan reguliere spaarrekeningen, is het rendement op de lange termijn over het algemeen lager in vergelijking tot andere investeringsmogelijkheden zoals beleggen in aandelen of indexfondsen. Hoewel beleggen in principe een hoger risico met zich meebrengt, wordt dat risico flink gedempt als je voldoende horizon hebt. Sparen, of het nou in de vorm van een deposito is of niet, is voor de korte termijn wel stabiel, in tegenstelling tot beleggen. In deze blog lees je meer over de verschillen tussen sparen en beleggen.

Conclusie

Deposito’s zijn een hele mooie toevoeging aan de spreiding die je aan kunt brengen in de opbouw van je vermogen, dankzij de door hogere rentetarieven, bescherming tegen risico’s en stabiliteit. Toch moet je de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar afwegen voordat je een beslissing neemt, waarbij je rekening moet houden met je persoonlijke situatie en het doel dat je hebt met het bedrag dat je in de spaardeposito zou willen zetten. Alle blogs over sparen lees je hier.

Tekst

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen
Wat is het verschil tussen indexbeleggen en actief beleggen?
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen