In maart ontvangen alle woningeigenaren in Nederland weer de WOZ-aanslag. Voor veel mensen betekent dit vooral dat er weer bekend is hoeveel gemeentelijke heffingen en onroerendezaakbelasting er dit jaar betaald moeten worden. Een dikke rekening dus, waar de meeste mensen niet echt blij van worden. Maar je kunt ook gebruik maken van je WOZ-aanslag. Weten wat je allemaal met je WOZ-aanslag kunt? Lees dan snel verder.
Wat is de WOZ-aanslag eigenlijk?
Op de WOZ-aanslag staat de WOZ-waarde van je woning. De WOZ-waarde is de waarde van je woning en deze wordt door de gemeente bepaald. De WOZ-waarde wordt door verschillende overheden gebruikt als grondslag voor bepaalde belastingen en heffingen. Je ontvangt altijd een waarde van een jaar geleden. De WOZ-waarde die je dit jaar ontvangt is dus gebaseerd op de waarde van je woning per 1 januari 2022.
De gemeente gebruikt de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting en de rioolheffing. De waterschappen gebruiken de WOZ-waarde voor watersysteemheffing. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de erfbelasting, de schenkbelasting en de verhuurdersheffing. Bij huurwoningen wordt de WOZ-waarde tenslotte gebruikt om mede de hoogte van de huurprijs te bepalen.
Hoe wordt de hoogte van de WOZ-waarde bepaald?
De gemeente bepaalt elk jaar door middel van een taxatie wat de waarde van jouw woning is. Dit doen ze door jouw woning te vergelijken met andere woningen in de buurt, met name als er recent vergelijkbare woningen verkocht zijn. Je kunt altijd zien welke woningen er zijn gebruikt om jouw woning mee te vergelijken.
Bezwaar maken
De WOZ-waarde is dus van invloed op allerlei belastingen die je moet betalen. Over het algemeen geldt daarom dat het gunstig is als de WOZ-waarde zo laag mogelijk is. In sommige gevallen is een hoge WOZ-waarde juist beter, maar daar komen we later op terug. Hoe dan ook geldt dat wanneer je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je woning, je hiertegen bezwaar kunt maken. Je kunt dan aangeven waarom jij het niet eens bent met de waarde van de woning. Je dient je bezwaarschrift met onderbouwing in bij de gemeente, waarna beoordeeld zal worden of je bezwaar gegrond is. Krijg je gelijk, dan wordt de WOZ-waarde aangepast.
Vaak gaat het om kleine verschillen in de belasting die je moet betalen, en lijkt het eigenlijk niet de moeite waard om bezwaar te maken. Maar als de WOZ-waarde van je woning dit jaar lager is, zal deze ook de daaropvolgende jaren lager zijn. Er wordt volgend jaar immers een lagere waarde als uitgangspunt gebruikt. Op deze manier zul je ook de komende jaren nog minder belasting hoeven te betalen dan wanneer je geen bezwaar gemaakt zou hebben. Het totaal kan dan dus behoorlijk oplopen, waardoor het toch interessant kan zijn om bezwaar te maken.
Verlagen risico-opslag
Als je een hypotheek hebt betaal je vaak een risico-opslag. Dit is een opslag bovenop je rente, als vergoeding voor de bank voor het risico dat zij lopen. Als klant krijg je één rentepercentage gepresenteerd, de risico-opslag is hier onderdeel van.
Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe meer risico-opslag je betaalt. Dit heet de ‘schuld-marktwaarde-verhouding’ (SMV). De SMV drukt uit hoe hoog de schuld is ten opzichte van de waarde van jouw woning
Het kan zomaar zijn dat jouw woning inmiddels meer waard is geworden dan toen je hem kocht. Het geleende bedrag is dan nu een kleiner percentage van de waarde van de woning, waardoor het kan zijn dat je in een lagere risicoklasse valt, en dus een lagere risico-opslag kunt gaan betalen.
Wil je weten hoe dit in jouw specifieke situatie werkt? Dan kun je twee dingen doen. De ingewikkelde versie is het uitpluizen van je hypotheekvoorwaarden. De simpele versie is dat je je hypotheekverstrekker belt om te vragen hoe dit voor jouw situatie precies zit.
Als je in een lagere risicoklasse terecht wil komen dien je bewijs aan te leveren, bijvoorbeeld in de vorm van de WOZ-waarde.
Als de WOZ-waarde niet hoog genoeg is, terwijl je wel verwacht dat de werkelijke waarde hoger is, dan kun je overwegen om je woning te laten taxeren. Soms is een desktoptaxatie voldoende, die kost niet zoveel. Helaas nemen sommige banken alleen genoegen met een officieel, uitgebreid taxatierapport. Dat kost natuurlijk best wel wat, maar kan toch de moeite waard zijn. De rekensom kun je samen met de medewerker van de bank aan de telefoon maken.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.
Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?
Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.