In mijn vorige blog schreef ik over het verschil tussen aandelen en obligaties en de risico’s die daarbij horen. Nu maak ik het praktischer. Wanneer kun je het beste beginnen met beleggen, welke mogelijkheden zijn er en hoe maak je de juiste keuze? Welke broker past het beste bij jouw situatie? Je leest her allemaal hier.
Wanneer kun je het beste beginnen met beleggen?
Dat antwoord is heel simpel; liever vandaag dan morgen. Het liefst kiezen we allemaal uiteraard het allerbeste moment; als de beurs op het allerlaagste punt staat. Alleen krijgen we helaas geen seintje als het dieptepunt bereikt is. Als je denkt dat de beurs laag staat kan het altijd nog lager. Staat de beurs ontzettend hoog, dan kan het altijd nog hoger. Probeer de markt niet te timen. Maak een plan, houd je daaraan en laat je niet gek maken door berichten in de media en aan de borreltafel.
Welke vorm van beleggen past bij mij?
Heb je al kennis van beleggen? Vind je het leuk om je te verdiepen in beleggen en wil je intensief aan de slag met je beleggingen? Dit betekent actief het nieuws volgen, je verdiepen in de mogelijkheden, analyses maken etcetera.
Het is belangrijk om jezelf deze vragen te stellen. Voor de meeste beginnende beleggers zal het antwoord zijn dat passief beleggen beter bij ze past dan actief beleggen. Ook bij meer ervaren beleggers past passief beleggen overigens meestal beter.
Passief beleggen betekent dat je belegt in een beleggingsfonds of indextracker. Een indextracker is een product dat meerdere aandelen combineert. Andere namen hiervoor zijn ETF (Exchange Traded Fund), indexfonds of tracker.
Een indexfonds is een setje van aandelen, precies dezelfde als die je vindt in een bepaalde index. Een bekende index is bijvoorbeeld de AEX. Dit is de index van de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Een index kan ook bestaan uit bedrijven in een bepaalde regio of een bepaalde sector. Het aantal indextrackers is eindeloos!
Een indexfonds bevat dezelfde aandelen als die in de index. Dus bijvoorbeeld alle 25 aandelen van de AEX. Je koopt dan niet 25 volledige aandelen, maar van alle aandelen een klein stukje die gecombineerd worden tot 1 tracker. Het voordeel van beleggen in indexfondsen is dat de kosten laag zijn. Je volgt gewoon de markt zonder dat je deze probeert te voorspellen door de beste bedrijven te willen selecteren. Je weet namelijk altijd pas achteraf welke bedrijven beter hebben gepresteerd dan andere.
Het andere voordeel is dat je belegt in een groot aantal verschillende bedrijven waardoor je je inleg goed spreidt. Het ene aandeel stijgt, het andere zakt en jouw rendement wordt het gemiddelde van alle bedrijven binnen die index. Je verkleint zo het risico op verlies.
Passief beleggen betekent ook dat je je geld lange tijd belegd laat in het indexfonds en niet gaat handelen als er economisch nieuws is bijvoorbeeld. De meeste passieve beleggers doen dit door middel van een automatische maandelijkse inleg, alsof het een onderdeel van hun vaste lasten is. Dit hoeft overigens niet, je kunt ook af en toe inleggen in een indexfonds.
Actief beleggen houdt in dat je vaker handelt, bijvoorbeeld in individuele aandelen. Je handelt bijvoorbeeld op basis van nieuws en/of nieuwe inzichten. Voor actief beleggen is het verstandig als je meer kennis hebt van beleggen en dat je bereid bent tijd te steken om je beleggingsportefeuille te onderhouden.
Een paar procent verschil in kosten kan, over een lange termijn, meer dan 50% van je rendement schelen.
Bepaal je doel
Vraag je af wat je doel is met het geld waarmee je belegt. Uiteraard is je doel om het meer waard te laten worden. Maar vraag je vooral af wat je met dit geld zou willen doen. Is het om je pensioen aan te vullen, je hypotheek af te lossen, voor de studie van je kind of is het vrij vermogen dat je wellicht nooit nodig zal hebben. Denk hierbij in termijnen. Is het voor je pensioen dat pas over 30 jaar begint of is het voor de studie van je kind over 10 jaar?
Keuze voor een broker
Om toegang te krijgen tot de beurs heb je een broker nodig. Dit is een tussenpersoon die namens jou handelt op de beurs. In de praktijk is dit een gespecialiseerde effectenbank of je huisbank. Brokers hebben ieder hun voor- en nadelen. Ik beschrijf er 5 waar ik ervaring mee heb.
DEGIRO
DEGIRO is een van de goedkoopste brokers van Nederland. De invloed van kosten is enorm op de lange termijn, dus dit is een heel belangrijk punt. Een ander voordeel is dat je vrijwel alle producten kunt kopen; van aandelen tot ETF’s en van sprinters tot turbo’s.
Het nadeel is dat je niet automatisch in kunt leggen. Je kunt wel een automatische overboeking laten uitvoeren vanaf je bankrekening. Vervolgens moet je wel zelf een order plaatsen bij DEGIRO, dit kan niet automatisch.
Lees hier meer over beleggen bij DEGIRO. Van het openen van een rekening tot de mogelijkheden en toelichting op keuzes die je kunt maken.
Brand New Day
Ook van Brand New Day ben ik groot fan. In de online omgeving van Brand New Day kies je het risicoprofiel dat bij je past. Brand New Day bepaalt vervolgens in welke fondsen belegd wordt, daar hoef je zelf niet over na te denken. Je hebt overigens wel keuze als je wil.
Je kunt kiezen voor een eenmalige inleg en/of een automatische inleg, bijvoorbeeld per maand. In dat geval incasseert Brand New Day het bedrag van je bankrekening en belegt dit automatisch. Hier heb je dus helemaal geen omkijken naar. Je kunt hier wel mee stoppen, je zit er niet aan vast.
Zelf heb ik bij Brand New Day een beleggingsrekening voor mijn pensioen. De inleg hiervoor is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en is daarom aan wat regels gebonden. Dat gaat over de jaarruimte. Daar lees je alles over op de website van Brand New Day.
Ook voor de kinderen beleggen we via Brand New Day. Net als bij pensioen is er voor de studie van je kind een vaste einddatum waar je naartoe werkt. Je kunt bij Brand New Day aangeven dat je het risico automatisch wil laten afbouwen naarmate de einddatum dichterbij komt. Je begint met een groot gedeelte aandelen (als je dat wil, je kunt ook minder offensief starten) en dat schuift gedurende de looptijd steeds verder op richting obligaties. Daarmee bouw je het risico af zodat je minder vatbaar bent voor grote koersdalingen vlak voordat je het geld nodig hebt.
Omdat die risico-afbouw automatisch gaat vind ik Brand New Day een heel geschikte partij als je naar een specifieke einddatum toewerkt.
Ook voor beleggen zonder specifieke einddatum is Brand New Day een goede partij. De kosten zijn iets hoger dan bij DEGIRO, maar nog steeds heel schappelijk. Je krijgt er meer gemak voor terug omdat je je inleg helemaal kunt laten automatiseren. De online omgeving van Brand New Day is heel prettig, duidelijk en overzichtelijk.
Peaks
Ik kom Peaks heel vaak tegen in online artikelen. Om de brokers te kunnen vergelijken heb ik zelf ook een Peaks-account geopend zodat ik met eigen ogen kan zien hoe het daar werkt.
Uniek aan Peaks is dat je kunt ‘beleggen met je wisselgeld’. Als je een koffie van €2,60 afrekent rondt Peaks dit af naar 3 euro en leg je automatisch 40 cent in op je beleggingsrekening. Al je uitgaven worden naar boven afgerond en zo spaar je bijna automatisch elke maand een leuk bedrag bij elkaar. Dit hoef je overigens niet te doen. Je kunt ook kiezen voor een eenmalige of regelmatige inleg.
Peaks heeft een app die ontzettend gebruiksvriendelijk is. Het is de perfecte app om te starten met beleggen als je de andere platforms te overweldigend vindt. De kosten van Peaks zijn echter fors. Je betaalt 1 euro per maand en vanaf 1 april komt daar ook nog 0,99% aan beheervergoeding bij. De eerste 3 maanden is beleggen gratis en daarna betaal je de kosten die ik eerder noemde.
Als je de code SABINCS1C gebruikt krijgen we allebei 5 euro tegoed om beleggingen te kopen. Download de Peaks-app en vul binnen 48 uur mijn code in om de 5 euro te ontvangen.
Er is niks mis mee om bijvoorbeeld 10 euro in te leggen, in combinatie met die 5 euro die je ontvangt, en wat te experimenteren. En ook helemaal prima om hier geld in te leggen als wisselgeld of een maandelijks bedrag. Zie die kosten dan als wat leergeld. Ik zou dit platform alleen niet aanraden om langdurig flinke bedragen in te leggen omdat de kosten hoog zijn en die staan het rendement op lange termijn behoorlijk in de weg.
Bitvavo voor cryptocurrency zoals Bitcoin
Beleggen in Bitcoin of andere cryptocurrency is wat mij betreft speculeren. De koersen vliegen omhoog en omlaag, zijn zeer volatiel. Op dit moment wordt de Bitcoin als munt nog amper gebruikt. De koers is dus alleen gebaseerd op de verwachting van de toekomst en de hoeveelheid vertrouwen dat men er in heeft.
Als, om wat voor reden dan ook, Bitcoin geen geschikt regulier betaalmiddel blijkt, dan kan de koers dramatisch dalen zonder ooit weer te stijgen.
Voor grote bedragen kies ik voor goed gespreid beleggen bij DEGIRO of Brand New Day. Bitcoin is wat mij betreft leuk om een gokje te wagen. Het is vaak in het nieuws en daarom kan het extra triggeren om er aan mee te doen.
Een aantal jaar geleden heb ik een klein bedrag in wat cryptovaluta gestoken via een platform dat ik heel onhandig vond. Aan- en verkopen bleek ook heel duur en daarom ben ik er snel weer mee gestopt.
Als onderzoek voor deze blog heb ik een nieuwe poging gewaagd. Ik hoorde goede verhalen over Bitvavo. Gebruiksvriendelijk en de kosten zijn heel schappelijk.
Het account openen was heel eenvoudig en ik kocht voor 100 euro Bitcoin. Binnen een week verkocht ik het weer, voor 125 euro. Hoppa! 25% is een enorm rendement natuurlijk. Had ik er maar een ton in gestoken haha. Maar ik ben me er zeer van bewust dat mijn inleg net zo goed had kunnen halveren.
Ik heb mijn Bitcoin voornameijk verkocht om te testen hoe dat proces gaat. Ook verkopen blijkt heel makkelijk en het geld stond binnen no time weer op mijn rekening.
Toen de koers niet veel later 16% gedaald was stapte ik weer in. De koers ging nog verder omlaag en mijn oorspronkelijke winst is alweer bijna verdampt. Dat is hoe het gaat bij cryptovaluta. Omdat het ‘wedden op 1 paard’ is en zo ontzettend volatiel vind ik dit geen optie om met grote bedragen vermogen op te bouwen.
Hoe nu verder?
Op basis van wat ik hier beschreven heb kun je kiezen voor de broker die het beste bij je past. Wil je goedkoop en uitgebreid dan kies je DEGIRO. Wil je onbezorgd en/of naar een specifieke datum toewerken kies dan voor Brand New Day. Wil je oefenen met beleggen en een gratis startbedrag of aandeel ontvangen, probeer dan BUXZERO of PEAKS.
Hoe vaak inleggen
Ik raad je aan om elke maand een vast bedrag in te leggen in een goed gespreid indexfonds. Doe dit bijvoorbeeld als je salaris is gestort. Zoals ik al eerder schreef; probeer de markt niet te timen. Door te kopen tegen hoge en lage koersen kom je op de lange termijn op de gemiddelde prijs uit. Je zal echt de eerste niet zijn die uitstapt omdat de koers ‘echt niet hoger kan’ en vervolgens veel rendement misliep. Of die met grote bedragen instapte bij een lage koers en de koers nog verder daalde.
Naast een vaste maandelijkse inleg, als dat al bij je past, kun je natuurlijk ook extra stortingen doen. Bijvoorbeeld als je vakantiegeld hebt gekregen, spullen hebt verkocht of gewoon geld overhield in die maand.
Houd in ieder geval altijd een buffer aan op een spaarrekening. Je komt liever niet in de situatie dat je aandelen moet verkopen omdat je een financiële tegenvaller hebt.
In het verleden behaalde resultaten geven natuurlijk geen garantie op de toekomst. Houd er rekening mee dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen. Beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt.
Heel veel succes met beleggen! Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen, beslissingen en vragen en zou het heel leuk vinden om nog iets van jullie te horen.
Let op de risico’s, je inleg kan altijd minder waard worden.