Deze apparaten in huis verbruiken de meeste stroom

We leven in een tijdperk waarin elektrische apparaten een belangrijk onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven. Van smartphones tot laptops en keukenapparatuur, we vertrouwen op elektriciteit voor bijna alles wat we doen. Maar heb je je ooit afgevraagd welke apparaten in huis eigenlijk de meeste stroom verbruiken? In deze blog gaan we dieper in op enkele van de grootste energievreters in huis.

Airconditioning en verwarmingssystemen

Een van de grootste energieverslinders in huis zijn de verwarming en airconditioning. Deze systemen werken vaak op volle capaciteit om onze huizen op de gewenste temperatuur te houden, vooral tijdens extreme weersomstandigheden. Het gebruik van thermostaten en energiezuinige apparaten kan natuurlijk helpen om het energieverbruik te verminderen, maar ze blijven toch een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit verbruiken.

Lees ook eens: Is het nu handig om over te stappen van energieleverancier?

Boilers en andere waterverwarmers

De boiler is een ander apparaat dat behoorlijk wat elektriciteit verbruikt. Het opwarmen van water voor douchen, afwassen en andere huishoudelijke taken kan een aanzienlijke hoeveelheid energie kosten. Je het gebruik van een timer of een energiezuinige boiler overwegen om het verbruik te verminderen. Over het algemeen kosten het minder energie om je water te verwarmen door middel van een HR-combiketel, dan door middel van een boiler.

Koelkasten en vriezers

Je koelkast en vriezer zijn 24/7 ingeschakeld en verbruiken constant elektriciteit om je voedsel op de juiste temperatuur te houden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze apparaten goed zijn onderhouden en regelmatig worden ontdooid om hun efficiëntie te behouden. Oudere modellen zijn vaak minder energiezuinig dan de nieuwste versies, dus overweeg een upgrade als je merkt dat je energierekening te hoog is.

Verlichting

Hoewel verlichting misschien niet het hoogste energieverbruik heeft per apparaat, kunnen de totale kosten in een huis snel oplopen. Traditionele gloeilampen zijn minder efficiënt dan LED-lampen. Door over te schakelen op energiezuinige verlichtingsopties kun je aanzienlijk besparen op je energierekening.

Wassen en drogen

Het wassen en drogen van kleding kan ook veel energie kosten, vooral als je oudere apparaten hebt. Nieuwere modellen hebben vaak energiezuinige instellingen en sensoren die de droogtijd verkorten, wat helpt om het energieverbruik te verminderen. Daarnaast kun je energie besparen door op lagere temperaturen te wassen en kleding aan de waslijn te drogen.

Elektrische ovens

Elektrische ovens zijn krachtige apparaten die veel elektriciteit verbruiken bij het koken van voedsel. Probeer, waar mogelijk, gerechten te bereiden op het fornuis, in de airfryer of in de magnetron, omdat deze apparaten over het algemeen minder energie verbruiken dan een elektrische oven.

Elektrische apparaten in stand-by modus

Veel elektrische apparaten blijven stroom verbruiken, zelfs als ze niet actief worden gebruikt, als ze in stand-by modus staan. Dit geldt bijvoorbeeld voor televisies, computers en gameconsoles. Het uitschakelen van deze apparaten wanneer ze niet worden gebruikt, kan helpen om sluipend energieverbruik te verminderen.

Zwembadpompen en jacuzzi’s

Deze zal niet voor iedereen gelden, maar als je een zwembad of jacuzzi hebt, zijn de pompen en verwarmingssystemen vaak grote energievreters. Zorg ervoor dat je deze apparaten alleen gebruikt wanneer dat nodig is.

Opladers en elektronische apparaten

Opladers voor smartphones, tablets en andere elektronische apparaten verbruiken stroom, zelfs wanneer er geen apparaat is aangesloten. Haal de opladers uit het stopcontact als ze niet worden gebruikt om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Kortom, er zijn veel apparaten in huis die aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit verbruiken. Door bewust te zijn van deze energievreters en stappen te ondernemen om energie te besparen, kun je niet alleen je energierekening verlagen, maar ook bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst. Het overstappen op energiezuinige apparaten en het aanwennen van energiebesparende gewoonten in je dagelijks leven is een stap in de goede richting om geld te besparen op lange termijn én je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Disclaimer

Dit artikel kan affiliatelinks bevatten waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Zo bespaar je op energie in de zomer
Wat is het verschil tussen indexbeleggen en actief beleggen?
Een dynamisch energiecontract; hoe werkt dat eigenlijk
Deze producten helpen je energie besparen

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen