Deze geldzaken moet je regelen als je 18 wordt

Als de 18e verjaardag nadert, staat er niet alleen veel meer vrijheid voor de deur, maar ook een reeks financiële verantwoordelijkheden en aanpassingen waarmee je aan de slag zult moeten. Het moment waarop je volwassen wordt, staat ook meteen voor het begin van financiële onafhankelijkheid. Hier vind je enkele belangrijke financiële zaken die je moet regelen zodra jij of je kind de leeftijd van 18 jaar bereikt.

Zorgverzekering en zorgtoeslag

Als een kind 18 wordt kan hij of zij niet langer meeliften op de zorgverzekeringspolis van de ouders en moet er dus een eigen zorgverzekering worden afgesloten. Onderzoek verschillende zorgverzekeringen en kies een plan dat past bij de behoeften van je kind.

Vergeet niet om ook na te gaan of je kind in aanmerking komt voor zorgtoeslag, een financiële ondersteuning die kan helpen de kosten van je zorgverzekering te dekken. Deze toeslag kan een aanzienlijke invloed hebben op je budget, dus zorg ervoor dat je dit goed uitzoekt.

Maak daarnaast onderling ook afspraken over welke kosten het kind zelf moet dragen en welke kosten je als ouder voorlopig op je neemt. Denk aan tandartskosten en de kosten voor het eigen risico.

Aanpassen overige verzekeringen

Naast de zorgverzekering is het belangrijk om ook je andere verzekeringspolissen te herzien en aan te passen aan de nieuwe status van het gezin. Controleer je reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en andere verzekeringen en ga na of er aanpassingen nodig zijn. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je de juiste dekking hebt voor je persoonlijke situatie.
Het kan ook verstandig zijn om te onderzoeken of jij of je kind in aanmerking komt voor kortingen op bepaalde verzekeringen, zoals speciale verzekeringen voor studenten en jongvolwassenen.
Omdat je nu je verzekeringen onder de loep neemt is dit een perfect moment om een gratis offerte bij deze verzekeringsadviseur aan te vragen.

Bankzaken regelen

De 18e verjaardag markeert een overgang naar meer financiële zelfstandigheid. Dit is het moment waarop rekeningen die tot nu toe op naam van de ouders stonden, over worden gezet op naam van het kind. Open indien nodig een eigen bankrekening voor je kind en zorg ervoor dat hij of zij op de hoogte is van alle details, zoals het bijhouden van het saldo, het uitvoeren van transacties en eventuele kosten.

Het hebben van een eigen bankrekening geeft een gevoel van financiële zelfstandigheid, maar brengt ook een hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Zorg dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over eventuele bedragen aan spaargeld die vrij komen als je kind 18 wordt, en wat hiermee wel en niet gedaan kan worden.

Let op: vanaf de 18e verjaardag heb je als ouders niets meer te zeggen over de rekeningen van je kind. Ook heb je er van de ene op de andere dag geen inzicht meer in. Dus heb jij gespaard via een zilvervloot-achtige rekening waarbij een bonus gegeven wordt als het geld tot de 18e verjaardag blijft staan, realiseer je dan dat je als ouder geen kans meer hebt om dit geld uit het zicht van je kind te houden als je dat zou willen.

Lees ook eens: Beleg je op naam van je kind of op je eigen naam?

Studiefinanciering

Voor veel jongeren gaat de 18e verjaardag gepaard met de keuze om te gaan studeren, terwijl anderen hier al mee bezig waren of juist nog niet aan toe zijn. Maar dit betekent wel dat het een goed moment is om studiefinancieringsopties te onderzoeken. Bestaande studiefinanciering kan namelijk wijzigen als je kind 18 wordt of het huis uitgaat.
Neem de tijd om uit te zoeken wat voor de situatie van jouw kind van toepassing is en praat indien nodig met een studieadviseur om de beste beslissing te nemen voor zijn of haar specifieke situatie.

Inschrijven sociale huur

Hoewel je kind als hij of zij 18 wordt misschien nog niet meteen op zoek is naar een eigen plek, is het heel slim om je kind meteen in te schrijven voor sociale huurwoningen. De wachtlijsten kunnen erg lang zijn, dus door vroeg in te schrijven, bouw je nu alvast wat jaren op. Daar kan je kind later veel profijt van hebben, zelfs als er voorlopig echt nog geen plannen zijn om het huis uit te gaan.

Nieuwe verantwoordelijkheden

De overgang naar volwassenheid brengt niet alleen nieuwe vrijheden, maar ook een hoop verantwoordelijkheden met zich mee, vooral op het gebied van financiën. Het regelen van een eigen zorgverzekering, aanpassen van verzekeringspolissen, het beheren van een eigen bankrekening en vooruitkijken naar het op jezelf gaan wonen zijn echte grote mensen dingen.
Neem de tijd om samen met je kind elk van deze aan te pakken en ervoor te zorgen dat je kind ze begrijpt en er verstandig mee om weet te gaan. Door deze verantwoordelijkheden serieus te nemen, leg je de basis voor een gezonde financiële toekomst. Het is nooit te vroeg om financiële zaken op orde te krijgen en je kind voor te bereiden op alles wat komt kijken bij het leven als volwassene.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

De Euroclix-creditcard: goedkoop en het levert geld op!
Zo genereer je extra inkomsten (en nog duurzaam ook!)
Financiele opvoeding: zo leer je je kind goed met geld omgaan
Zo ontdek je of je recht hebt op vergeten geld

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen