Deze spullen heeft een kind nodig voor de middelbare school

Mijn kind is gestart op de middelbare school! Een enorme mijlpaal en nogal een nieuwe fase. Het afgelopen jaar heb ik links en rechts mijn oor al te luister gelegd om te inventariseren wat je nodig hebt voor een middelbare school. De school geeft natuurlijk ook aan wat er nodig is, maar dat volg ik niet klakkeloos op. Want het werkt net als met lijstjes voor een baby-uitzet, daar heb je ook (lang) niet alles van nodig!

Wat heb je nodig op de middelbare school?

Natuurlijk verschilt het per school wat je nodig hebt en hoe dit aangepakt wordt, maar in grote lijnen komt het op hetzelfde neer. Grofweg gaat het om de volgende zaken:

  • Een laptop
  • Schoolboeken
  • Aanverwante zaken als schriften en een rekenmachine
  • Overige zaken zoals een fiets, schooltas en kaftpapier

Laptop

Het grootste deel van de middelbare scholen werkt met een laptop. Die kun je via school kopen of huren of zelf aanschaffen. Dat laatste zou ik zelf niet snel doen, want dan kan de school veel minder goed ondersteuning bieden als er iets mis is. Huur of koop je de laptop via school, dan kan je kind naar het IT-loket en als het nodig is krijgt hij of zij gewoon een andere laptop mee. Waar bovendien al de juiste programma’s op geïnstalleerd zijn.

Of je koopt of huurt is een kwestie van rekenen. Hoe lang gaat je kind naar verwachting naar school, hoe ziet jouw financiële situatie eruit en wat is het verschil in kosten en voorwaarden?
Wij kozen voor huur omdat dat over de hele schoolperiode nauwelijks duurder is dan kopen, maar wel wat meer flexibiliteit geeft. Bijvoorbeeld als je kind onverhoopt van school moet wisselen, want elke school heeft zijn eigen laptopbeleid; HP, Chromebook of juist alles van Dell.
Tijdens een informatiesessie op de school van mijn zoon waren er meerdere ouders die al een Macbook voor hun kind gekocht hadden. Daar kun je helaas niet zoveel mee op de school van mijn kind. Wacht dus echt af wat het beleid van de school is!

Een hufterproof-hoes zit er overigens standaard bij, dus daar hoef je zelf niet voor te zorgen.

Schoolboeken

Wij ontvingen een mail waarin per schoolvak stond welke boeken en digitale programma’s nodig waren. Dit is kosteloos en met één druk op de knop bestel je het boekenpakket dat wordt thuisbezorgd. Mijn zoon hoeft maar één boek in te leveren aan het einde van het schooljaar, dus veel kaftpapier is bij ons niet nodig.

Overige leermiddelen

In het schoolboekenoverzicht stond per vak ook aangegeven wat verder benodigd is. Op de school van mijn zoon is dat het volgende:

  • geodriehoek
  • passer
  • rekenmachine
  • woordenboeken
  • ruitjesschriften voor wiskunde

Deze spullen kun je, heel handig, direct meebestellen bij de schoolboeken. Deze spullen moet je wel zelf betalen en het is niet de goedkoopste manier.
Later bleek dat mijn zoon ook schriften met lijntjes nodig heeft, maar dat stond weer op een lijstje dat ergens op de website van de school rondzwierf.

Geodriehoek

Ik kocht geodriehoeken bij de Action, daar kosten ze maar 25 cent. Ik heb me laten vertellen dat die dingen om de haverklap kapot gaan, zelfs als ze ‘onbreekbaar’ genoemd worden. Dus ik heb er een paar op voorraad gehaald.

Woordenboeken

Ik hoor standaard dat woordenboeken zelden of nooit gebruikt worden, dus ik heb de middenweg gekozen en ze in de kringloopwinkel gekocht. School adviseerde best veel woordenboeken. Naast de standaard Engels- Nederlands en vice versa, wordt op deze school ook de Oxford Dictionary aangeraden. Misschien is dat omdat hij Cambridge English gaat doen, maar dan nog is het mij niet direct duidelijk waarom daar een extra woordenboek voor nodig is.
Voor Nederlands worden maar liefst drie woordenboeken aangeraden waaronder zelfs dit dure boek. Ik kijk het nog even aan. Als het nodig is zijn die boeken binnen no time in huis.

Rekenmachine

School raadt deze rekenmachine aan, terwijl wij zelf een prima rekenmachine hebben. Onze rekenmachine is nu trouwens voor een ultralage prijs bij de Action verkrijgbaar. Ik zie duidelijk verschil tussen deze rekenmachines, maar besloot toch om nog geen nieuwe te bestellen.
Kai mag het aan zijn wiskundedocent vragen en als hij zegt dat het nodig is dan hebben we de juiste rekenmachine snel genoeg in huis. Ik vind het echt zonde van mijn geld en het milieu om klakkeloos allemaal nieuwe spullen te kopen terwijl er al voldoende goede spullen (in huis) zijn.

Passer

Een passer is iets dat je overduidelijk nodig hebt. Via het schoolsysteem kon je een duurdere passer bestellen. Toevallig heeft Kai wat introductielessen gevolgd waarbij een wiskundedocent vertelde dat hij de passer van de Hema de beste vindt. Dus die hebben wij nu in huis.

Atlas

Ik was zeer benieuwd of de school van mijn zoon een atlas aan zou bevelen. Alleen blijkt hij in het eerste jaar geen aardrijkskunde te krijgen. Die update volgt dus later 😉
Als de school nu een atlas zou aanraden zou ik die ook niet klakkeloos bestellen. Die krengen zijn ontzettend duur en ook daarover hoor ik dat ze niet of nauwelijks gebruikt worden.
Ik zou onderzoeken of een oudere versie kan voldoen en anders tweedehands gaan speuren. Vlak voordat het schooljaar begint jaagt iedereen op dit soort boeken, maar halverwege het schooljaar is het een stuk rustiger en heb je een grotere kans op een tweedehands aankoop. Houd trouwens ook Boekenbalie in de gaten!

Schriften

We dachten dat Kai alleen ruitjesschriften voor wiskunde hoefde te hebben, maar tijdens de eerste lesweek bleek dat er ook lijntjesschriften nodig waren. Ik scoorde het laatste pak bij Kruidvat in ons dorp en daarna nog een pak bij de Action. Schriften kun je zo duur en goedkoop maken als je zelf wil.

Overige zaken

Naast de lijst die school ons gaf heb ik zelf nog spullen gekocht. Als eerste een nieuwe schooltas. Die van Kai was al jaren oud en bovendien te klein. Wij gingen voor een Eastpak die regelmatig stevig in de aanbieding zijn bij bol.com.

Een fiets is ook belangrijk tenzij je heel dichtbij school woont. Wij hebben een andere fiets gekocht. Niet alleen omdat hij nu een stuk moet fietsen, maar ook omdat zijn oude fiets uit elkaar gevallen was en hij steeds mijn fiets gebruikte.
Heel veel mensen kopen een andere fiets als hun kind naar de middelbare school gaat. Wil je een tweedehands stalen ros kopen, zorg dan dat je al vroeg begint met speuren want het aanbod is relatief laag.

Een agenda stond niet op de lijst van school. Omdat veel scholen een digitaal systeem gebruiken is een agenda niet meer nodig om het huiswerk in te noteren. Wij zijn voor een combinatie gegaan. Een dunne, lichte, goedkope agenda van slechts 1 euro voor de zekerheid. Die kocht ik zodat ook privé-afspraken genoteerd kunnen worden. Al vermoed ik dat we ook daarvoor snel gaan overstappen op een digitale agenda.
Daarnaast kochten we een planner voor op zijn bureau. Dit was een tip van vrienden; het is een handig hulpmiddel om een kind te leren plannen. Wanneer het huiswerk af moet zijn staat in het digitale systeem, maar wanneer welk huiswerk uitgevoerd wordt staat in de planner. Nu nog even kijken of dat in de praktijk ook zo goed blijkt te werken als we hopen 🙂

Kaftpapier stond ook niet op de lijst. Kai hoeft maar één schoolboek in hoeft te leveren en daar hebben we een rekbare boekenkaft omheen gedaan. Ik begreep dat niet alle scholen dat accepteren, dus check hoe dat bepaald is op de school van jouw kind!
Een rekbare boekenkaft lijkt mij een stuk duurzamer dan steeds nieuw kaftpapier kopen.

Potloden, pennen etcetera

Ik kan me van mijn eigen start op de middelbare school herinneren dat we verschillende soorten potloden moesten kopen, met zachte en harde punt. Niets van dit alles stond op de lijst vanuit school.
Bij ons in huis liggen op allerlei plekken kantoorartikelen en daaruit heb ik een setje voor Kai samengesteld. Puntenslijper, gum, liniaal, pennen en potloden. Hopelijk helpt het voor de huiswerkethos als de randzaken goed geregeld zijn!
Van vrienden hoorde ik overigens dat hun dochter wel verschillende potloden nodig heeft, dus check goed wat dat voor de school van jouw kind nodig is.

Regenspullen

Door weer en wind fietsen betekent dat je een regenpak kunt overwegen. En ik zag deze regenpet waar ik zelf zeker voor zou gaan als ik elke dag ver moest fietsen!

Tips om te besparen op schoolspullen

Zoals je hierboven hebt gelezen ben ik een voorstander van afwachten. Niet klakkeloos alles kopen scheelt een hoop geld.
Daarnaast loont het om te wachten op de uitverkoop. Richting het einde van de schoolvakantie doen winkels als de HEMA veel schoolspullen al in de uitverkoop. Terwijl middelbare scholen ook nog eens later starten dan basisschoolleerlingen, dus alle tijd om wat later in te slaan.
De schoolspullen bij Kai op school bestel je bij Van Dijk, voor zover ik weet een leverancier voor heel veel scholen. Ik weet dat het makkelijk is om de aangeraden spullen direct mee te bestellen met de schoolboeken, maar het viel mij op dat de meeste spullen goedkoper zijn als je ze via bol.com bestelt. En dan kun je nog eens met extra korting shoppen met cadeaubonnen met korting!

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Hiervoor ontvangt Financequeen mogelijk een vergoeding, uiteraard kost dit jou niets extra.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Zo kies je het beste mobiele abonnement voor je kind
Beleggen voor de studie van je kind: zo werkt het
Leer je kind sparen met deze tips
Hoeveel moet je sparen voor de studie van je kind?

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen