Dingen die ik in 2021 niet meer ga kopen

We produceren een enorme berg afval met z’n allen en de oplossing om die drastisch te verminderen heb ik helaas niet. Toch zijn er simpele dingen die je in je leven aan kunt passen om jouw afval te verminderen, bijvoorbeeld door wegwerpartikelen te vervangen door herbruikbare alternatieven. Of door afval te hergebruiken.

Zelf ga ik ook meer simpele duurzamere keuzes maken in 2021. Lees hieronder de lijst van producten die ik niet meer ga kopen in 2021.

 1. Wegwerpbatterijen

Ik schaam me bijna om het toe te geven; tot voor kort kocht ik wegwerpbatterijen. Terwijl wij vroeger thuis al oplaadbare batterijen hadden. Geen gedoe of excuses meer; vanaf nu alleen nog maar oplaadbare batterijen. Onder de kerstboom lag dit setje oplaadbare batterijen met usb-oplader en daarmee is het einde gekomen aan het tijdperk dat ik wegwerpbatterijen kocht.

 1. Cadeaupapier

Onlangs las ik ergens dat er 35 miljoen bomen per jaar gekapt worden voor de productie van cadeaupapier. Of het aantal klopt of niet- het is ongetwijfeld een gigantisch aantal. Als het cadeaupapier dat ik in huis heb op is pak ik cadeautjes in in oude tijdschriften, krantenpapier en ik ga cadeaupapier dat we ontvangen gewoon hergebruiken. Mijn oma deed dat vroeger al en daar lachten wij altijd een beetje besmuikt om. Ik vraag me nu af: waarom lachten we daar om? Minder geld uitgeven en minder afval op de berg, ik vind het een goed idee.

 1. Wattenschijfjes

Ik ben een tijdje geleden overgestapt op herbruikbare wattenschijfjes. Ik vind het een perfect alternatief voor wegwerp. Ik heb er 2 waszakjes bij. Eentje ligt in de badkamerlade om gebruikte schijfjes te verzamelen en de ander zit in de was.De wattenschijfjes die ik nog in huis heb bewaar ik om nagellak te verwijderen. En verder bespaar ik 2 wattenschijfjes per dag, dus 730 stuks per jaar!

 1. Flessen wasmiddel

Binnenkort ga ik experimenteren met het zelf maken van wasmiddel. Mijn kinderen zijn ook dol op scheikundige proefjes, dus het is meteen goed lockdown-vermaak. Als ik tevreden ben over dat wasmiddel is het een gigantische kostenbesparing en verminderde impact op het milieu. Wordt vervolgd.
Het alternatief is navulverpakkingen wasmiddel kopen in plaats van nieuwe flacons.

 1. Bakpapier

Wij vinden het leuk om lekkere dingen te bakken en ook voor veel andere zaken in de oven gebruiken we bakpapier. Bakpapier mag niet bij het oud papier weggegooid worden en belandt dus ook in de verbrandingsoven. We gebruikten het bakpapier als het enigszins kon al meerdere keren. En nu stap ik over op herbruikbaar bakpapier.

 1. Kladpapier

Boodschappenlijsten, to do lijstjes en krabbels met reminders: het kan allemaal op lege enveloppen, achterkanten van ontvangen post of mislukte kindertekeningen. Ook papier in de printer gebruiken we als het even kan 2x. Ik zie dit niet als extreme zuinigheid, maar eerder als liever voor de planeet.

 1. Wattenstaafjes

De variant met een plastic staafje is binnenkort verboden. Bij de Hema koop je ze al met bamboe in plaats van plastic. Ik ben laatst overgestapt op de herbruikbare variant. Hierdoor gooi ik helemaal geen wattenstaafjes meer weg.

 1. Opbergers

Op een of andere manier kwamen er nog steeds nieuwe, andere opbergers in huis. Om de keukenla in vakjes in te delen, knutselspullen op te bergen, restjes voedsel te bewaren of kleine keukenspulletjes in te stoppen.
Dit doe ik vanaf nu alleen nog maar met afval: saladebakjes, kwarkverpakkingen, bakken van satésaus etcetera. Even in de vaatwasser en het kan door voor een tweede leven.

 1. Scheermesjes

Ik ben de trotse bezitter van een safety razor. Dit is een scheermes waarbij je alleen de mesjes vervangt, in plaats van de hele kop. Daarom is er geen plastic afval, de mesjes zijn 100% roestvrijstaal. En uiteraard is dit ook een stuk goedkoper.

 1. Tampons en maandverband

Als je 4 tampons per dag gebruikt, 5 dagen per maand dan besteed je per jaar €38,40 aan 240 tampons. In een heel leven is dat zelfs €1429,20 aan 9120 tampons! Een alternatief is een menstruatiecup– duurzamer, gezonder en goedkoper. Ik ben al een tijdje fan!

 1. Mondkapjes

We zullen nog wel even aan de mondkapjes moeten geloven, ben ik bang. Dus het is de moeite waard om wat geld uit te geven aan mondkapjes die je kunt wassen en hergebruiken. Wegwerpmondkapjes veroorzaken niet alleen ontzettend veel afval, het is ook een dure grap om ze steeds weer te moeten kopen.

 1. Flesjes water

Iedereen heeft inmiddels toch wel een Dopper of iets vergelijkbaars in huis? We hebben perfect kraanwater en de enorme vervuiling aan transport van flesjes water en de hoeveelheid afval zijn nergens voor nodig. Op de lange termijn tikt dit financieel ook behoorlijk aan, zeker als je de flesjes last minute op dure locaties koopt. En hele treetjes flesjes water in de supermarkt kopen is zo 2012 😉
Kleine disclaimer; ik zal nog weleens een flesje water kopen als ik de situatie totaal niet aan heb zien komen, maar als het even kan vermijd ik het uiteraard.

Welke stappen naar minder afval zet jij al, of wil je gaan zetten in het nieuwe jaar? Ik hoor het graag in de reacties!

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen