Direct starten: beleggen met kleine bedragen

Beleggen is voor vrijwel iedereen een goed idee als je het mij vraagt. Natuurlijk is het slim om kritisch naar je eigen situatie kijken om daar een beslissing over te kunnen nemen. Maar voor de lange termijn is beleggen iets om serieus te overwegen. En wat als je het spannend vindt om te starten met beleggen of niet veel geld te besteden hebt? Heel simpel; start met beleggen met kleine bedragen!

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Soms zijn er voorwaarden aan het bedrag dat je wil inleggen om te kunnen beleggen. Bijvoorbeeld als je ETF’s koopt, dan ben je gebonden aan de koers van dat moment. Of de beleggingsinstelling hanteert een minimale inleg.
Bij Brand New Day kun je zelf bepalen welk bedrag je inlegt, zo groot of klein als je zelf wil. Ideaal als je zelf de volledige controle wil houden over je financiële situatie.

Hoe werkt het inleggen van geld op je beleggingsrekening?

Dit verschilt per bank of broker. Bij Brand New Day hebben ze dit heel makkelijk voor je gemaakt. Je kunt kiezen voor een automatische incasso, in dat geval geldt een minimum van 50 euro per maand, of je maakt zelf geld over naar je persoonlijke
IBAN(-rekeningnummer). En vooral dat laatste is ideaal.
Omdat je een persoonlijke IBAN krijgt, net zoals je gewone betaalrekening, kun je daar rechtstreeks geld naartoe overmaken en dit wordt automatisch belegd. Stel dat je 25 euro per maand wil inleggen, dan stel je een automatische overboeking in voor je bankrekening en zo wordt je geld alsnog automatisch belegd. Dit is ook heel handig als je níet standaard elke maand hetzelfde bedrag in wil leggen of als je een keer extra geld wil storten op je beleggingsrekening.

Beleggen als je het spannend vindt

Denk jij al een tijdje na over beleggen en vind je het spannend? Open dan nú een rekening  en stort er 10 euro op. Het ergste dat kan gebeuren is dat die 10 euro flink in waarde daalt. Waarschijnlijk is er dan geen man overboord en kun je dat verlies wel opvangen. Probeer het uit, krijg vertrouwen en beslis later of en hoe je verder wil gaan met beleggen.

Je beleggingen laten groeien met kleine bedragen

Soms denken we te groots en meeslepend. Natuurlijk bouw je sneller vermogen op als je vanaf nu helemaal krom gaat liggen en maandelijks een groot bedrag gaat beleggen. Niet iets waar ik je toe zou aanmoedigen. Althans; het krom liggen. Als je zonder je leven on hold te zetten grote bedragen kunt beleggen is dat hartstikke mooi natuurlijk!
Ook met kleine (extra) bedragen laat je je vermogen groeien. En hoe langer je de tijd hebt, hoe meer je profiteert van het rente op rente effect.

Hoe groot is de impact van kleine bedragen?

Die impact is groot! Je hebt natuurlijk veel keuzes en mogelijkheden. Hoe groter het bedrag of hoe meer kleine bedragen hoe groter het effect. Mooier kan ik dat niet maken helaas. Maar onderschat die impact niet!
Als je bijvoorbeeld nu besluit om wekelijks naar de Lidl te gaan in plaats van vier keer per week naar Albert Heijn durf ik te wedden dat je behoorlijk bespaart. Hoeveel je kunt besparen op boodschappen verschilt natuurlijk per persoon. Ter inspiratie geef ik je een voorbeeldberekening met een besparing van 20 euro per week:

20 euro per week = 1.040 euro per jaar.
Als je nog 25 jaar hebt tot je einddoel is dat 26.000 euro!
En dan heb ik daar nog geen rendement bij berekend. Bij 5,5% rendement per jaar loopt dit bedrag op tot 56.125 euro!!

Bizar bedrag toch?! Meer dan 30.000 euro rendement, dat is hoger dan je inleg! Om te besparen op boodschappen hoef je niet perse naar een andere supermarkt. Er zijn heel veel manieren om minder uit te geven aan boodschappen. Onderzoek eens wat voor jou werkt en laat dat bespaarde geld voor je werken op een
beleggingsrekening.

Kleine bedragen beleggen: vaste lasten

Naast de boodschappen zijn de vaste lasten perfect om op te besparen. En het bespaarde geld te gebruiken voor je beleggingen. Kijk eens goed naar je vaste lasten en ga er met de kaasschaaf overheen. Check je verzekeringen, bespaar op abonnementen en/of verruil Ziggo of KPN voor NLZiet. Alle blogs die op Financequeen over (besparen op) vaste lasten verschenen vind je hier.
Door te besparen op vaste lasten gaat het echt heel hard! 5 euro bespaard op je internetabonnement? Hoppa, 5 euro per maand extra naar de beleggingen. Verzekeringen vergeleken en 8 euro per maand eraf? Dat is mooi 96 euro per jaar extra inleg op je beleggingsrekening.

Kleine bedragen beleggen: cashback

Als je nog geen gebruik maakt van cashback dan zou ik heel snel verder lezen! Cashback betekent dat je een deel van je aankoopbedrag terugkrijgt. Meestal in de vorm van keiharde euro’s en soms in de vorm van tegoedbonnen. Je kunt cashback krijgen op vrijwel alles wat je online koopt. Via Woolsocks krijg je cashback op offline aankopen zoals de supermarkt. Je krijgt dit tot een paar maanden terug, dus krijg je direct geld beschikbaar. Hoe tof is het om te starten met beleggen met ‘gratis geld’? Het is lastig te zeggen hoeveel geld je per jaar kunt verdienen met cashback. Maar 50 euro per jaar is voor heel veel mensen het minimale dat ze kunnen verwachten.

Kleine bedragen beleggen: tweedehands verkopen

Je kunt de opbrengst van tweedehands verkopen heel goed gebruiken om te beleggen. Daarbij zie je de kracht van kleine getallen ook heel goed. Afgelopen jaar verkocht ik voor 2.000 euro tweedehands. En daarvan is zeker de helft opgebouwd uit bedragen tussen de 2 en 7 euro. Speur je kasten, schuur en zolder af en ik durf te wedden dat daar een leuk startkapitaaltje voor je beleggingen staat te verstoffen!

Inspiratie om meer kleine bedragen te kunnen beleggen

Minder sommige dure gewoontes zoals koffie onderweg. Elke week 5 euro extra in je beleggingspot tikt flink aan! Vermijd de Action als de verleidingen je teveel grijpen. Leg je verjaardagsgeld in op je beleggingsrekening. Verdien online geld bij of maak er gewoon een uitdaging van door elke dag of elke week een bedrag in te leggen. Elke dag een euro, je kunt het gewoon automatisch overboeken, en na een jaar ben je 365 euro verder!

Starten met beleggen

Ik hoop dat ik je met deze blog inspiratie heb gegeven om te verzinnen waar je het geld vandaan kunt halen om te beleggen. En dat het rekenvoorbeeld je heeft laten zien dat kleine bedragen op de lange termijn een gigantisch effect hebben. Wacht niet langer, open een gratis beleggingsrekening en leg stap voor stap kleine (of grote) bedragen in.

Brand New Day

Brand New Day is de partner waarmee ik al een hele tijd samenwerk en waar ik zelf al heel wat jaren beleg. Brand New Day is no nonsense en dat betekent lage kosten, overzichtelijk platform, prima bereikbaarheid en geen addertjes onder het gras. Hier lees je alle blogs over Brand New Day die op Financequeen zijn verschenen.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen