Dit gebeurt er met je pensioen als je vroegtijdig overlijdt

Een veelgestelde vraag; wat gebeurt er met mijn opgebouwde pensioen als ik overlijd? Terechte vraag natuurlijk, want je doet je best om extra pensioen op te bouwen en dan is het zonde als dat ineens weg is. Gelukkig is dat niet zo bij aanvullende pensioenopbouw.

Pensioenopbouw eerste pijler: AOW

Je kunt pensioen opbouwen in verschillende pijlers. De eerste pijler is de AOW. Vanaf je 15e bouw je per jaar 2% van de AOW op als je ingezetene bent van Nederland. Emigreer je een tijdje of kom je pas later in Nederland? Dan krijg je dus minder AOW. Als je overlijdt vervalt je recht op de AOW. Die uitkering gaat niet over op je nabestaanden.

Pensioenopbouw tweede pijler: Werkgeverspensioen

Als je in loondienst werkt bouw je vaak pensioen op via je werkgever. In de meeste gevallen is hierbij ook een nabestaandendeel ingebouwd. Hoeveel dat is verschilt per situatie en per moment. Soms is het een percentage van wat je aan oudersdomspensioen hebt opgebouwd en soms is het een verzekering die stopt als je uit dienst gaat. Via mijnpensioenoverzicht.nl vind je de actuele status voor jouw situatie.
Ook kun je soms, als je ouderdomspensioen start met uitkeren, kiezen om het recht op nabestaandenpensioen te laten vervallen in ruil voor een hoger ouderdomspensioen.
Als je overlijdt vervalt het ouderdomspensioen en is er mogelijk recht op nabestaandenpensioen.

Pensioenopbouw derde pijler: aanvullend pensioen

Als je je pensioen wil aanvullen omdat de pensioenopbouw in de eerste twee pijlers niet voldoende is -wat in het overgrote deel van de gevallen zo is!- kun je kiezen voor banksparen.
Banksparen kun je doen door te sparen of te beleggen. Je legt nu geld in waar je vanaf de pensioendatum bij kunt. Een heel interessante manier om extra pensioen op te bouwen omdat je je inleg kunt aftrekken van de inkomstenbelasting.

Maar wat gebeurt er met dit geld als je overlijdt?

Omdat het in dit geval over banksparen gaat komt al jouw vermogen aan je nabestaanden toe, net als met het saldo op een gewone bankrekening.
Omdat het hier om pensioengeld gaat, waar jij belastingvoordeel over hebt gehad, zijn er wel wat extra regels. Die regels komen niet vanuit de bank, maar vanuit de belastingdienst vanwege het fiscale voordeel.
Wie jouw vermogen erft wordt bepaald door je testament. Heb je geen testament, dan wordt het wettelijk erfrecht gevolgd.

Uitkering na overlijden in de uitkeringsfase

Ben je als eigenaar van de pensioenrekening zelf al aan het genieten van de pensioenuitkeringen, dan bevind je je in de uitkeringsfase. Stel dat jouw uitkering 20 jaar zou lopen en je overlijdt na 3 jaar. Dan ontvangen jouw nabestaanden de uitkeringen voor de resterende 17 jaar.
Is jouw partner de eerste erfgenaam, dan ontvangt hij of zij het hele bedrag per maand. Overlijdt hij of zij later ook en erven jouw twee kinderen? Dan ontvangen zij ieder de helft van de uitkering voor de resterende looptijd. In dit geval gaat de uitkering dus een op een door op de erfgenamen.

Uitkering na overlijden in de opbouwfase

Ben je zelf nog niet met pensioen en overlijd je? Ook dan gaat het vermogen naar de erfgenamen. Wat de regels precies zijn hang af van de situatie van je erfgenaam(en) en wat de relatie tot de overledene is.

Is de nabestaande een partner of is de nabestaande geen familie?
– De uitkering moet direct ingaan.
– De looptijd moet minimaal 5 jaar zijn.
– Ontvangt de partner ANW? Dan mag de uitkering uitgesteld worden totdat de ANW is uitkering is afgelopen. Je hebt recht op ANW als je een kind onder de 18 verzorgt, minimaal 45% arbeidsongeschikt bent of geboren voor 1950. Daarnaast geldt een inkomenstoets.

Voor familieleden jonger dan 30 jaar geldt het volgende:
– De uitkering moet direct ingaan en de looptijd is minimaal 5 jaar. Tenzij de ontvanger binnen 5 jaar 30 jaar wordt, dan mar de looptijd verkort worden tot de ontvanger 30 jaar wordt.

Voor familieleden ouder dan 30 jaar geldt het volgende:
– De uitkering moet direct ingaan en moet minimaal 20 jaar worden uitgekeerd.

Erfgenaam is geen natuurlijk persoon?
Is de erfgenaam geen natuurlijk persoon dan wordt de rekening opgeheven en het saldo afgekocht. Dit kan heel nadelig uitpakken omdat er 52% belasting betaald moet worden. Daarnaast bestaat er kans dat er 20% revisierente aan de belastingdienst betaald worden. Die 20% wordt in principe bij de overige erfgenamen ingehouden. Als het goed is waarschuwt de notaris je hier natuurlijk voor als je dit zou willen vastleggen in je testament.

Conclusie

Als je aanvullend pensioen opbouwt in de derde pijler door middel van banksparen gaat er dus niks van jouw vermogen verloren. Over welke periode de ontvanger het geld kan laten uitkeren verschilt dus zoals ik hierboven beschreef.

Brand New Day

Zelf beleg ik voor mijn pensioen bij Brand New Day. Ik kies voor beleggen vanwege de lange horizon tot mijn pensioendatum. In deze blog beschrijf ik uitgebreid wat de overwegingen zijn om te kiezen voor sparen of beleggen.
Ik heb voor Brand New Day gekozen omdat zij lage kosten rekenen, een goede klantenservice hebben en mij volledig ontzorgen. Een no nonsense partij die doet wat het moet doen zonder opsmuk en fratsen, precies zoals ik dat graag wil.
Wil je meer lezen over het opbouwen van pensioen? Check dan de website van Brand New Day of dit overzicht waar ik alle blogs over pensioen heb verzameld.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen