Beginnen met beleggen is voor veel mensen een heel grote stap. Het lijkt alsof het alleen is weggelegd voor mannen in grijze pakken. Maar niets is minder waar want echt iedereen kan beleggen, ook jij! Natuurlijk moet je niet klakkeloos nu meteen al je spaargeld stoppen in het eerste beste product dat je tegenkomt op een of ander succesvol YouTube kanaal. Er zijn namelijk wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat beleggen. Maar als je onderstaande punten in gedachten houdt, kan ook jij beginnen met beleggen.
Weet wat de risico’s zijn
Laten we maar meteen met de belangrijkste beginnen: beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Dat is helemaal waar, en voor veel mensen is dit dan ook een reden om dan maar niet met beleggen te beginnen. Als je geld veilig op de bank blijft staan loop je immers nauwelijks risico. Dit is ontzettend jammer, want hoewel beleggen inderdaad risico’s kent, kun je die risico’s tot een minimum beperken door te zorgen voor een goede spreiding.
Stel dat je al je geld inzet op de aandelen van één bedrijf en dat bedrijf gaat failliet, dan ben je al je geld kwijt. Dat klopt. Of als je gaat beleggen via een malafide tussenpersoon die er met jouw geld vandaar gaat, dan kun je ook je geld kwijtraken. Maar als je belegt via een betrouwbare partij en zorgt voor een goede spreiding dan zijn de risico’s helemaal niet zo heel groot. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen te beleggen in wereldwijd gespreide ETF’s of je geld op een beleggingsrekening te zetten waarbij jouw vermogen wordt geïnvesteerd in indexfondsen met en grote spreiding, Want als jouw geld is verspreid over 1.000 of meer bedrijven, hoe groot is dan de kans dat deze allemaal tegelijk failliet gaan? Precies, die kans is heel klein.

Houd rekening met je beleggingshorizon
Je beleggingshorizon wil zeggen: de tijd die je nog hebt om te beleggen. Dus wil je beleggen voor je pensioen dat over 20 jaar ingaat, dan heb jij een beleggingshorizon van 20 jaar. Hoe langer deze periode, hoe groter de kans dat je rendement maakt en hoe minder risico je loopt. Dit ook de reden waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen met beleggen. Een langere periode kan de schommelingen op de markt namelijk beter opvangen en eventuele verliezen van slechte jaren zullen dan beter hersteld worden door de betere jaren.
Let op de kosten
Beleggen kan niet zonder kosten te maken. Dat is ook niet erg, dat hoort er nu eenmaal bij. Een broker of werkt nbankiet voor niets en je betaalt ook aansluitkosten om te mogen handelen op bepaalde beurzen. Maar je kunt die kosten wel beperken door niet te vaak hele kleine transacties te doen (zo bespaar je op de transactiekosten) en door niet te handelen op zes verschillende markten (de Nederlandse, Amerikaanse, Frans, Ierse, Engelse én Japanse markt bijvoorbeeld), maar dit te beperken tot één of twee markten. Zo houd je de kosten in de hand en is je rendement groter.
Met indexbeleggen beleg je goed gespreid tegen schappelijke kosten terwijl je er geen omkijken naar hebt.
Er is geen quick fix
En het laatste punt waar je rekening mee moet houden als je gaat beleggen: er is geen quick fix. Natuurlijk zijn er best een paar geluksvogels die in korte tijd veel geld hebben verdiend en dit van de daken schreeuwen, maar als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Houd dit altijd in je achterhoofd als je verleid wordt door mooie verhalen van anderen die binnen no time tonnen verdiend hebben met een simpele beleggingstruc. De kans is nou eenmaal groter dat je geld verliest met zoiets, dan dat je er rijk van wordt. Consistent inleggen in betrouwbare fondsen is dan misschien wat saaier, maar het levert je uiteindelijk vaak wel een beter rendement op.
Vergeet ook niet dat het achteraf makkelijk praten is. Achteraf weet je altijd welke keuze je had moeten maken om een enorm rendement te behalen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Deze blogs vind je vast ook interessant
7 vragen over indexbeleggen beantwoord
Pensioenbeleggen: zoveel méér levert dat op dan pensioensparen
Dit is het geheim van succesvol beleggen
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.