Dit is het geheim van succesvol beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, dat weten we allemaal. Als je begint met beleggen wil je deze risico’s natuurlijk het liefst zoveel mogelijk vermijden en een zo hoog mogelijk rendement behalen. Daarom onthullen wij vandaag wat het geheim is van succesvol beleggen. Want als je je aan wat simpele regels houdt is de kans op succesvol beleggen misschien wel groter dan je denkt.

Stel je doelen vast

Het vaststellen van een beleggingsdoel zal je helpen om consequent te blijven beleggen en geen rare sprongen te maken. Als je een duidelijk doel hebt weet je immers waar je het voor doet. Dan is de verleiding niet zo groot om je beleggingen in paniek te verkopen of om risicovolle constructies aan te gaan waarmee de kans op verlies aanzienlijk groter kan zijn.
Als je niet precies weet waarvoor je belegt, probeer er dan wel een periode aan te koppelen, dat is belangrijk in verband met je beleggingshorizon.

Bepaal je risicoprofiel en beleggingshorizon

Je risicoprofiel en beleggingshorizon hangen met elkaar samen en zijn mede afhankelijk van je beleggingsdoel. Hoe langer jij de tijd hebt om te beleggen hoe groter de kans dat je een leuk rendement maakt. Eventuele dipjes in de markt kun je dan namelijk makkelijker opvangen. Bij een langere beleggingshorizon, dit is de tijd tot je wil stoppen met beleggen omdat je het geld wil gebruiken voor iets anders, kun je dan ook makkelijker iets meer risico nemen dan wanneer je je geld sneller weer tot je beschikking wil hebben. Een voorbeeld: als je wil beleggen voor je pensioen dan heeft een persoon van 35 jaar een veel langere horizon dan iemand van 50 jaar.

Spreiding is key  

Wie succesvol wil beleggen moet altijd zorgen voor een goede spreiding. Hoe meer je beleggingen gespreid zijn hoe minder risico je loopt. Als je al je geld inzet op één bedrijf, Apple bijvoorbeeld, en dat bedrijf gaat failliet, dan kun je al je geld verliezen. Spreid je je geld over verschillende bedrijven, dan wordt dat risico steeds kleiner.
Daarnaast kun je je beleggingen ook nog spreiden over verschillende beleggingsvormen en brokers. Aandelen, obligaties, ETF’s, crypto en crowdfunding zijn allemaal manieren van beleggen. Door zoveel mogelijk te spreiden heb je er veel minder last van als één van deze vormen van beleggen wat minder rooskleurig uitpakt dan verwacht.

Ook kun je spreiden per moment. Leg niet al je geld in één keer in, maar leg dit gespreid in zodat je meteen de schommelingen van de markt meepakt. Als je in één keer inlegt kan het gebeuren dat je op een piek koopt en de koersen vlak daarna flink dalen en je dus verlies maakt. Door je inleg over een langere periode te spreiden, beperk je het risico omdat je de gemiddelde koers van de hele periode betaalt. Bijvoorbeeld: maand 1: 90 euro, maand 2: 85 euro, maand 3: 87 euro, maand 5: 94 euro, maand 5: 97 euro.

Beperk de kosten

Als je gaat beleggen maak je altijd kosten. Aansluitkosten voor de beurs, transactiekosten en fondskosten, je krijgt er allemaal mee te maken. Elke aanbieder van beleggingen kan overigens andere kosten berekenen.
Deze kosten kun je beperken door niet voor heel veel kleine bedragen op allerlei verschillende markten (zoals de Franse markt, de Nederlandse markt, de Amerikaanse markt en de Ierse markt) in te leggen. Ook kun je de kosten beperken door niet te veel kleine transacties te doen, maar wat minder vaak grotere aankopen te doen.
Bij deze manier van indexbeleggen is dit overigens niet het geval omdat je geen aankoopkosten betaalt. Je betaalt een percentage per jaar waarbij het niet uitmaakt of jouw inleg uit één groot bedrag komt of heel veel kleine bedragen. In deze blog lees je meer over de kosten van beleggen.

Houd beleggen saai

Wil jij gaan beleggen omdat je zin hebt in een spannende nieuwe hobby? Dan kun je beter iets anders zoeken. En wist je dat vrouwen beter beleggen dan mannen? Dit komt omdat vrouwen rustiger zijn en hun geld met rust laten. Mannen die beleggen komen gemiddeld sneller in actie. Ze zijn meer geneigd om winsten te pakken, te handelen en ze verkopen vaker in paniek hun beleggingen als het even wat slechter gaat. Bij veel manieren van beleggen heb je te maken met aan- en verkoopkosten en dat drukt je rendement.
Houd beleggen dus lekker saai, leg consequent geld in in indexfondsen met een brede spreiding en blijf er vervolgens zo lang mogelijk van af. Dan is de kans op succes het grootst.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit is waarom indexbeleggen meestal meer oplevert dan actief beleggen
7 vragen over indexbeleggen beantwoord
12 manieren om duurzaam te besparen
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen