Dit is het verschil tussen offensief en defensief beleggen

Beleggen kun je doen in vele soorten en maten. De meest gangbare manieren om te beleggen beleggen zijn obligaties en aandelen. Beide vormen hebben voor- en nadelen die ik in deze blog toelicht. Zo kun je voor jezelf bepalen of offensief of defensief beleggen bij je past. Of juist de mix van beide, dan noem je het neutraal. De verschillen tussen offensief en defensief beleggen leg ik in deze blog uit.

Wat zijn obligaties

Obligaties zijn leningen aan bedrijven of instellingen zoals bijvoorbeeld overheden. Meestal wordt een vaste looptijd bepaald voor een obligatie, bijvoorbeeld 10 jaar. Na 10 jaar krijg je je inleg terug. Daarnaast ontvang je elk jaar rente. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Je kunt je voorstellen dat een obligatie voor de Duitse staat een veel lager risico kent dan een obligatie voor een onbekende onderneming.

Als de obligatie een waarde heeft van 100 euro krijg je na 10 jaar weer 100 euro terug.

Tijdens de looptijd van de obligatie kun je deze verkopen. De koers begint bijvoorbeeld op 100 euro, maar kan gedurende de tijd hoger of lager worden. Stel dat de rente op spaarrekeningen stijgt, dan wil men minder betalen voor jouw obligatie en daalt de koers. Want waarom zou je het risico van een obligatie lopen als je ook de garantie van een spaarrente kunt krijgen?

Andersom werkt dit ook zo; als de spaarrente daalt, willen meer mensen jouw obligatie kopen en stijgt de koers. Er zijn overigens meerdere factoren van invloed op de obligatiekoers, denk aan economische omstandigheden.

Richting het einde van de looptijd krijgt de koers altijd weer de oorspronkelijke waarde, bijvoorbeeld 100 euro. Want dat is het bedrag dat afgelost wordt door het bedrijf of instelling die de obligatie uitgegeven heeft.

Let op; als de uitgever van de obligatie failliet gaat ben je je geld kwijt. De koersschommelingen bij obligaties zijn veel kleiner dan bij aandelen, omdat al duidelijk is wat de koers in de toekomst zal worden, namelijk 100 euro.

Dit hele verhaal is voor de particuliere belegger in principe theorie. In de praktijk beleg je als particulier namelijk in obligatiefondsen.

Een obligatiefonds is een mandje met verschillende obligaties. Sommige obligaties bereiken de einddatum en van andere stijgt of daalt de koers. Als jij belegt in een obligatiefonds heb je te maken met de koers van het totale mandje obligaties.

Wat zijn aandelen

Als je een aandeel koopt word je mede-eigenaar van het bedrijf dat het aandeel uitgeeft. Weliswaar voor een piepklein stukje, maar dit is wel het principe. Je bent dan bijvoorbeeld ook welkom op de aandeelhoudersvergadering.

Afhankelijk van de bedrijfsresultaten en de verwachtingen van de toekomstige prestaties van het bedrijf daalt of stijgt de koers. Als het bedrijf failliet gaat ben je je geld kwijt.

De stijgingen en dalingen van aandelenkoersen zijn veel groter dan bij obligaties.

Ook aandelen koop je vaak in fondsen. Dan wordt een mandje met verschillende aandelen samengesteld. Daarmee beperk je het risico. Het ene bedrijf realiseert en gigantische koersstijging en het andere daalt of gaat zelfs failliet. Jouw resultaat is het gemiddelde van de koersen van alle aandelen waarin je belegt.

Ook als je gespreid belegt in aandelen en dus veel bedrijven in je portefeuille vertegenwoordigd zijn kan de totale waarde flink stijgen en dalen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een ETF en Indexbeleggen?

 Samenvatting aandelen en obligaties

Aandelen kennen een veel groter risico dan obligaties, ook als je dit goed gespreid doet. Op de lange termijn is het verwachte rendement van aandelen echter veel hoger dan bij obligaties.

Daarom kan het een goed idee zijn om voornamelijk in aandelen te beleggen als je nog een lange horizon hebt tot de einddatum die voor jouw situatie geldt. Denk aan de datum dat je met pensioen wil of de datum waarop je kind gaat studeren.

Je kunt een mix maken van aandelen- en obligatiefondsen. Brand New Day biedt hier verschillende risicoprofielen voor aan.

Profielen bij indexbeleggen

Bij indexbeleggen worden meestal vijf risicoprofielen gehanteerd. Van zeer defensief tot zeer offensief.

Bij Brand New Day ziet de verdeling van de profielen er als volgt uit:

Risicoprofielen Brand New Day

In de afbeelding hieronder zie je de rendementen van de afgelopen jaren. Je ziet dat de defensieve profielen minder grote uitschieters hebben, zowel in positieve als negatieve zin.

Aandelenfondsen kunnen grote uitschieters naar boven en beneden hebben. Maar het gemiddelde rendement op de lange termijn was in het verleden hoger dan bij obligatiefondsen.

Uiteraard geven resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar omdat we het hier over resultaten hebben die al 100 jaar dezelfde trend laten zien geeft dit wel een duidelijke indicatie voor de toekomst.

beleggingsresultaten Brand New Day

Hoe bepaal je het juiste profiel

Er zijn verschillende elementen die invloed hebben op je profielkeuze.

Horizon

Hoe langer je de tijd hebt, hoe meer risico je in principe kunt nemen. Als je een rekening opent bij Brand New Day word je gevraagd hoeveel tijd je hebt tot de einddatum. Op basis daarvan doet Brand New Day een suggestie voor het risicoprofiel.

Hoe belangrijk is jouw doel

Als je belegt voor een doel dat gegarandeerd behaald moet worden is het belangrijker om op het risicoprofiel te letten dan als je belegt met geld dat je niet perse nodig hebt in de toekomst. Belangrijke doelen kunnen je pensioen of de aflossing van je hypotheek zijn. Een flexibeler doel kan de aanschaf van een dure boot zijn. Als het ook een optie is om een iets goedkopere boot te kopen, kun je overwegen om meer risico te nemen.

Je kunt overigens ook bij harde doelen kiezen om te starten met een hoog risicoprofiel. Dan is het alleen wel belangrijk dat je dat in de loop van de tijd afbouwt. Je wil natuurlijk niet dat een jaar voor jouw pensioen je portefeuille met 20% daalt. 

Jouw risicobereidheid

Ook als je nog heel lang de tijd hebt en geen keihard doel voor je geld hebt hoef je natuurlijk niet automatisch te kiezen voor het hoogste risicoprofiel. Als jij ’s nachts wakker ligt van het risico dat je loopt en je er dus niet prettig bij voelt is dat een prima reden om een lager risicoprofiel te kiezen.

Hoe profiteer je van beide profielen?

Brand New Day biedt automatische risico-afbouw aan. Dat betekent dat je kunt starten in een hoog risicoprofiel en dit automatisch afgebouwd wordt naar een lager risicoprofiel als de einddatum dichterbij komt. Zo kun je starten met een zeer offensief risicoprofiel en in vier stappen eindigen in het zeer defensieve profiel. Zo bescherm je jezelf tegen grote koersdalingen vlak voor jouw einddatum.

Brand New Day helpt je met kiezen

Als je een beleggingsrekening opent bij Risicoprofielen Brand New Day word je stap voor stap door het proces begeleid. Brand New Day stelt simpele vragen, jij geeft antwoord en Brand New Day doet een voorstel voor een passend risicoprofiel. Uiteraard kun je hier altijd van afwijken.

Lees ook:  Beginnen met beleggen bij Brand New Day: een stappenplan

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!
De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen