Dit is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen

Beleggen en pensioenbeleggen, ik schrijf er geregeld over omdat ik fan ben van beide vormen van beleggen. Maar wat is nou precies het verschil tussen gewoon beleggen en pensioenbeleggen?

Wat is beleggen?

Beleggen kun je doen op vele manieren; van vastgoed tot kunst en van crypto tot valuta. In deze blog beperk ik me tot beleggen op de beurs en dan specifiek indexbeleggen.

De belangrijkste kenmerken van indexbeleggen zijn:

  • De kosten zijn laag. Omdat het een passieve manier van beleggen is komt er geen dure fondsmanager aan te pas. De transacties kunnen automatisch uitgevoerd worden en dat bespaart kosten.
  • Je kunt je inleg makkelijk spreiden over veel verschillende bedrijven, verspreid over de hele wereld die actief zijn in verschillende sectoren.
  • Je kunt met een klein bedrag beleggen.
  • Het rendement is in de meeste gevallen op lange termijn hoger dan bij actief beleggen. De markt blijkt simpelweg moeilijk te verslaan. Bij indexbeleggen bedenk je niet in welke bedrijven je wel of niet wil beleggen; je belegt in ‘alle’ bedrijven. Zolang ze maar aan een bepaalde index genoteerd zijn. Bijvoorbeeld de index van de grootste bedrijven wereldwijd.
  • Je kunt op elk moment bij je geld. Wel moet het uitgangspunt zijn dat je het geld langere tijd niet nodig hebt. Dan heb je tijd genoeg om eventuele koersdalingen weer goed te maken.

Wat is pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen is op veel punten identiek aan gewoon indexbeleggen. Het belangrijkste verschil is de ‘pensioenclausule’ die aan de rekening gekoppeld wordt. Dit betekent dat je belastingvoordeel krijgt, maar ook dat je bepaalde plichten aangaat. Zo kun je niet zomaar over je geld beschikken, daar zijn voorwaarden aan verbonden.

Belastingvoordeel

Er zijn meerdere belastingvoordelen te behalen met pensioenbeleggen. De belangrijkste is dat de inleg op je pensioenbeleggingsrekening aftrekbaar is van de inkomstenbelasting in box 1. Dit betekent dat je 37,07% of 49,5% terugkrijgt van de belastingdienst. Het percentage dat je terugkrijgt is afhankelijk van het percentage belasting dat je betaalt.

Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt beland je in de uitkeringsfase. Je kiest op dat moment over welke periode je het geld wil laten uitkeren. Over die uitkering betaal je inkomstenbelasting. Na de AOW-leeftijd heb je meestal minder inkomen én je betaalt een lager tarief aan inkomstenbelasting. Het verschil tussen het hogere percentage dat je nu terugkrijgt en het lagere percentage dat je na de AOW-leeftijd betaalt is jouw voordeel.

Jaarruimte

Helaas mag je niet onbeperkt inleggen op je pensioenbeleggingsrekening. Anders zou het een te dure grap worden voor de belastingdienst 😉
Jouw maximale inleg wordt bepaald door de zogenaamde jaarruimte. De jaarruimte is een formule waarin gerekend wordt met je huidige inkomen en andere inleg voor je (werkgevers)pensioen. Met deze calculator reken je eenvoudig uit wat jouw jaarruimte is.

Vermogensbelasting

Een ander voordeel is dat je geen vermogensbelasting betaalt over de opgebouwde waarde van je pensioenbeleggingen. Als je vermogen boven de vrijstelling uitkomt kun je dus ook dit fiscale voordeel behalen. De vrijstelling in 2022 is 50.651 euro per persoon, het dubbele bedrag geldt voor samenwonenden. Hoeveel vermogensbelasting je eventueel betaalt verloopt in staffels. De precieze uitleg vind je op de website van de Belastingdienst.

Naast het belastingvoordeel is er nog een ander voordeel; je maakt ook beleggingsrendement op geld dat je feitelijk niet ingelegd hebt. Een voorbeeld: je belegt 100 euro en ontvangt 49,50 euro terug bij je belastingaangifte. Het ‘kost’ je nu maar 50,50 euro, terwijl je wel over 100 euro rendement maakt. Over dat rendement betaal je bij uitkering uiteraard wel belasting, maar het heeft je niks gekost.

Nadelen van pensioenbeleggen

Het fiscale voordeel is groot, in sommige situaties zelfs enorm, en daarom is dit een heel aantrekkelijke manier om vermogen op te bouwen. Het nadeel is dat je veel minder zeggenschap hebt over dit geld. Je kunt er namelijk niet meer bij tot je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Althans, niet zonder grote fiscale consequenties. Als je eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt ontvang je het geld periodiek, dus ook dan kun je niet in één keer over de hele som geld beschikken.

Het is dus heel lucratief, maar weinig flexibel. Realiseer je, voordat je geld inlegt, dat je er lange tijd niet bij kunt.

Verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen

Bij pensioenbeleggen profiteer je van fiscale voordelen, ben je gebonden aan het maximum van de jaarruimte en kun je niet volledig vrij over het geld te beschikken. Met gewoon beleggen, ook wel vrij beleggen genoemd, heb je geen recht op fiscaal voordeel. Wel ben je dan vrij om het geld op te nemen wanneer je wil en ben je niet gebonden aan een maximum.

Daarnaast hanteert Brand New Day iets andere kosten voor beide rekeningen. In deze blog ga ik dieper in op de kosten.

Welke optie kun je het beste kiezen?

In de meeste gevallen is het slim om voor beide opties te kiezen. De pensioenrekening is fiscaal zó interessant dat je zeker zou moeten overwegen om hiervoor te kiezen als je het mij vraagt. Uiteraard hangt dit van je volledige financiële situatie af, bijvoorbeeld hoeveel overig (werkgevers)pensioen je al hebt opgebouwd. Met deze tool kun je uitrekenen hoeveel pensioen je nodig hebt.
Vrij beleggen geeft dus niet het fiscale voordeel, maar wel de flexibiliteit. Om een boot te kopen als je met pensioen gaat, je kinderen te laten studeren, je hypotheek af te lossen of gewoon als appeltje voor de dorst.

Daarom beleg ik zelf op beide manieren, ze hebben ieder hun eigen voor- en nadelen.

Waar beleg je voor je pensioen?

Zelf beleg ik voor mijn pensioen bij Brand New Day. Hier heb ik overigens ook een gewone beleggingsrekening. Ik heb voor deze bank gekozen om een aantal redenen. De kosten zijn laag, wat heel belangrijk is, want op de lange termijn maakt een klein verschil in kosten een groot verschil in rendement. Daarnaast heeft Brand New Day een aantrekkelijke online omgeving waarin je alles kunt automatiseren waardoor je nooit meer naar je beleggingen om hoeft te kijken. Maar dat kan wel als je dat wil natuurlijk!

En een geweldig pluspunt vind ik de automatische risico-afbouw. Dit betekent dat je kunt beginnen met een hoog risico en dat automatisch verkleint naarmate de einddatum dichterbij komt. Voor een hoog risico heb je een langere horizon nodig, maar dan profiteer je wel van een hoger verwacht rendement. Als de einddatum dichterbij komt wil je natuurlijk dat je beleggingen beschermd zijn tegen enorme koersverliezen en dus opschuiven naar een beleggingsprofiel met een lager risico.

Wil je meer weten over beleggen bij Brand New Day, kijk dan hier.

Welkomstaanbieding

Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt. 

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen