Dit is waarom indexbeleggen meestal meer oplevert dan actief beleggen

Indexbeleggen en actief beleggen zijn twee heel verschillende takken van sport en toch zijn er ook overeenkomsten. Ik neem ze allemaal met je door in deze blog en leg je meteen uit waarom indexbeleggen meestal meer oplevert dan actief beleggen!

Drie gouden regels beleggen

Of je nu belegt in wijn, aandelen, crypto of rubberplantages; door de drie gouden regels van beleggen te volgen verklein je je risico. Altijd.

De eerste; spreid je inleg. Wed niet op één paard. Als je het per ongeluk toch mis blijkt te hebben is je hele rendement naar de haaien. Of erger nog; je hele inleg verdwenen. Door je inleg te spreiden, in het geval van aandelen, over meerdere bedrijven, beperk je het risico. Als het ene bedrijf wat minder presteert heb je de andere nog om dat te compenseren.
Bij aandelen spreid je bij voorkeur niet alleen over verschillende bedrijven, maar zijn ze ook verspreid over de hele wereld en actief in allerlei sectoren. Allemaal om het risico te beperken.

Regel twee; let op de kosten. Als je zowel via partij A als partij B 6% rendement maakt, maar partij B rekent een procent extra kosten dan maakt dat een groot verschil. Na een jaar valt dat verschil nog wel mee, maar jaar na jaar tikt dat procentje enorm aan. Dat komt door het *rente op rente-effect*, daardoor kan dat ene procentje in twintig jaar tijd oplopen tot een verlies van tienduizenden euro’s aan rendement.

Tot slot de derde gouden regel; zorg dat je voldoende horizon hebt. Ook als je de eerste twee gouden regelt volgt kun je pech hebben en op enig moment in de min staan. Dat is inherent aan beleggen; het gaat met pieken en dalen. Als je ervoor zorgt dat je je goed gespreide beleggingen minimaal tien jaar laat staan is de kans op verlies uiterst klein. Kleine disclaimer; deze uitspraak is gebaseerd op het verleden en dus geen garantie voor de toekomst. Maar het is wel gebaseerd op honderd jaar waarin ook allerlei crises, beurscrashes en oorlogen voorbij kwamen. Daarom is het een onderbouwde verwachting voor de toekomst.

Passief en actief beleggen

Het grootste verschil tussen actief en passief beleggen is de hoeveelheid keuzes die je maakt of die voor je gemaakt worden. Bij passief beleggen besluit je een keer hoe je wil beleggen en die keuze blijf je volgen, ondanks economische veranderingen.

Bij actief beleggen vraag jij, of de fondsmanager namens jou, je regelmatig af wat de beste strategie is. Welke bedrijven doen het goed, welke minder, is het nu een goed moment om te verkopen of juist bij te kopen?

Dit betekent dus dat actief beleggen meer tijd kost. En als je dat door een fondsmanager laat doen kost het jou geen tijd, maar daar worden uiteraard wel kosten voor gerekend want zo’n fondsmanager werkt niet gratis. Daarnaast worden bij actief beleggen over het algemeen meer transactiekosten gemaakt omdat er vaker geswitcht wordt tussen aandelen.

En last but not least; in de meeste gevallen levert passief beleggen, ook wel indexbeleggen genaamd, meer rendement op dan actief beleggen. Hoe dat komt lees je later in deze blog.

Het verschil tussen actief en passief beleggen heb ik eerder al uitgebreid beschreven in deze blog.

Wat is het verschil tussen passief beleggen en indexbeleggen?

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Een andere manier van passief beleggen is beleggen in ETF’s.
Omdat ik de voorkeur geef aan indexbeleggen schrijf ik daar regelmatig over. Het grote voordeel van indexbeleggen is dat het meer gespreid is dan beleggen in een ETF. Ook heeft Brand New Day een aantal voordelen die bij ETF’s niet geboden kunnen worden.

Wat voegt BND toe aan indexbeleggen?

Als je belegt via Brand New Day beleg je volgens risicoprofielen. Het fijne daarom is dat je niet zelf hoeft te kiezen uit allerlei fondsen met ingewikkelde namen. Op basis van jouw wensen, wat vooral inhoudt voor welke periode je wil beleggen, kies je een risicoprofiel.

Risicoprofiel 5 bevat 100% aandelen, kent het hoogste risico maar ook het hoogste verwachte rendement. Voor dit profiel moet je een minimale horizon van tien jaar hebben om eventuele dipjes te kunnen compenseren.

Risicoprofiel 1 bevat 90% obligaties en maar 10% aandelen. Dit betekent dat het verwachte rendement lager ligt, maar het risico ook flink kleiner is. Zowel de positieve als negatieve resultaten zijn minder groot. Omdat je hierbij, naar verwachting, minder in de min terecht komt kun je hier ook in investeren als je een kortere horizon hebt.

Voor welk risicoprofiel je kiest heeft dus voor een groot deel te maken met de vraag hoe lang je wil beleggen. Daarnaast kijk je natuurlijk ook naar je eigen gevoel; als je voldoende tijd hebt om risicoprofiel 5 te beleggen, maar je daar niet lekker meer door slaapt is dat genoeg reden om een lager risicoprofiel te kiezen. Als je een rekening opent bij Brand New Day krijg je een paar eenvoudige vragen om jou te helpen bepalen welk risicoprofiel bij je past.

Lees ook eens: Wat is indexbeleggen?

Automatische risico-afbouw

Een ander voordeel van indexbeleggen ten opzichte van ETF’s is de mogelijkheid om het risico automatisch af te bouwen. Dit is overigens vrij uniek bij Brand New Day, niet alle aanbieders van indexbeleggen bieden dit aan.

Als je belegt voor een periode van twintig jaar en je wil starten in risicoprofiel 5 dan is dat een prima match, want je hebt voldoende horizon. Na een tijdje is je horizon natuurlijk korter geworden waardoor risicoprofiel 5 niet helemaal meer past bij een verantwoorde manier van beleggen. Je zou moeten opschuiven naar risicoprofiel 4 en uiteindelijk naar risicoprofiel 1.
Dit kun je natuurlijk zelf in de gaten houden door ergens een notitie te maken dat je in november 2034 met je beleggingen aan de slag moet. Respect als je dat tegen die tijd nog weet (te vinden) 😉
Bij Brand New Day kun je kiezen voor de automatische risico-afbouw waardoor je er nul omkijken naar hebt en toch op een passende manier voor jouw horizon blijft beleggen.

Waarom indexbeleggen meestal meer oplevert dan actief beleggen

Goed, terug naar de vraag waar het eigenlijk om ging. Waarom behaal je met indexbeleggen meestal meer rendement dan met actief beleggen.

Ik benoemde eerder al; actief beleggen is vrijwel altijd duurder. Of omdat je voor een fondsmanager moet betalen en/of omdat er veel meer transactiekosten gemaakt worden. Hoe hoger de kosten, hoe lager je uiteindelijke rendement.

Maar wat misschien nog wel meer impact heeft is het feit dat de markt zich heel slecht laat voorspellen. En dat is wat met actief beleggen wel wordt geprobeerd; men probeert de pareltjes uit te kiezen en daar in te beleggen. Maar ook pareltjes kunnen in zwaar weer komen, een gigantische productiefout maken, in een boekhoudschandaal terecht komen of simpelweg ingehaald worden door de concurrentie of (economische) omstandigheden.

Bij indebeleggen beleg je in ‘alle’ bedrijven. Van elk bedrijf koop je een fractie van een aandeel waardoor je je inleg spreidt over duizenden bedrijven.

Van die duizenden bedrijven presteren sommige geweldig en andere gaan failliet. Een groot deel doet wat je enigszins zou verwachten en onder aan de streep behaal je het gemiddelde rendement van al die duizenden bedrijven. Je hebt niet geprobeerd de pareltjes eruit te vissen, maar gewoon zo goed gespreid dat het niet uitmaakt of er een paar failliet gaan. Als je je focust op de pareltjes kun je het mis hebben en verkeerd gokken. En dát is de andere reden dat *indexbeleggen* meestal meer oplevert dan actief beleggen.

Hoe nu verder?

Zoals ik eerder beschreef beleg ik bij Brand New Day, met mijn vrije beleggingen en voor mijn pensioen. Wil je meer weten over beleggen bij Brand New Day dan is dit een goede pagina om te starten. En kom je er niet helemaal uit, of blijf je het maar voor je uitschuiven? Plan dan een belafspraak van 15 minuten in en laat het je gewoon uitleggen door een medewerker van Brand New Day!

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Deze blogs vind je vast ook interessant

Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Dit is het verschil tussen pensioenbeleggen en gewoon beleggen
Dit is het verschil tussen offensief en defensief beleggen

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen