Dit kun je nú doen om meer geld over te houden

Het staat steevast in de top 10 van goede voornemens; meer geld overhouden. Bijvoorbeeld om te sparen voor toffe doelen, de hypotheek af te lossen of om te (starten met) beleggen. Er zijn zoveel manieren om geld over te houden; van het verlagen van je vaste lasten tot minder uitgeven tot meer inkomsten genereren- de keuze is aan jou. Met deze tips lukt het jou ook zeker om meer geld over te houden. Het geld ligt op straat!

Geld overhouden door je vaste lasten te verlagen

Het verlagen van je vaste lasten is ideaal omdat je er één keer voor gaat zitten en de besparing elke maand terugkomt. Laat je niet afleiden door de gedachte ‘het scheelt maar 5 euro per maand, dat is niet de moeite’. Sowieso is het bedrag meestal veel hoger dan die 5 euro en daarnaast tikken veel kleine bedragen gigantisch aan. Dit wordt ook wel de latte factor genoemd.

Als je op 5 posten 5 euro per maand bespaart heb je na 10 jaar 3000 euro bij elkaar verzameld die je aan leukere zaken uit kunt geven. En dan heb ik nog geen rendement meegerekend. Als je met beleggingen gemiddeld 6% rendement per jaar behaalt kun je er nog ruim 1000 euro bij optellen. Makkelijk verdiend toch?

Lees ook: Rente op rente berekenen: zo doe je dat

Trek even 1 tot 2 uur uit, ga er goed voor zitten en realiseer direct je eerste besparingen.

Als je ieder jaar overstapt van energieleverancier steek je de bonus van zomaar 200 euro al direct in je zak, los van een waarschijnlijke besparing op de tarieven. Pak je laatste jaarnota erbij en check wat jouw verbruik is en regel het binnen 15 tot max 30 minuten.

Als je dan toch bezig bent, kun je op dezelfde website, Pricewise, direct je verzekeringen vergelijken. Tips om over te stappen van autoverzekering vind je hier.

Je woonverzekeringen vergelijk je ook heel simpel.

Als je de smaak te pakken hebt, ga dan verder met tv en internet. Vergelijken en overstappen loont zeker. Maar niet iedereen wil dat. Als je graag bij dezelfde aanbieder wil blijven bel dan je provider op en kies voor de afdeling opzeggingen. Geef aan dat je wil opzeggen en onderhandel een goede korting. 6 maanden lang 25 euro korting is geen gekke uitkomst.

Ben je minder gehecht aan je alles in een pakket, kijk dan eens of NLZiet iets voor je is. Deze app kost €7,95 per maand en dan heb je nog steeds toegang tot de bekendste, inclusief de commerciële, zenders van Nederland. Ik heb dat zelf in combinatie met een internetabonnement van Tele2 voor 30 euro per maand. Totaal dus €37,95 wat een hoop scheelt met een alles in een pakket.

Welke abonnementen heb je? Kijk een kritisch of je ze wil houden. Zo nee, zeg het direct op. Zo ja, kijk eens of je het abonnement kunt delen met anderen om de kosten te delen. Bij sommige abonnementen is dat toegestaan, bij andere niet. Sommige abonnementen worden goedkoper als je ze per jaar betaalt. En via Wissel.nl koop ik cadeaubonnen met korting voor Netflix en Itunes. Daarmee betaal ik die abonnementen met korting vooruit. 

Geld overhouden door je variabele uitgaven te verlagen

Snijden in overige uitgaven doet soms meer pijn dan het verlagen van vaste lasten. Het is goed om inzicht te hebben waar je je geld aan uitgeeft.

Stuur een mailtje naar sabine@financequeen.nl en ontvang mijn gratis excelsheet om je inkomsten en uitgaven in bij te houden.

Als je weet waar je je geld aan uitgeeft dan kun je nog beter keuzes maken. Wil je bijvoorbeeld besparen op je boodschappen of met korting online shoppen?

Kom je vaak in de verleiding om aankopen te doen waar je achteraf niet heel blij mee bent, geef jezelf dan een budget om impulsaankopen te doen en te verbrassen. Van jezelf vragen om hier nooit meer aan te doen is vragen om mislukking van je goede voornemen.

Kijk eerst goed welke uitgaven niet perse hoeven; onnodige uitgaven bij de Action of Kruidvat, snacks onderweg of hebbedingetjes.
Geef je daar nu 250 euro per maand aan uit, verlaag dat dan eerst tot 150 euro. Eventueel verdeeld per week zodat je meer inzicht en controle hebt over je uitgaven. Dan ontzeg je jezelf lang niet alles, krijg je meer controle en kies je bewust.

Kijk voor uitgaven die je wil blijven doen of er goedkopere alternatieven zijn. Bijvoorbeeld door tweedehands te kopen, door spullen te laten repareren of door korting te regelen door cadeaubonnen via Wissel.nl te kopen.

Zorg voor overzicht van je spullen zodat je niet onnodig nieuwe spullen koopt omdat je niet meer weet wat je hebt. Dit kan in je kledingkast, bij de knutselspullen en paasdecoratie bijvoorbeeld. Zo helpt opruimen en minimaliseren ook om dubbele aankopen te voorkomen.

Als je online shopt kun je een deel van je aankoop terugkrijgen in de vorm van cashback. Open hier een account om dat mogelijk te maken. Je kunt hier ook deelnemen aan enquêtes, zie onderaan deze blog. 

Geld overhouden door meer te verdienen

Je inkomen verhogen kan natuurlijk op vele manieren. Los van meer werken of salarisverhoging te onderhandelen kun je veel incidenteel doen.

Ga kritisch je huis door en verkoop je spullen via Marktplaats of Vinted.

Heb je goede samenvattingen of aantekeningen van studieboeken, beroepscursussen of zelfs de theorie voor een rijbewijs verkoop ze dan via Stuvia. Eén keer uploaden en voor langere tijd inkomsten ontvangen als iemand jouw teksten koopt.

Maak van je hobby een leuke bijverdienste en sla 2 vliegen in een klap. Hierbij is er natuurlijk veel meer mogelijk dan ik kan bedenken. Ter inspiratie; geef sportlessen, verkoop je foto’s via internet, bouw websites, leer Nederlands aan expats of pas op dieren of kinderen.

Boek: ga hosselen

Ben je handig? Word fietsenmaker vanuit je eigen schuur, help mensen met kleine reparaties aan hun elektra of help mensen met kleine klussen zoals schilderijen ophangen.

Bied je expertise aan als virtual assistant, vertaler, tekstschrijver of grafisch ontwerper.

Lees ook: Zo genereer je extra inkomsten (en nog duurzaam ook!)

 

Koop via Marktplaats partijen spullen en verkoop ze in complete losse delen. Denk aan LEGO, modeltreinen of Playmobil. Veel mensen willen snel van een grote bak spullen af zonder veel moeite te doen. Als je de boel sorteert, eventueel compleet maakt, en in overzichtelijke sets doorverkoopt kun je flink marge maken.

Waar heb jij verstand van? Speciale gitaren, oude platenspelers- er is vanalles te verzinnen dat als ‘oud vuil’ op Marktplaats of rommelmarkten terecht komt en prima om te toveren is tot pareltjes die je voor een mooi bedrag door kunt verkopen.

Maak een account aan bij Euroclix. Hier kun je enquêtes invullen in ruil voor clix. Deze clix kun je inwisselen voor geld. De vergoeding per enquête is niet hoog. Het voordeel is wel dat je dit kunt doen op momenten dat het jou uitkomt. Je kunt dit combineren met sparen door middel van cashback waar ik eerder in deze blog al over schreef.

 

Wat ga jij doen met het extra geld? Sparen voor een tof doel? Minder werken? Of bouw je aan je financiële toekomst door af te lossen op je hypotheek of te beleggen?  

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de besloten Facebookgroep van Financequeen

BOEKENTIPS


No Comments Yet

Leave a Reply