Dit kun je nú doen om meer geld over te houden

Het staat steevast in de top 10 van goede voornemens; meer geld overhouden. Om te sparen voor toffe doelen, de hypotheek af te lossen of om te (starten met) beleggen. Er zijn zoveel manieren om geld over te houden; van het verlagen van je vaste lasten tot minder uitgeven tot meer inkomsten genereren- de keuze is aan jou. Het geld ligt op straat!

Vaste lasten verlagen

Het verlagen van je vaste lasten is ideaal omdat je er één keer voor gaat zitten en de besparing elke maand terugkomt. Laat je niet afleiden door de gedachte ‘het scheelt maar 5 euro per maand, dat is niet de moeite’. Sowieso is het bedrag meestal veel hoger dan die 5 euro en daarnaast tikken veel kleine bedragen gigantisch aan. Als je op 5 posten 5 euro per maand bespaart heb je na 10 jaar 3000 euro gratis bij elkaar verzameld die je aan leukere zaken uit kunt geven. En dan heb ik geen rendement meegerekend. Als je met beleggen gemiddeld 6% rendement per jaar behaalt kun je er nog ruim 1000 euro bij optellen.

Lees ook: Hoe tijd je rendement omhoog stuwt

Trek er even 1 tot 2 uur voor uit en realiseer direct je eerste besparingen.

Energieleverancier

Als je ieder jaar overstapt van energieleverancier steek je de bonus van zomaar 200 euro al direct in je zak, los van de waarschijnlijke besparing op de tarieven. Pak je laatste jaarnota erbij en check wat jouw verbruik is en regel het binnen 15 tot max 30 minuten.

Verzekeringen

Vervolgens ga je door met je verzekeringen. Tips om te besparen op je autoverzekering lees je in deze blog.

Je woonverzekeringen regel je ook heel simpel online. Je vult je postcode en geboortedatum in, kiest de categorie van het gezinsinkomen en of je een koophuis hebt.
Op de volgende pagina kies je welke vorm van verzekering je wenst. Als je een koopwoning hebt is het aan te raden om je Inboedel- en opstalverzekering als combinatie af te sluiten. Waarschijnlijk is dat voordeliger en nog belangrijker is dat verzekeraars dan nooit naar elkaar kunnen wijzen in geval van schade. Hoort de vloer tot de inboedel of opstal? Afhankelijk van het type vloer kan dit verschillen. Om elke vorm van discussie uit te sluiten is het handig deze verzekeringen te combineren.

Daarnaast kies je hier eventuele extra dekkingen. Ik raad iedereen aan om in ieder geval een aansprakelijksheidsdekking toe te voegen. De premie is laag en dekt onoverkomelijke risico’s af. Bijvoorbeeld als je op de fiets een ongeluk met letselschade veroorzaakt en je het inkomen van het slachtoffer jaren door moet betalen. Dergelijke schades kunnen in de tonnen of zelfs miljoenen lopen. Een risico dat je naar mijn mening niet moet willen nemen.

Naar eigen inzicht kun je nog andere dekkingen toevoegen, de tool legt de voor- en nadelen goed uit. Als de resultaten vervolgens getoond worden kun je deze dekkingen nog aan- of uitvinken waardoor je direct de invloed op de premie ziet.

Tv en internet

Als je de smaak te pakken hebt, ga dan verder met tv en internet. Wil je je dure alles in een pakket behouden, bel dan je provider op en kies voor de afdeling opzeggingen. Geef aan dat je wil opzeggen en onderhandel een goede korting. 6 maanden lang 25 euro korting is geen gekke uitkomst.

Check ook wat het voordeel is als je overstapt overstapt naar een andere leverancier.

Ben je minder gehecht aan je alles in een pakket, kijk dan eens of NLZiet iets voor je is. Deze app kost €7,95 per maand en dan heb je nog steeds toegang tot de bekendste, inclusief de commerciële, zenders van Nederland. Ik heb dat zelf in combinatie met een internetabonnement van Tele2 voor 30 euro per maand. Totaal dus €37,95 wat behoorlijk scheelt met een alles in een pakket.

Abonnementen

Welke abonnementen heb je? Kijk een kritisch of je ze wil houden. Zo nee, zeg ze direct op. Zo ja, kijk eens of je het abonnement kunt delen met anderen om de kosten te delen. Bij sommige abonnementen is dat toegestaan, bij andere niet.
Via Wissel.nl koop ik cadeaubonnen met korting voor Netflix en Itunes. Daarmee betaal ik die abonnementen met korting vooruit. En sommige abonnementen worden goedkoper als je ze per jaar betaalt.

Variabele uitgaven

Snijden in overige uitgaven doet meestal meer pijn dan het verlagen van vaste lasten. Toch kan dat vaak ook zonder teveel geliefde dingen op te geven.

Het is goed om inzicht te hebben waar je je geld aan uitgeeft. Mijn excelsheet helpt daar goed bij. Als de maand voorbij is vul je per categorie in waar je je geld aan hebt uitgegeven. Je vindt deze sheet binnenkort in de webshop.

Als je weet waar je je geld aan uitgeeft dan kun je nog beter keuzes maken. Wil je bijvoorbeeld besparen op je boodschappen of met korting online shoppen?

Wil je precies weten waar je je geld aan uitgeeft? gebruik dan trackers om je inkomsten en uitgaven in bij te houden. Je vindt ze Financequeen-shop.

Impulsaankopen

Kom je vaak in de verleiding om aankopen te doen waar je achteraf niet heel blij mee bent, geef jezelf dan een budget om impulsaankopen te doen en of geld aan te verbrassen. Van jezelf vragen om hier nooit meer aan te doen is vragen om mislukking van je goede voornemen.

Bekijk eens welke uitgaven niet perse hoeven; onnodige uitgaven bij de Action of Kruidvat, snacks onderweg of hebbedingetjes.

Geef je daar nu 250 euro per maand aan uit, verlaag dat dan eerst tot 150 euro. Eventueel verdeeld per week zodat je meer inzicht en controle hebt over je uitgaven. Dan ontzeg je jezelf lang niet alles, krijg je meer controle en kies je bewust.

Besparen

Kijk voor uitgaven die je wil blijven doen of er goedkopere alternatieven zijn. Bijvoorbeeld door tweedehands te kopen, door spullen te laten repareren of door korting te regelen door cadeaubonnen via Wissel.nl te kopen.

Zorg voor overzicht van je spullen zodat je niet onnodig nieuwe spullen koopt, in je kledingkast, bij de knutselspullen of paasdecoratie bijvoorbeeld. Zo helpt opruimen en minimaliseren ook om dubbele aankopen te voorkomen.

Als je online shopt kun je een deel van je aankoop terugkrijgen in de vorm van cashback. Open hier een account om dat mogelijk te maken. Je kunt via dit account ook deelnemen aan enquêtes, zie onderaan deze blog.

Extra inkomen

Je inkomen verhogen kan natuurlijk op vele manieren. Los van meer uren werken of salarisverhoging te onderhandelen kun je veel incidenteel of extra doen.

Ga kritisch je huis door en verkoop je spullen via Marktplaats of Vinted.

Heb je goede samenvattingen of aantekeningen van studieboeken, beroepscursussen of zelfs de theorie voor een rijbewijs verkoop ze via Stuvia. Een keer uploaden en voor langere tijd inkomsten ontvangen als iemand jouw teksten koopt.

Maak van je hobby een leuke bijverdienste en sla 2 vliegen in een klap. Hierbij is er natuurlijk veel meer mogelijk dan ik kan bedenken. Ter inspiratie; geef sportlessen, verkoop je foto’s via internet, bouw websites, leer Nederlands aan expats of pas op dieren of kinderen.

Ben je handig? Word fietsenmaker vanuit je eigen schuur, help mensen met kleine reparaties aan hun elektra of help mensen met kleine klussen zoals schilderijen ophangen.

Bied je expertise aan als virtual assistant, vertaler, tekstschrijver of grafisch ontwerper.

 

Lees ook: Zo genereer je extra inkomsten (en nog duurzaam ook!)

 

Koop via Marktplaats partijen spullen en verkoop ze in complete losse delen. Denk aan LEGO, modeltreinen of Playmobil. Veel mensen willen snel van een grote bak spullen af zonder veel moeite te doen. Als je de boel sorteert, eventueel compleet maakt, en in overzichtelijke sets doorverkoopt kun je flink marge maken. Waar heb jij verstand van? Speciale gitaren, oude platenspelers- er is vanalles te verzinnen dat als ‘oud vuil’ op Marktplaats of rommelmarkten terecht komt en prima om te toveren is tot pareltjes die je voor een mooi bedrag door kunt verkopen.

Maak een account aan bij Euroclix. Hier kun je enquêtes invullen in ruil voor clix. Deze clix kun je inwisselen voor geld. De vergoeding per enquête is niet hoog. Het voordeel is wel dat je dit kunt doen op momenten dat het jou uitkomt. Je kunt dit combineren met sparen door middel van cashback waar ik eerder in deze blog al over schreef.

 

Lees ook: 7 manieren om geld te verdienen met je telefoon

 

Wat ga jij doen met het bespaarde geld? Sparen voor een tof doel? Of geef je het nu uit aan andere zaken? Of bouw je aan je financiële toekomst door af te lossen op je hypotheek of te beleggen?

 

 

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen