Dit zijn de 6 meest gemaakte fouten bij beleggen

Beleggen is voor de meeste mensen een goed idee. Het is ook heel simpel en je hebt er weinig omkijken naar. En toch worden er nogal eens fouten gemaakt bij beleggen. Zo zonde! Daarom benoem ik in deze blog de meest gemaakte fouten bij beleggen zodat jij die niet (meer) maakt.

Beleggingsfout 1: wedden op één paard

Om je risico te beperken is het belangrijk om je inleg te spreiden over veel verschillende beleggingen. Als je kiest voor aandelen spreid dan over veel verschillende bedrijven. Maar ook over verschillende regio’s en sectoren. De ene sector kan veel harder geraakt worden dan een andere sector, net zoals verschillende regio’s.
Als je op één paard wedt kun je megawinst maken. Maar alleen als je op het juiste paard gewed hebt. Maak je de verkeerde keuze, dan pakt het juist helemaal verkeerd uit. Door te spreiden over duizenden bedrijven kun je enigszins voorspellen wat het rendement van je beleggingen zal zijn en beperk je het risico.
Als je belegt in indexfondsen of ETF’s spreid je je inleg over duizenden aandelen en obligaties tegelijkertijd. Dat zijn mandjes van aandelen of obligaties met een zeer brede spreiding. In deze blog  leg ik uit hoe Brand New Day dat uitpakt.

Beleggingsfout 2: beleggen met een te korte horizon

Als je lang genoeg de tijd hebt (>10 jaar) en je belegt goed gespreid, dan is het risico op verlies extreem klein, ook als je belegt in aandelen. Nu de spaarrente vrijwel 0 is, is het verleidelijk om toch geld te gaan beleggen, ook al weet je dat je het binnen een paar jaar nodig hebt. Het kán goed gaan natuurlijk, maar de kans dat het mis gaat is serieus aanwezig.

Is je horizon korter dan kun je beleggen met een lager risicoprofiel (defensief in plaats van offensief), door meer obligaties toe te voegen. Het verwachte rendement op obligaties op de lange termijn is lager dan het rendement op aandelen. Maar de tussentijdse schommelingen zijn veel kleiner. Daarom loop je minder risico dat je portefeuille veel minder waard wordt door een onverwachte dip. De rendementen van Brand New Day met zeer defensief beleggen waren de afgelopen 10 jaar prima.

beleggingsrendementen Brand New Day

Maar ook defensiever beleggen is nooit zonder risico.
Wil je helemaal geen risico lopen en toch iets meer spaarrente ontvangen, denk dan eens aan sparen bij een buitenlandse bank, eventueel in een deposito.

Beleggingsfout 3: niet op de kosten letten

Beleggen kost geld, maar niet overal worden dezelfde kosten berekend. De verschillen zijn groot. Realiseer je goed dat de impact van kosten op de lange termijn enorm is. Dit komt omdat je op de lange termijn gigantisch profiteert van het rente-op-rente effect. De paar euro die je nu aan kosten maakt, zouden op de lange termijn fors kunnen groeien. Net als de kosten die je volgende maand en volgend jaar maakt. Uiteindelijk kan het tot tienduizenden euro’s schelen. Brand New Day hanteerde al lage kosten en die zijn onlangs zelfs verlaagd.

Beleggingsfout 4: Beleggen zonder buffer

Omdat je het geld dat je belegt lange tijd moet kunnen missen (zie punt 2) is het belangrijk dat je geld achter de hand hebt om tegenvallers op te vangen. Zorg dat je geld achter de hand hebt om spullen te kunnen vervangen als ze kapot gaan en om inkomensterugval deels op te kunnen vangen bij ontslag, ziekte of teruglopende inkomsten als ondernemer. Geld dat je langere tijd niet nodig hebt kun je prima beleggen.
Bij de meeste beleggingen kun je overigens gewoon bij je geld, het staat niet vast. Het gaat puur om de onzekerheid van de waarde. Maar als er nood aan de man is kun je over je geld beschikken.

Beleggingsfout 5: Markt proberen te timen

Het liefst kopen we onze aandelen natuurlijk als de koersen laag zijn en verkopen we ze als de koersen hoog zijn. Perfect als je het zo weet te timen natuurlijk. Het lastige alleen is dat je pas achteraf weet wat de hoogste en laagste koersen waren. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die proberen ‘de markt te timen’ en dus de hoogste en laagste koers proberen te vangen uiteindelijk slechter af zijn. En dat komt omdat ze dan hun aandelen al verkocht hebben toen ze hoog stonden, maar de beurs nog veel verder steeg. En ze kochten voor veel geld ‘op het laagste punt’, maar helaas bleek het laagste punt nog veel lager te liggen.

Mijn advies; leg periodiek geld in, bijvoorbeeld elke maand, of elk kwartaal. Soms is de koers hoog en soms laag, uiteindelijk koop je tegen de gemiddelde prijs en ‘volg je de markt’ in plaats van dat je probeert ‘de markt te verslaan’. Bij Brand New Day kun je bijvoorbeeld een automatische incasso instellen, dan heb je er helemaal geen omkijken naar.

Beleggingsfout 6: Handelen uit emotie

Goed gespreid beleggen is vrij veilig als je lang genoeg de tijd hebt. Maar vroeg of laat dalen de koersen en dat kan zomaar 20% in een jaar zijn. De kunst is om je dan niet gek te laten maken. Juist dan moet je doorzetten en vertrouwen op je plan. Als je verkoopt na een flinke dip neem je je verlies en ontneem je jezelf de kans op winst. Terwijl de tijd de schade weer herstelt.
Als je het aandurft en het geld hebt is een flinke dip hét moment om wat extra te investeren. De aandelen zijn dan als het ware in de uitverkoop. Dit is natuurlijk ook enigszins ‘de markt timen’, maar toch is er een wezenlijk verschil met wat ik bij punt 5 beschreef. In dit geval verkoop je niks en voer je geen rigoureuze wijzigingen door. Je profiteert alleen van een lagere koers. Het zou kunnen dat de koers verder daalt, maar op de lange termijn heb je voordeel van de extra inleg tegen een lage koers.

 

Door te beleggen bij Brand New Day beperk je het aantal fouten dat je kunt maken bij beleggen.

Als je kiest voor automatische incasso, of om maandelijks automatisch geld over te boeken, hoef je niet elke keer opnieuw de keuze te maken. Daardoor kom je minder snel in de verleiding om uit emotie onhandige keuzes te maken. Als je niet wil hoef je nooit in te loggen bij Brand New Day. Alleen voor het openen van een rekening en het opnemen van geld is dit noodzakelijk, verder niet.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.

Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Welkomstaanbieding

Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt. 

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen