Dit zijn de grootste misverstanden over beleggen

Beleggen is voor vrijwel iedereen een goed idee. Toch blijven veel mensen dit maar voor zich uitschuiven. Zo zonde, want de argumenten zijn zelden valide. Ze berusten op gebrek aan kennis en daar breng ik graag verandering in door de grootste misverstanden over beleggen met je door te nemen en te weerleggen.

Beleggen is net een loterij

Absoluut niet! Uiteraard ligt het aan de manier van beleggen; dat kan in vele soorten en maten. Als je als een kip zonder kop aandelen op de beurs koopt kan het een loterij zijn.
Maar ik ga er vanuit dat jij iets verstandiger bent dan dat. Met indexbeleggen beleg je op een solide manier; gespreid over duizenden bedrijven en tegen lage kosten. Met indexbeleggen ga je geen 50% rendement in één week maken, daarentegen verlies je je geld ook niet zo snel. Als je enorm veel rendement kunt maken is het risico ook enorm- dat is een beleggingswijsheid die al zo oud is als de weg naar Rome.

Dus nee, beleggen is geen loterij, zeker niet als je je inleg spreidt over veel bedrijven. Indexbeleggen zorgt ervoor dat je op de lange termijn een hoger te verwachten rendement kan behalen dan de spaarrente.

Je kunt je hele inleg kwijtraken of zelfs meer

Een grote angst onder aspirant beleggers is het maken van grote verliezen die mogelijk zelfs groter zijn dan je inleg. Meer verliezen dan je ingelegd hebt is alleen mogelijk als je belegt in zeer complexe en risicovolle producten. Je belegt dan met geleend geld met alle risico’s van dien. Bij indexbeleggen is dit totaal niet aan de orde.

In theorie kun je je hele inleg verliezen, maar in de praktijk zal dat niet gebeuren. Je belegt namelijk in duizenden van de grootste bedrijven ter wereld. Om jouw hele inleg te verliezen moeten ál die duizenden bedrijven failliet gaan, waaronder Apple, L’oréal en ASML om maar een paar voorbeelden te noemen. Kunnen die allemaal tegelijk failliet gaan? In theorie wel, in praktijk is dat uiterst onwaarschijnlijk.

Lees ook eens: Is dit het juiste moment om te starten met beleggen?

Beleggen is enorm risicovol

Zoals gezegd is het risico van indexbeleggen een stuk beperkter dan van veel andere manieren van beleggen. Dat komt omdat je spreidt over duizenden bedrijven. Wedden op één paard, dus investeren in één bedrijf noem ik geen beleggen, maar speculeren. Als het goed gaat heb je enorme winst, maar het kan ook misgaan en dan blijf je met lege handen achter.
Omdat je in duizenden bedrijven investeert investeer je ‘in de hele beurs’. Daardoor kun je de resultaten enigszins voorspellen door naar het verleden te kijken. Uiteraard is er geen garantie, maar in het verleden waren er ook crises en oorlogen; de beurzen kenden genoeg bumpy rides. En toch kwam de indexen er altijd weer bovenop. En daar zit het verschil; de index van grootste bedrijven wereldwijd komt er weer bovenop, maar welke specifieke bedrijven goed presteren of niet, of zelfs failliet gaan, is onzeker. Dat zal de tijd leren en daarom is indexbeleggen zo’n mooie manier van beleggen. Je probeert niet de beste bedrijven te selecteren, maar belegt in ‘allemaal’ en krijgt het gemiddelde rendement van al die bedrijven.

Beleggen is veel risicovoller dan sparen

Ja en nee, want sparen is zeker niet zonder risico! Door de inflatie neemt de koopkracht van jouw vermogen af, als daar niet voldoende rendement tegenover staat teer je in op je vermogen.
Sparen is perfect voor doelen op de korte termijn; een buffer, onderhoud van je huis en die mooie reis die je volgend jaar wil maken. Voor doelen op de lange termijn zoals pensioen of de studie van je kind is beleggen iets om te overwegen.
Goed gespreid beleggen voor een lange termijn beperkt het risico aanzienlijk. Daarnaast kun je bij Brand New Day beleggen in risicoprofielen waarbij je zelf bepaalt welk van de 5 risicoprofielen het beste bij je past.

Beleggen is alleen voor rijke mensen

Zeker niet! Je kunt namelijk prima beleggen met kleine bedragen. Ook met kleine bedragen kun je rendement maken en bouwen aan je doelen.
Het unieke aan indexbeleggen is dat je zelf bepaalt hoeveel geld je inlegt. Die inleg, ook al is die maar 10 euro, wordt verdeeld over die duizenden bedrijven. Als je zelf een portefeuille samen wil stellen met wat grote bedrijven ben je zomaar honderden euro’s per aandeel kwijt. Dan heb je al een veel groter bedrag nodig om een klein beetje te kunnen spreiden.

Lees ook eens: Dit is het verschil tussen offensief en defensief beleggen

Beleggen is heel ingewikkeld

De ene manier van beleggen is de andere niet. Als je zelf een portefeuille van aandelen en obligaties op wil bouwen raad ik je aan om je hier goed in te verdiepen. Je moet er dan plezier in hebben om na te denken over je keuzes. Je gaat analyseren waarom bedrijf A volgens jou meer potentie heeft dan bedrijf B.
Met indexbeleggen hoef je je daar niet mee bezig te houden. De experts van  Brand New Day hebben namelijk al een selectie gemaakt van indexfondsen waar je uit kunt kiezen.
Brand New Day loodst jou stap voor stap door je aanmelding. Je hebt hooguit 10 minuten nodig om een rekening te openen. Heb je toch vragen? Dan plan je gewoon een belafspraak met ze en word je persoonlijk te woord gestaan op een afgesproken tijdstip. Wie zegt dat beleggen ingewikkeld is? 😉

Dus hup, aan de slag ermee!

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen