Dit zijn de verschillen tussen pensioenopbouw voor ZZP’ers en mensen in loondienst

Dat ZZP’ers verantwoordelijk zijn voor hun eigen pensioenopbouw weten de meeste mensen wel. Dat mensen in loondienst daar tegenwoordig ook min of meer verantwoordelijk voor zijn is minder bekend. En daarmee lijkt de pensioenopbouw van ZZP’ers en mensen in loondienst meer op elkaar dan je in eerste instantie zou denken. In deze blog zetten we de verschillen en overeenkomsten op een rij.

 Drie pijlers voor pensioenopbouw

In Nederland wordt de opbouw van pensioen gedaan in drie pijlers. De eerste pijler is de AOW die elke Nederlander ontvangt, ongeacht je arbeidsverleden. Om volledige AOW te ontvangen dien je van je 15e tot je 65e Nederlands ingezetene te zijn. Elk jaar dat je geen Nederlands ingezetene was zorgt voor 2% minder AOW.

De tweede pijler is het werknemerspensioen. Dit wordt alleen opgebouwd door mensen in loondienst. Er zijn enorme verschillen in de opbouw van werknemerspensioen. Qua pensioen, loon waarover het pensioen opgebouwd wordt en ook de aangeboden pensioenregeling heeft grote invloed.

De derde pijler is het opbouwen van aanvullend pensioen met belastingvoordeel. Dit kan zowel door werknemers als ZZP’ers worden gebruikt. Later in deze blog komt dit nog uitgebreid aan de orde.

Er wordt steeds vaker gezegd dat er ook een vierde pijler is om je pensioen op te bouwen. Dit is vermogen dat je zelf opbouwt zonder specifiek pensioenlabel. Dit kan spaargeld zijn, beleggingen of het aflossen van je hypotheek bijvoorbeeld. Op al deze zaken krijg je geen belastingvoordeel, maar het kan er uiteraard wel voor zorgen dat je er financieel goed voor staat tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Hoewel je hier geen belastingvoordeel over krijgt, kan het wel meer flexibiliteit geven omdat er geen regels voor zijn. Zo kun je dit geld gebruiken om eerder te stoppen met werken.

Waarom bouw je zelden voldoende op in de tweede pijler?

Werknemerspensioen bestaat al heel lang en was lange tijd voldoende om het pensioen van werknemers te financieren. Die tijd is helaas veranderd en dat komt door een aantal oorzaken.
Ten eerste bieden werkgevers minder royale regelingen aan dan vroeger. Dat kan op verschillende manieren tot uiting komen; over een deel van het salaris wordt geen pensioen opgebouwd, er wordt een lager percentage opgebouwd dan maximaal toegestaan of de regeling is soberder.
Vroeger werd meestal opgebouwd volgens een zogenaamde eindloonregeling. Dit houdt in dat het pensioen meestijgt bij elke salarisverhoging. Het uiteindelijke pensioen is dan gebaseerd op het laatst verdiende inkomen.
Tegenwoordig is de eindloonregeling zeldzaam en wordt meestal gewerkt met de middelloonregeling en beschikbare premieregeling. Binnen die twee regelingen bouw je geen pensioen op over je laatst verdiende inkomen, maar over het inkomen dat je gemiddeld verdiende over je hele loopbaan. Binnen deze regelingen kunnen allerlei keuzes gemaakt worden die je pensioen enorm karig tot redelijk maken.

Het is dus belangrijk dat je dit checkt. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je precies hoeveel pensioen je opbouwt.

De derde pijler is belangrijk voor iedereen

Tenzij je een van de weinige gelukkigen in Nederland bent met een goudgerande pensioenregeling is het slim om aan de slag te gaan met aanvullend pensioenopbouw.
Als ZZP’er bouw je in principe alleen maar AOW op en zoals je hierboven hebt gelezen bouwen werknemers zelden voldoende pensioen op in de tweede pijler.

Zo bouw je aanvullend pensioen op

Aanvullend pensioen bouw je op door te sparen of beleggen. Omdat de periode waarin je pensioen opbouwt over het algemeen lang is, is beleggen iets om absoluut te overwegen. Op de lange termijn is de verwachting dat je met beleggen veel meer rendement maakt dan met sparen. Er zijn ook verschillende manieren om het risico van beleggen te beperken.

Lees ook eens: Kun je beter sparen of beleggen voor je pensioen?

Vraag je als eerste af hoeveel je wil opbouwen voor je pensioen. Maak het niet te specifiek, er kan nog van alles wijzigen in de toekomst. Houd het globaal. Hoeveel bouw je nu al op? Wat verwacht je in de toekomst; is je hypotheek dan afgelost of verwacht je een grote erfenis? Denk ook aan zaken als kinderen die wel of niet het huis uit zijn. En vooral; hoe wil jij je pensioendagen doorbrengen? De wereld over reizend of met een boek in je eigen tuin? Dat maakt nogal uit voor het kostenplaatje. In deze tool kun je berekenen hoeveel geld je in zou moeten leggen om jouw droombedrag op te bouwen.

Dit zijn de verschillen tussen pensioenopbouw voor ZZP’ers en mensen in loondienst

Hoe werkt belastingvoordeel in de derde pijler?

Als je voldoet aan de voorwaarden mag je de inleg voor je aanvullende pensioen aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat doe je in box 1 waar ook je inkomen in valt. Betaal jij 49,5% inkomstenbelasting, dan is dat ook het belastingvoordeel dat je behaalt. Betaal je 37,07%, dan is dat jouw voordeel.

Op het moment dat je pensioen uitkeert betaal je inkomstenbelasting, dit percentage ligt in het overgrote deel van de gevallen een stuk lager dan de percentages die hierboven werden genoemd. In deze blog lees je precies hoeveel belastingvoordeel je kunt halen.

Je kunt je inleg nu dus aftrekken tegen een hoger percentage dan je straks betaalt. Daarnaast hoef je geen vermogensbelasting te betalen over de opgebouwde waarde.

Een ander voordeel is dat je rendement maakt over de hele inleg, terwijl je ieder jaar een deel terugkrijgt van de belastingdienst. Je maakt in feite rendement op geld dat je niet zelf ingelegd hebt. Een extra cadeautje.

Voorwaarden bij aanvullend pensioenopbouw

Je mag altijd aanvullend pensioen opbouwen, maar om voor belastingaftrek in aanmerking te komen moet je voldoen aan de voorwaarden. Je kunt maximaal het bedrag van jouw jaarruimte aftrekken van de inkomstenbelasting.

De jaarruimte wordt berekend door een formule die rekent met jouw inkomen en met de pensioenopbouw door jouw werkgever van het vorige jaar. Als werknemer wordt de pensioenopbouw weergegeven als factor A, die je in de UPO ( Uniform Pensioen Overzicht) vindt. Deze ontvang je van de organisatie waar je werkgever pensioen voor jou opbouwt.

In deze blog lees je precies hoe de jaarruimte werkt.

Het is belangrijk dat je niet meer inlegt dan jouw jaarruimte. Het deel dat je teveel inlegt mag je namelijk niet in mindering brengen op je inkomen, terwijl je over de uitkering wel belasting moet betalen. Je mengt dan namelijk bruto en netto geld met elkaar. Er zijn wel manieren om dat te splitsen, maar dat is een enorm gedoe waar je niet op zit te wachten.

Extra slimme keuzes bij de opbouw van aanvullend pensioen

Als je belegt kun je een mix maken tussen aandelen en obligaties. Aandelen geven een hoger verwacht rendement dan obligaties, maar zijn ook risicovoller. De koersen van aandelen gaan veel harder omhoog en omlaag. Als je nog voldoende tijd hebt om te wachten op herstel van de aandelenkoersen is dat helemaal geen probleem en kun je profiteren van het hogere verwachte rendement van aandelen. Als de einddatum dichterbij komt is dit echter wel iets om rekening mee te houden.

Als je belegt bij Brand New Day beleg je in risicoprofielen. Dit houdt in dat je belegt in een combinatie van aandelen en obligaties. Je kunt voor automatische risico-afbouw kiezen. Dit houdt in dat je kunt starten in een hoog risicoprofiel en langzaam, automatisch, afzakt naar minder risico. Zo kun je zorgeloos voordeel behalen van het hogere risico in de beginfase zonder dat het risico te laat afgeschaald wordt.

Ook kun je kiezen voor automatisch herbalanceren wat inhoudt dat je portefeuille jaarlijks in balans gebracht wordt. Er worden aandelen verkocht en obligaties aangekocht of andersom. De kans is namelijk groot dat je niet evenveel rendement maakt op aandelen en obligaties en dan groeit je portefeuille scheef. In deze blog leg ik dit tot in detail uit.

Verschillen tussen pensioenopbouw voor ZZP’ers en werknemers

De verschillen tussen ZZP’ers en mensen in loondienst zijn er dus nauwelijks. Beide groepen moeten zich verdiepen in hun pensioen. Als je kiest voor aanvullend pensioenopbouw is het slim om dit zo snel mogelijk te doen. Hoe langer je de tijd hebt, hoe groter de impact van het rente op rente effect. Als dertiger kom je met een (bruto) inleg van 50 euro misschien al een heel eind waar diezelfde persoon als vijftiger een veel hoger bedrag in moet leggen om tot een goed resultaat te komen.

Waar bouw je aanvullend pensioen op?

Zelf bouw ik mijn aanvullend pensioen op bij Brand New Day. Twee belangrijke voordelen noemde ik al eerder; automatisch herbalanceren en automatische risico-afbouw. Als je een rekening opent bij Brand New Day word je online aan de hand genomen om tot de juiste keuzes voor jouw situatie te komen. Door de risicoprofielen is het heel helder en hoef je je niet enorm te verdiepen in allerlei beleggingsstrategieën. Als je liever persoonlijk contact wil dan kan dat ook. Je kunt een belafspraak met Brand New Day inplannen waarin je al je vragen live kunt stellen.
Tot slot hanteert Brand New Day lage kosten wat jouw rendement natuurlijk ten goede komt.

Welkomstaanbieding

Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij natuurlijk geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen