Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn

Hoewel er ook mogelijkheden zijn om te beleggen voor de korte termijn, heeft beleggen voor de lange termijn een aantal mooie voordelen. In deze blog licht ik de voordelen van beleggen op de lange termijn uitgebreid toe!

Beleggen of speculeren?

Beleggen is een ruim begrip. Heel veel beleggingsvormen lijken meer op gokken of speculeren. Als ik het over beleggen heb bedoel ik steady beleggen waarbij je de risico’s beperkt. Natuurlijk wil je een mooi rendement maken, maar je neemt geen grote risico’s omdat je je laat verblinden door de kans op enorme rendementen.

Ik beleg in aandelen en obligaties. Bij indexbeleggen kun je deze combineren in verschillende risicoprofielen. Uit vijf risicoprofielen maak je de keuze welke het meest bij jou of jouw situatie past. 

Verschil aandelen en obligaties

Kort gezegd ben je als aandeelhouder mede-eigenaar van een bedrijf en als obligatiehouder leen je geld uit aan een bedrijf of instelling. Het risico van aandelen is groter dan van obligaties. Dit komt omdat de obligatiekoers voornamelijk afhankelijk is van de rentestand. Obligaties hebben een vaste looptijd waarbij de lening aan het einde van de looptijd afgelost wordt. Om die reden gaat de obligatiekoers minder hard omhoog en omlaag. Terwijl dat bij aandelen veel harder omhoog en omlaag kan schieten. Aandelenkoersen worden beïnvloed door veel meer zaken, bijvoorbeeld de prestaties van onderliggende bedrijven en de economische situatie binnen een land of werelddeel.
Het risico van aandelen is dus hoger dan van obligaties, dit is niet alleen negatief. De kans op een hoog rendement is ook veel hoger bij aandelen. Je geld volledig kwijtraken is ook bij aandelenfondsen vrijwel onmogelijk. Omdat je belegt in duizenden verschillende bedrijven is de kans dat ze allemaal failliet gaan nihil.

Gespreid beleggen

Als je gespreid belegt beperk je het risico aanzienlijk. Als je al je geld inzet op aandelen van één bedrijf neem je een groot risico. Een specifiek bedrijf kan geraakt worden door allerlei zaken; interne (boekhoud)schandalen, de concurrentie kan beter of groter worden of er is minder vraag meer naar hun producten.
Daarom ben ik fan van indexbeleggen; je investeert dan namelijk in duizenden bedrijven tegelijk. En dat betekent dat het risico heel erg afneemt omdat jouw rendement gelijkstaat aan het gemiddelde rendement van alle bedrijven waarin je investeert.

Risico bij indexbeleggen

Ook als je goed gespreid belegt kun je in een jaar flink verlies maken, vooral als je voornamelijk in aandelen belegt. Het kan simpelweg economisch niet goed gaan in een bepaald jaar waardoor de aandelenkoersen 20% dalen.
Dat is niet erg, als je maar voldoende tijd incalculeert om een eventueel verlies goed te maken. Daarom hamer ik er altijd op; zorg voor voldoende beleggingshorizon. Dit betekent niet dat je geld vaststaat, maar alleen dat jij er rekening mee houdt dat je het geld langere tijd kunt missen. Het zou heel erg jammer zijn als je na twee jaar je beleggingen met verlies moet verkopen omdat je het geld nodig hebt voor iets anders.

Rente op rente

Eerder noemde ik al de beperking van het risico als je belegt voor de lange termijn. Een ander voordeel is dat je dan kunt profiteren van het rente op rente effect. Als jouw inleg stijgt maak je vervolgens weer rendement op het hele bedrag. Inclusief het rendement dat je eerder opbouwde. Dan wordt het dus rente op rente. Ook wel sneeuwbaleffect of samengestelde rente genoemd. In deze blog lees je daar meer over.

Beleggingsdoelen op de lange termijn

Er zijn veel mogelijke beleggingsdoelen voor de lange termijn. Allereerst natuurlijk je pensioen. Dit is een perfect doel waarbij je zeker zou moeten overwegen om hiervoor te beleggen. Het mooie van beleggen voor je pensioen is dat je fiscaal voordeel kunt behalen. In deze blog lees je daar alles over.
Ook de studie van je kind of aflossing van je hypotheek zijn doelen waarbij je beleggen prima kunt toepassen. Maar ook een spaarpot voor later waarbij je nog niet exact hebt ingevuld wat je ermee gaat doen. Misschien als aanvulling op je pensioen, om te schenken aan je kinderen, een boot te kopen of alsnog je hypotheek af te lossen; je hoeft niet nu al te beslissen.

Beleggen op de lange termijn levert dus veel minder risico op én je kunt profiteren van het rente op rente effect. Doen dus!

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen