De spaarrente stijgt lekker de laatste tijd! Er gaat geen dag voorbij zonder een bericht dat bank A of bank B de rente verhoogt. Dit is dus een mooi moment om te kijken waar je de hoogste spaarrente krijgt, uiteraard op jouw voorwaarden. Waar je op kunt letten bij het afsluiten van een spaarrekening en waar je de hoogste spaarrente krijgt leg ik je uit in deze blog.
Waarom sparen?
Hoewel de spaarrente aan het stijgen is, is het nog steeds aan de lage kant. Daarom vind ik dat je voor de lange termijn nog steeds zou moeten overwegen om te beleggen. Alle blogs die Financequeen over beleggen heeft gepubliceerd vind je hier.
Geld dat je binnen vijf jaar nodig hebt kun je beter sparen. Als buffer, voor die mooie reis over twee jaar en de schilderbeurt voor het huis binnenkort; allemaal geldpotjes waarmee je niet zou moeten beleggen als je het mij vraagt. Die reserveringen horen echt thuis op een spaarrekening.
Spaargeld is in principe gegarandeerd, daarover later meer, waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Terwijl dat bij beleggen wisselt. Als de beleggingsresultaten tegenvallen heb je een acuut probleem. Sparen blijft dus altijd nodig, maar gelukkig kun je ook binnen spaarrekeningen slimme keuzes maken.
Eisen die ik aan een spaarrekening stel
Er zijn twee zaken die ik het allerbelangrijkst vind; een hoge spaarrente en de rekening moet onder het Europese Depositogarantiestelsel vallen. Daarnaast kies ik in principe voor een spaarrekening waar ik altijd geld vanaf kan halen. Een spaardeposito zou ik alleen openen als het veel scheelt in de rente én ik precies weet wanneer ik het geld nodig heb. Bijvoorbeeld als je veel geld op je rekening krijgt na verkoop van je huis terwijl je weet dat je het zes maanden later nodig hebt voor een nieuwe woning.
Andere zaken die van belang kunnen zijn, maar voor mij persoonlijk minder spelen, zijn de mogelijkheid tot het maken van spaarpotjes, snelheid om over het geld te kunnen beschikken.
Depositogarantiestelsel
In Europa kennen we het Europese depositogarantiestelsel. In alle landen binnen de Europese Unie is je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd bij een eventueel faillissement van de bank waar jouw spaargeld staat. Deze garantie geldt per rekeninghouder. Dus bij een en/of rekening geldt het dubbele bedrag. Heb je twee spaarrekeningen bij dezelfde bank, dan geldt nog steeds een maximum garantie van 100.000 euro.
Als je veel spaargeld hebt en je wil het spreiden over meerdere banken, check dan goed of deze banken onder verschillende bankvergunningen opereren. Als je namelijk een spaarrekening bij een moeder- en een dochterbank, die onder dezelfde bankvergunning actief zijn, geldt nog steeds die maximale 100.000 euro.
Spaarrekening bij je betaalrekening
Als je een spaarrekening aan je betaalrekening koppelt kun je binnen een paar seconden over je spaargeld beschikken. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Het nadeel is natuurlijk dat je eerder in de verleiding komt om je spaargeld uit te geven. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de andere, wees eerlijk naar jezelf en zorg dat je je financiën zo inricht dat het voor jóu werkt.
Behalve de snelheid van overboeken is er nog een groot voordeel; de meeste banken bieden een spaarrekening aan waarbij je meerdere potjes kunt maken. Dit kan heel handig zijn als je wil sparen voor verschillende doelen en dit overzichtelijk wil houden voor jezelf. Als één of twee van die potjes een groot bedrag bevat kun je er ook voor kiezen om dat potje op een andere spaarrekening te stallen.
Een ander groot nadeel van de meeste (groot)banken is namelijk dat je heel weinig spaarrente krijgt en het is wat mij betreft zonde om grote sommen spaargeld bij een grootbank te stallen.
Sparen in het buitenland
Ik spaar zelf in het buitenland. Bij Renault Bank in Frankrijk om precies te zijn. Ik heb voor die partij gekozen omdat ze een hoge rente vergoeden en omdat het aan al mijn andere eisen aan een buitenlandse bank voldoet; Frankrijk heeft een hoge kredietstatus, Frankrijk is een groot land (als de kleine bevolking van Estland de failliete boedel moet betalen vind ik dat risicovoller dan bij de grote bevolking van Frankrijk), er wordt geen bronbelasting geheven en Frankrijk heeft ook de euro waardoor er geen risico op koersverschil is. In deze blog lees je meer over sparen in het buitenland én hoe je 50 euro vriendenkorting krijgt. De actuele spaarrente voor een vrij opneembare spaarrekening bij Renault Bank is 2,9%. Voor meer informatie over andere hoge spaarrentes, kun je hier kijken.
Sparen bij brokers
Brokers en beleggingsbanken vergoeden ook rente over jouw spaarsaldo. Soms wordt er onderscheid gemaakt tussen geld op een specifieke spaarrekening en tegoed op het gelddeel van je beleggingen, houd dat dus goed in de gaten.
De nieuwe broker Scalable Capital biedt een hoge spaarrente van 2,3%. Daarvoor moet je een Prime+-account aanhouden dat 5 euro per maand kost. Niet het eerste waar je aan denkt; betalen om te kunnen sparen. Maar als je veel spaargeld hebt zou deze rekensom nog weleens goed uit kunnen pakken. Daarnaast rekent deze broker, sinds kort actief in Nederland, heel lage tarieven om te beleggen. Zeker de moeite waard om eens te checken!
Een andere interessante beleggingspartij is Trade Republic waar je 4% rente krijgt. En natuurlijk mijn favoriete beleggingspartij Brand New Day. De actuele rente is daar 1,75%. Dat steekt schamel af bij de andere brokers, maar is nog altijd meer dan de grootbanken. Als je toch al bij Brand New Day belegt of wil gaan beleggen is het een makkelijke manier om een hogere rente te krijgen.
Sparen in Nederland
Ondanks mooie opties die ik hierboven noem weet ik dat veel mensen héél graag willen sparen op een rekening die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Hoewel dat niet perse nodig is wat mij betreft kan ik me er iets bij voorstellen. Gelukkig is er een partij die onder ons eigen garantiestelsel valt én een mooie rente vergoedt; BUNQ. Deze internetbank biedt allerlei betaalrekeningen aan, maar je kunt er ook een gratis spaarrekening openen. De actuele rente is 2,46% en dan staat het niet vast. Meer informatie over sparen bij BUNQ vind je hier.
Er geldt wel een kleine beperking voor deze spaarrekening: je mag maximaal twee keer per maand geld opnemen van je spaarrekening. Dit is voor de meeste mensen waarschijnlijk geen probleem, maar houd er wel rekening mee!
Depositosparen
Nu de rente steeds hoger wordt, worden spaardeposito’s steeds interessanter. Bij een deposito staat je geld voor een bepaalde tijd vast. Je kunt dan niet bij je geld, hoewel er soms uitzonderingen gemaakt worden bij ernstige tegenslag zoals ontslag of overlijden, voor de periode die je afspreekt. Deposito’s zijn er voor een paar maanden tot tien jaar.
Voor zeer lange periodes zou ik zelf mijn geld niet snel vastzetten in een deposito. Dan is beleggen volgens mij een beter alternatief.
Maar voor een paar maanden tot een jaar kan een deposito een prima optie zijn. Of eventueel nog iets langer als je nu al weet dat je je geld dan nodig hebt en het dus niet op een andere manier kunt investeren. Houd er wel rekening mee dat je het risico loopt dat de spaarrente stijgt en jij niet van de stijgende rente profiteert.
Je kunt ook een depositoladder overwegen. Je sluit dan elke drie maanden een nieuwe deposito voor een jaar af. Je weet dan ook dat je in de toekomst elke drie maanden geld tot je beschikking hebt waardoor niet al je geld langdurig vaststaat.
Let bij deposito’s goed op of je aan de voorwaarden voldoet en hoe hoog de rente is. Het kan nogal verschillen of je 5.000 euro inlegt of 25.000 en ook of je voor één of voor vijf jaar vast kiest.
Op dit moment ontvang je via een Franse bank 4% rente op een deposito voor een jaar met een minimale inleg van 5.000 euro. Bij een lagere inleg is de hoogste rente voor een jaar vast bij een Franse bank 2,95%. Waar je op moet letten bij sparen bij een buitenlandse bank lees je hier.
Disclaimer
De spaarrente verandert heel vaak in deze periode, daarom krijgt deze blog geregeld een update. De laatste update is van datum 06-11-2023. Kijk goed naar de voor- en nadelen per aanbieder zodat je weet waarvoor je kiest. En maak er tegelijk vaart mee. 1% verschil in rente bij een spaarsaldo van 10.000 euro is al 100 euro per jaar. Makkelijk verdiend toch?! Het geld ligt op straat!
In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.