Duurzaam en goedkoop: zo verminder je je waterverbruik

Je waterverbruik verlagen scheelt je zeker geld. Omdat de tarieven voor drinkwater niet zo hoog zijn moet je hier geen wonderen van verwachten. En tóch is het nuttig om hiermee aan de slag te gaan. Uiteraard vanwege de steeds vaker voorkomende droogte. De nieuwsberichten over mogelijke watertekorten lees ik elk jaar vaker. En (mede) daarom stijgen de tarieven voor drinkwater flink. Het kan haast niet anders of dat blijft in de toekomst hard stijgen. Een goed moment dus om te kijken wat je kunt doen om je waterverbruik te verlagen. Met deze tips bespaar jij ook zeker op je waterverbruik!

Hoe wordt de prijs van water opgebouwd?

De tarieven voor water verschillen per waterbedrijf. Dit hangt er bijvoorbeeld vanaf of rivierwater of grondwater wordt gezuiverd en hoeveel verzakkingen er in een gebied zijn en dus hoeveel reparatiekosten er zijn.
Het tarief voor water is opgebouwd uit een bedrag per m3 water (1.000 liter), vastrecht- onder andere voor het onderhoud van de waterleidingen-, BTW en belasting op drinkwater.
Je hebt geen invloed op de hoogte van het vastrecht, maar de andere drie componenten dalen als je minder water gaat verbruiken.

Hoeveel kost water?

Zoals gezegd verschillen de tarieven voor drinkwater per waterbedrijf. Als voorbeeld neem ik de tarieven van Waternet, het bedrijf dat mijn regio van water voorziet. Helaas één van de duurdere aanbieders ontdekte ik.

Bij Waternet betaal je €109,46 aan vastrecht. Per 1.000 liter water betaal je €1,03 exclusief belastingen. Je betaalt 9% BTW en €0,382 belasting per m3. De totale kosten komen dan, naast het vastrecht, op €1,5047 per kubieke meter water.

In de afbeelding hieronder zie je op welk bedrag een gemiddeld huishouden uitkomt per periode.

 

tarieven waterverbruik

Zowel de belasting op leidingwater als het tarief voor het water zelf zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Een gezin met het gemiddelde verbruik van vier personen betaalt bij Waternet per maand €5,66 per maand extra als je 2022 met 2023 vergelijkt.

Tips om je waterverbruik te verlagen

Aan de slag dus! Hieronder vind je een flinke lijst om je waterverbruik te verminderen. Als het om warm water gaat verbruik je natuurlijk ook minder gas als je minder water gaat verbruiken. Win win!

Minder water verbruiken tijdens het douchen

In de badkamer wordt natuurlijk het meeste water verbruikt. Korter douchen is in theorie de makkelijkste manier om je waterverbruik te verlagen. En meteen ook je gasverbruik natuurlijk. Maar oh wat zijn velen gehecht aan hun rustmomentje onder de douche!
Ben je bereid om wat doucheminuten in te leveren, maak dan een plan voor jezelf. Gebruik een douchetimer, ga op een ander moment douchen of probeer jezelf er gewoon meer bewust van te zijn. Sneller die kraan uit en hop er onderuit! Het kan natuurlijk ook helpen om gewoontes aan te passen zoals tanden poetsen onder de douche of elke dag je haar wassen.
Een waterbesparende douchekop helpt natuurlijk ook enorm! Kijk goed welke bij jou past. Ik heb er tijdens de hoge energieprijzen veel voorbij zien komen die zo’n treurig straaltje water geven dat weinig mensen daar blij van worden lijkt mij.
Deze ziet er goed uit én krijgt veel goede reviews. Er zijn overigens meerdere waterbesparende douchekoppen die heel veel goede reviews krijgen.
Of ga voor deze opzetstukjes voor de douche. Kosten een paar euro en krijgen goede reviews. Is het dan toch niet helemaal wat je ervan verwacht, dan haal je het zo weer van je douche af.

Minder water in de wasmachine verbruiken

De wasmachine is ook een waterslurper natuurlijk. Door de ecostand te gebruiken kun je flink op je waterverbruik besparen. Moderne wasmachines geven door middel van lampjes aan of je meer of minder elektriciteit en water verbruikt als je voor een ander programma kiest. En geloof mij; door de ecostand verbruik je veel minder water!
Zorg daarnaast dat je de wasmachine alleen aanzet als de trommel vol is. Kijk daarnaast of je kleding minder snel in de was kunt doen. Uithangen is vaak prima. Scheelt niet alleen water en elektriciteit, maar ook een hoop werk. Wiens hobby is het wel dat was opvouwen?

Water in de vaatwasser

Ook de vaatwasser kun je op ecostand gebruiken en zet deze ook alleen aan als je hem volledig kunt vullen. Wil je de vaat voorspoelen, gebruik dan een vaatdoek. Daarmee maak je alle borden min of meer schoon terwijl je maar een fractie van de hoeveelheid water verbruikt.

Hergebruik zoveel mogelijk water

Er zijn zoveel manieren om kleine beetjes water te hergebruiken. Met het afvalwater van de droger kun je het toilet doorspoelen en halfvolle Doppers water waar de kinderen mee uit school komen leeg ik in de gieter. Het eerste water dat uit de douche komt kun je natuurlijk opvangen en gebruiken voor de planten, het toilet of om schoon te maken. Ik ben zelf nog op zoek naar een manier om dit te kunnen doen zonder veel spullen onder de douche te parkeren en met druipende emmers door het huis te lopen. Tips zijn welkom! Zelf ga ik dit sowieso doen tijdens droogte. Dan is het een makkelijke manier om een tandje bij te zetten vind ik.
Hergebruik het kookwater zoveel mogelijk. Om de planten water te geven of vieze afwas voor te spoelen bijvoorbeeld.

Minder water verbruiken in het toilet

Er is nauwelijks een toilet meer te vinden dat geen waterbespaarknop heeft. Gebruik die dan ook op de juiste manier! Het scheelt zomaar een paar liter per flush.
Een andere manier is door iets in de stortbak te leggen, bijvoorbeeld een flinke steen, waardoor daar minder water in komt en er dus minder water wegspoelt als je doortrekt.

Houd je verbruik in de gaten met deze wifi-meter.

Minder water in de tuin verbruiken

In de tuin kun je ook enorm op je waterverbruik letten. Natuurlijk door een regenton te gebruiken. Regenwater is het beste water dat er voor planten is! Je kunt je tuin inrichten zodat het vocht beter vast kan houden. Met bodembedekkende planten en/of boomschors bijvoorbeeld. Maai het gras niet te kort zodat het minder water nodig heeft.
Als er extra water nodig is in de tuin, doe dit dan zoveel mogelijk met de gieter in plaats van een sproeier omdat daarmee ook water op onnodige plekken belandt. En moet je straat schoon worden, doe dit zoveel mogelijk met een bezem.

Zwembadjes in de tuin

Een zwembadje in de tuin in de zomer is natuurlijk heerlijk. De laatste jaren zijn die alleen steeds groter geworden. Vergis je niet in de hoeveelheid water die in zo’n ding gaat. In dit zwembad gaat al 3.300 liter en dan is dit bij lange na niet de grootste variant. Als je voor zo’n bad kiest, zorg er dan goed voor dat het water zo lang mogelijk goed blijft. Met een afdekzeil en eventueel chloortabletten. Door voeten eerst schoon te laten maken op een mat of in een voetenbadje houd je het water ook veel langer schoon. Als je het water weggooit, kijk dan of je het nog op een nuttige manier kunt gebruiken.

Verlaag je waterverbruik in de keuken

In de keuken kun je veel dingen doen om minder water te verbruiken. Kook producten in een kleine laag water. Het is nergens voor nodig om een hele pan vol water te koken om wat pasta te bereiden.

Gebruik technische snufjes

Heb je weleens van een perlator gehoord? Een ander woord hiervoor is waterbespaarder. Dat is een klein opzetstukje voor de kraan waardoor de straal minder hard wordt. Dat scheelt dus veel water tijdens het handen wassen en afspoelen. Het kost maar een paar euro en daarom verdien je dit gemiddeld binnen een jaar terug. Alleen al aan waterverbruik. Als het om warm water gaat bespaar je ook op gas.

Iets wat minder makkelijk te installeren is, maar wél heel veel water scheelt is een hydraloop. Daarmee gebruik je water automatisch meerdere keren voordat het bijvoorbeeld via het toilet jouw huis verlaat. Ook zijn er steeds meer oplossingen waarbij je regenwater opvangt in speciale zakken onder de kruipruimte. Daarvandaan wordt het water naar het toilet gekoppeld.

 

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen