Energiekosten en duurzaamheid zijn nog altijd een hot item. Hoewel de energieprijzen momenteel redelijk stabiel zijn, zijn de kosten voor energie nog steeds hoog. En omdat ook de andere kosten voor levensonderhoud flink gestegen zijn, is het extra interessant hierop te letten en te besparen waar mogelijk.
Dynamische energiecontracten zorgen voor een vernieuwende benadering van energieverbruik. Deze contracten verschillen van traditionele vaste of variabele tarieven, doordat ze flexibele prijsmodellen bieden, die afhankelijk zijn van verschillende marktfactoren.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract, ook wel bekend als een slim energiecontract, is een evolutie in de manier waarop je energie kunt inkopen. In plaats van een vast tarief dat gedurende een bepaalde periode constant blijft, veranderen de tarieven bij dynamische contracten op basis van verschillende factoren, zoals het uur van de dag, de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen, weersomstandigheden en marktfluctuaties.
Hoe werkt een dynamisch energiecontract?
Bij een dynamisch energiecontract fluctueren de prijzen constant. De stroomprijzen variëren per uur, de gasprijzen per dag. Op deze manier betaal je altijd de meest actuele prijs voor energie. De tarieven worden bepaald door inkoopprijzen op de Europese groothandelsmarkt, waar gas en stroom worden geveild voor de volgende dag. De prijzen fluctueren naarmate vraag en aanbod veranderen. Is er veel wind of zon? Dan is er veel duurzame energie en dus veel aanbod, waardoor de prijzen van stroom zakken. Is er in de winter meer vraag naar gas omdat het kouder is? Dan stijgt de prijs van gas.
In sommige gevallen is er een overschot aan stroom, waardoor de prijs zelfs negatief is. Dit houdt in dat je geld toe krijgt als je stroom verbruikt. Door de toename van zonnepanelen en windmolens wordt er als de zon veel schijnt heel veel stroom opgewekt en komt het steeds vaker voor dat de prijzen negatief zijn. Zo waren er in 2022 85 uren waarin de stroomprijzen negatief waren, en in 2023 waren dit er maar liefst 192.
De voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract
Het grote voordeel van een dynamisch energiecontract is dus dat de prijzen soms negatief zijn, waardoor je gratis stroom kunt gebruiken of zelfs geld toe kunt krijgen op je stroomverbruik. Om geld toe te krijgen moet je dan zoveel mogelijk stroom verbruiken op momenten dat de prijzen negatief zijn. Een nadeel is echter wel dat je ook bij een negatief tarief 15 cent energiebelasting betaalt per kWh.
Een ander voordeel is dat je geen risico-opslag betaalt zoals je wel doet bij een vast of variabel energiecontract. Deze risico-opslag zorgt er normaal gesproken voor dat leveranciers vaste prijzen kunnen garanderen voor een langere periode. Met deze opslag dekken ze zichzelf als het ware in. Bij een dynamisch contract betaal je geen risico-opslag, maar draag je zelf het risico dat de energieprijzen acuut kunnen stijgen.
Besparen op je vaste lasten? Meld je aan voor de gratis e-mails van Vergelijk je Rijk!
Hoe maak je zo optimaal mogelijk gebruik van een dynamisch energiecontract?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Aangezien de prijzen zo ontzetten fluctueren, is het heel verstandig om deze goed in de gaten te houden. Zo weet je wanneer de prijzen hoog zijn, en je dus even zuinig om moet springen met stroom en gas, en wanneer deze erg laag of zelfs negatief zijn, zodat je op dat moment moet zorgen dat je zoveel mogelijk stroom verbruikt.
Maar hoe doe je dat dan? De prijzen staan middenin de nacht vaak het laagst, omdat er dan weinig vraag is naar energie. Stel dus je wasmachine, droger en vaatwasser in met uitgestelde start, zodat dit soort apparaten op die goedkope momenten draaien.
Daarnaast zijn de prijzen van stroom ook heel laag of zelfs negatief op momenten dat er heel veel groene stroom wordt opgewekt. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en er zijn ook veel windmolens bijgekomen, dus als de zon flink schijnt of er staat een stevige wind, is er een overschot aan stroom. Door op dat soort momenten zoveel mogelijk stroom te verbruiken, kun je gratis stroom verbruiken of er zelfs geld op toe krijgen. Ook het opladen van een elektrische auto op zo’n moment kan je bakken met geld schelen.
Ten slotte kun je via home assistant, een softwareplatform, een elektrisch kacheltje aanschaffen dat automatisch aangaat als de temperatuur onder de 21 graden komt en de stroomprijs negatief is. Super handig als je een dynamisch energiecontract hebt!
Waar moet je op letten bij een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract is niet per definitie goedkoper dan een vast of variabel energiecontract. De prijzen zijn afhankelijk van vraag, aanbod en de marktontwikkelingen en kunnen daarom ook plotseling flink stijgen. Het is daarom belangrijk voldoende buffer achter de hand te hebben, om een mogelijke tegenvaller op te kunnen vangen. Wat wel heel fijn is, is dat je geen opzegtermijn hebt bij een dynamisch energiecontract, dus je kunt op zo’n moment altijd onder je contract uit.
Vergelijk wat het beste past
Of een dynamisch energiecontract interessant is voor jouw situatie hangt onder andere af van de momenten waarop jij de meeste energie verbruikt. Maak een vergelijking tussen een regulier energiecontract en een dynamisch energiecontract en beslis vervolgens of het prijsverschil voor jou de moeite waard is.
Disclaimer
Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.
Deze blogs vind je vast ook interessant
10 Manieren om je energierekening te verlagen
Lucratief: besparen op vaste lasten
Dit is waarom indexbeleggen meestal meer oplevert dan actief beleggen
Besparen door middel van een boodschappenlijstje
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.