Een dynamisch energiecontract, hoe werkt dat eigenlijk?

Nu de energieprijzen aanzienlijk zijn gestegen, is iedereen op zoek naar de beste en vooral meest voordelige energieleverancier. Naast de ‘normale’ contracten en leveranciers kom je steeds vaker het dynamisch energiecontract tegen. Maar wat houdt dit nu precies in en hoe werkt dat eigenlijk, een dynamisch energiecontract? In deze blog leggen we het je precies uit.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Als je een dynamisch energiecontract hebt, betaal je geen vaste tarieven meer voor stroom en/of gas. De tarieven die je betaalt zijn gelijk aan de prijzen op de beurs voor energie (ook wel de spotmarkt genoemd). De gasprijzen veranderen dagelijks om 06.00 uur. De stroomprijzen veranderen zelfs elk uur. Hoe minder vraag er is, hoe lager de prijs is. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs.

Wat is het verschil tussen dynamische tarieven, vaste tarieven en variabele tarieven?

Er zijn dus verschillen tussen de verschillende vormen van energietarieven die er zijn. Bij een vast tarief betaal je gedurende de looptijd van je contract een vaste prijs voor gas en/of stroom. Vaste contracten werden de laatste tijd vrijwel niet aangeboden, maar inmiddels zakken de energieprijzen weer wat en zijn er weer leveranciers die vaste contracten aanbieden. Het voordeel van een vast tarief is dat je precies weet waar je aan toe bent.
Bij een variabel tarief kan de energieleverancier de tarieven tussentijds wijzigen. Hoe vaak ze dat doen, bepaalt de energieleverancier zelf. De één doet het elke maand, de ander eens per drie of zes maanden. De energieleverancier is verplicht je 30 dagen van te voren te laten weten dat de tarieven zullen wijzigen.
Doordat bij dynamische energietarieven de prijzen met de markt meebewegen, zullen de tarieven voor gas dagelijks en de tarieven voor stroom per uur wijzigen. Op het moment dat er weinig vraag is, is de prijs laag. Als de zon dus even flink schijnt en er wordt veel stroom opgewekt, is er veel aanbod, waardoor de prijs zal zakken. Er zijn zelfs momenten waarop er een overschot is en de stroom daardoor gratis is! Maar als de gasprijzen omhoog schieten door bijvoorbeeld een gebeurtenis in Oekraïne, zul je dit ook direct merken aan de tarieven.

Kan iedereen een dynamisch energiecontract afsluiten?

In principe kan iedereen een dynamisch energiecontract afsluiten mits je een slimme meter hebt. Deze is namelijk nodig om exact af te kunnen lezen hoeveel gas of stroom je op welk moment verbruikt. Daarnaast is het natuurlijk vooral geschikt als je het leuk vindt om in de gaten te houden wanneer gas en stroom goedkoop zijn en hierop ook kunt en wilt inspelen. Je hoeft dit natuurlijk niet zelf uit te zoeken, er zijn verschillende apps die exact aangeven wanneer de prijzen laag staan.

Wat zijn de voordelen van een dynamisch energiecontract?

Met een dynamisch energiecontract betaal je altijd de actuele prijs. Je weet dus zeker dat je nooit teveel betaalt. De kans is daarom groot dat je minder betaald dan bij een contract met vaste of variabele prijzen, omdat leveranciers voor zichzelf toch een bepaalde risicomarge inbouwen. Daarnaast zijn dynamische contracten vrijwel altijd maandelijks opzegbaar, zodat je er ook weer snel onderuit kunt als dat nodig is.

De nadelen van een dynamisch energiecontract

Er zitten echter ook nadelen aan een dynamisch energiecontract. Of eigenlijk één groot nadeel. De prijzen van gas en stroom zijn de afgelopen periode weer wat gezakt. Maar als de prijzen eventueel weer gaan stijgen, stijgen de dynamische tarieven natuurlijk ook. Je zit dan niet nog even veilig bij je huidige leverancier en een nieuw contract bij een andere leverancier afsluiten zal op dat moment niet voordelig zijn. Zolang het prijsplafond er is zal dit meevallen, maar vooralsnog geldt het prijsplafond alleen voor 2023. Wat er daarna gebeurt is nog onzeker.

Hier kun je een vergelijking maken die aansluit op jouw financiële situatie.

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen