Een huis kopen? Deze kosten zijn aftrekbaar

Als je een huis gaat kopen, krijg je te maken met behoorlijk wat bijkomende kosten. Een deel van die kosten is aftrekbaar. Je krijgt dus een deel terug van de belastingdienst nadat je je belastingaangifte hebt gedaan. Welke bijkomende kosten je kunt verwachten en welke kosten hiervan aftrekbaar zijn, dat leg ik je vandaag allemaal uit.  Zo weet je precies welke kosten je op kunt geven bij de eerstvolgende belastingaangifte nadat je een huis gekocht hebt.

Kosten koper

Als je een huis koopt, krijg je te maken met “kosten koper”. Dit geldt voor vrijwel alle bestaande woningen. Nieuwbouwwoningen worden over het algemeen “vrij op naam” verkocht. Dit houdt in dat de bijkomende kosten voor rekening van de verkoper zijn. Onder kosten koper vallen de overdrachtsbelasting, de kosten voor de notaris en de kosten voor de inschrijving bij het kadaster. Maar daarnaast krijg je te maken met nog meer bijkomende kosten. Zo zul je je hypotheekadviseur advieskosten moeten betalen, is er een taxatierapport van de aangekochte woning nodig en soms ook een taxatierapport van je eigen woning als je deze al hebt. Ook als je de woning bouwkundig wil laten keuren, zijn deze kosten vaak voor jouw rekening.

Welke kosten zijn aftrekbaar als je een woning koopt?

Maar welke kosten zijn nu precies aftrekbaar? Eigenlijk is de regel heel simpel: je mag de rente en kosten die je maakt voor je eigenwoningschuld aftrekken. Dit zijn dus de hypotheekrente en alle kosten die je maakt om je hypotheek te krijgen. Al deze kosten vindt je terug op de eindafrekening die je van de notaris ontvangt. Daar staan echter ook nog een hoop andere kostenposten op, die niet aftrekbaar zijn. De volgende kosten mag je aftrekken bij je belastingaangifte:

– advies- en bemiddelingskosten van je hypotheekadviseur
– bereidstellingsprovisie
– taxatiekosten
– notariskosten voor de hypotheekakte
– kadastrale rechten voor de hypotheekakte
– kosten voor de aanvraag van NHG
– boeterente
– bouwrente betaald na het teken van de voorlopige koopovereenkomst, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte
– kosten voor bouwdepot

Wanneer kun je deze kosten aftrekken?

Bovengenoemde kosten kun je aftrekken bij de eerste aangifte inkomstenbelasting ná de overdracht van de gekochte woning. Als je dus in 2022 eigenaar bent geworden van een woning, kun je deze kosten in 2023 aftrekken, als je aangifte doet over 2022. Je kunt elk jaar vanaf 1 maart aangifte doen. Dit kan tot 1 mei, maar als je het vóór 1 april doet, krijg je uiterlijk 1 juli al te horen welk bedrag je terugkrijgt of moet betalen. Als je een woning gekocht hebt, is dankzij deze aftrekposten, de kans groot dat je geld terugkrijgt.

Wanneer krijg je dit geld terug?

Nadat je aangifte hebt gedaan, heeft de Belastingdienst enige tijd nodig om alles te verwerken. Als je op tijd aangifte hebt gedaan, ontvang je dus uiterlijk 1 juli bericht. Als je later aangifte hebt gedaan, kan het dus zijn dat je later te horen krijgt welk bedrag je terugkrijgt van de Belastingdienst. Over het algemeen krijg je het geld op je rekening gestort binnen één week nadat je de definitieve aanslag ontvangen hebt. Als je nog een bedrag open hebt staan bij de Belastingdienst dat je moet betalen, wordt dat met elkaar verrekend. Uiteraard wordt je hier altijd van op de hoogte gebracht, dus je komt nooit voor verrassingen te staan.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen