Een inkijkje: op deze manieren bouw ik vermogen op

Vermogen opbouwen is belangrijk en ik deel daar geregeld over op deze site en mijn socials. Maar hoe bouw ik zelf precies vermogen op? Dat doe ik op best veel verschillende manieren. Hieronder vind je een opsomming van alle manieren van vermogensopbouw die ik gebruik.

Pensioen

Ik heb een stukje pensioen opgebouwd in de tijd dat ik bij ING werkte en ik krijg AOW. Bij lange niet voldoende natuurlijk. Dit geldt overigens voor vrijwel iedereen, ook als je nog steeds in loondienst bent. En zelfs met een goede pensioenregeling is het in de meeste gevallen nog niet voldoende. Belangrijk om je in te verdiepen. Hier heb ik alle informatie over pensioen verzameld.
Zelf bouw ik pensioen op bij Brand New Day. Hier ben ik al mee gestart toen ik nog in loondienst was (toen ik bij een werkgever met een goede pensioenregeling zat, maar die toch niet goed genoeg was) en nu ik ondernemer ben is dat extra belangrijk natuurlijk.

Voor de kinderen

Beide kinderen hebben een eigen beleggingsrekening, ook bij Brand New Day. Hier storten we 25 euro per maand op en de oma’s leggen soms iets in. Dit geld is beschikbaar voor hen als ze 18 jaar zijn, dan heb ik er geen zeggenschap meer over.

Vrij beleggen

Vrij beleggen doe ik voornamelijk via Brand New Day. Wordt het al saai? 3x Brand New Day. Maar goed, deze partij past nou eenmaal perfect bij deze drie doelen. Passief beleggen zonder gedoe, tegen lage kosten, maar wel een partij waar alles geautomatiseerd kan worden en met een prettige klantenservice.

Het verschilt per periode hoeveel ik beleg. Nu we middenin een grote verbouwing zitten beleggen we weinig. Alleen het geld dat ik met extra inkomsten verdien. Als we straks de balans kunnen opmaken ben ik van plan hier een vast bedrag per maand van te maken.

Beleggen via Brand New Day is een steady manier van vermogen opbouwen dus dat vind ik de beste keuze voor het grootste deel van mijn vermogen.

Maar er schuilt ook een gokker in mij. Daarom beleg ik ook via Trade212. Via deze broker kun je fractionele aandelen kopen. Dit betekent dat je zelf bepaalt welk bedrag je wil uitgeven aan een aandeel van een bepaald bedrijf. Van veel bekende bedrijven kost een aandeel honderden tot wel meer dan duizend euro per stuk. Via Trade212 koop ik aandelen meestal voor 10 euro per stuk. Als een aandeel 100 euro kost, ontvang ik dus 10% van een aandeel.
Omdat deze manier van beleggen meer kost dan het kopen van volledige aandelen vind ik dit geen aanrader om flink vermogen in op te bouwen. Maar schuilt er ook een innnerlijke gokker in jou? Dan is dit een goede optie!

Wist je dat ik soms Masterclasses geef over Indexbeleggen? Check financequeen.nl/shop voor meer informatie en data.

Duurzaam beleggen

Sinds kort ben ik gestart met investeren in een duurzaam fonds via
Degiro

Ik vind het belangrijk om extra nadruk te gaan leggen op duurzaam investeren. Ik heb besloten de hoofdmoot bij Brand New Day te blijven beleggen en iets extra’s in een duurzaam fonds te investeren. Ik investeer in het UBS MSCI World Socially Responsible UCITS ETF. Dit fonds ontdekte ik in het blad ‘Fiscalert’. Een gerenommeerd financieel magazine. Dit fonds kreeg de maximale score van de beleggingsexperts en ik weet dat ze niet scheutig zijn met het uitdelen van de maximale score. Dit fonds valt onder de kernselectie van Degiro waardoor ik hier zonder transactiekosten in beleg.

Speculeren

Hoewel ik een enorme voorstander ben van passief beleggen, en dus het meeste van mijn geld op die manier beleg, schuilt er ook een gokker in mij. Een gokker die ook nog eens een koopjesjager is. Als ik in de krant lees dat een bepaald aandeel hard onderuit is gegaan, vind ik het juist leuk om daarin te investeren. Het probleem is alleen dat heel veel bekende bedrijven een aandelenkoers van honderden euro’s per stuk hebben. en dat is me te gortig. Via Trading212 beleg ik in fractionele aandelen. Dit betekent dat ik een deel van een aandeel kan kopen. Kost een aandeel 400 of 900 euro? Het maakt niet uit, ik kies het bedrag dat ik wil inleggen; bijvoorbeeld 10 euro. Zo koop je dus een fractie van een aandeel. Op deze manier gok ik er lekker op los, maar wel met kleine bedragen.

Crowdfunding

Ik schreef eerder al over Geld voor Elkaar. Een crowdfundingpartij waar ik best wat geld geïnvesteerd had. Mijn netto rendement, na kosten, ligt boven de 6%. De laatste tijd is mijn portefeuille veel kleiner geworden omdat ik geen nieuwe investeringen deed, terwijl oude wel afliepen. Dit heeft alles met de verbouwing en verhuizing te maken.

Daarnaast investeer ik via Lendahand. Dit is ook crowdfunding, maar dan met een ideologische inslag. De leningen worden voornamelijk gebruikt om projecten in ontwikkelingslanden te financieren. Het rendement verschilt per project. Ik verwacht dat mijn uiteindelijke rendement op enkele procenten uitkomt. Ik zie dit als een combinatie van investeren en het steunen van goede doelen. Ik geloof heel erg in het helpen opzetten van initiatieven en bedrijven zodat ze lokaal impact kunnen maken.

Ik schreef hier eerder een blog over. Met de code U4RP-FRQF-GFTE ontvang je 25 euro korting op je eerste investering. De minimale inleg is 50 euro, dus de eerste keer kun je voor 25 euro uitproberen, terwijl je 50 euro ontvangt als het project succesvol ten einde komt.

Crypto

Cryptocurrency of cryptovaluta of bitcoin; in de volksmond wordt er vaak hetzelfde mee bedoeld. Ik heb hier een beetje in geïnvesteerd. Vooral om het te kunnen ervaren, maar dit is geen manier waarmee ik op een stabiele manier vermogen verwacht op te kunnen bouwen. Ik heb via Bitvavo in een paar munten geïnvesteerd.

Sparen

Sparen blijft altijd belangrijk, hoe leuk en lucratief andere manieren van vermogensopbouw ook zijn. Ik krijg 1,25% rente bij de Franse bank Raisin. In deze blog leg ik precies uit hoe dat werkt. Mét optie tot een vriendenkorting van 50 euro.
Ik weet dat veel mensen sparen in het buitenland (te) spannend vinden. Er is nu een alternatief dat onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt: via BUNQ ontvang je 1,05% spaarrente.

Aflossen hypotheek

Op onze eigen hypotheek heb ik nooit extra afgelost. Dat is vooral omdat we altijd een variabele rente betaalden die de afgelopen jaren extreem laag was- lange tijd rond de 0,5%.
We zijn net verhuisd naar een woning waar we 2,7% hypotheekrente betalen. Dat triggert me nog niet echt om te gaan aflossen, dan kies ik eerder voor beleggen. Let wel op dat je een goede afweging maakt voor je persoonlijke situatie!

Naast onze persoonlijke hypotheek hebben we vastgoedhypotheken op woningen die we verhuren. Hier lossen we verplicht maandelijks een deel op af. De rest is aflossingsvrij. Als duidelijk is hoeveel geld onze verbouwing precies gaat kosten/gekost heeft gaan we bekijken of we extra gaan aflossen op deze hypotheken.
De rentevastperiode verloopt over een jaar of twee. Als de rente zo hard blijft stijgen als het de laatste tijd deed, dan stijgen onze lasten tegen die tijd enorm. Kan interessant worden om extra af te lossen dus.

Dit is mijn complete overzicht. Hoewel ik het altijd voornamelijk over Brand New Day heb, omdat ik daar het grootste deel beleg en met hen samenwerk, heb ik dus meerdere manieren om vermogen op te bouwen.

In deze blog wordt gebruikgemaakt van affiliate- en vriendenlinks waarbij Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt. Uiteraard kost dit jou niets extra.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen