Eerder stoppen met werken; zo regel je dat

Eerder stoppen met werken is een droom van heel veel mensen. En die droom kan ook zeker werkelijkheid worden! Het gaat alleen zelden vanzelf, dus zul je aan de bak moeten. En hoe eerder je dat doet hoe groter de kans is dat het je lukt om eerder te stoppen met werken.

De basis: AOW en pensioen

Iedereen in Nederland heeft recht op AOW en daarnaast heb je wellicht pensioen opgebouwd via je werkgever(s). Die basis staat er al, maar dat keert in principe pas uit als je met pensioen gaat en helpt je niet om eerder te stoppen met werken.
Je werkgeverspensioen kun je soms wat naar voren halen, het probleem is alleen dat het bedrag dat je per maand ontvangt flink naar beneden gaat, voor de hele periode van je pensioen. Dus als je dat doet moet je zorgen dat je met dat lagere bedrag rond kunt komen of dat op een andere manier aanvullen.
Hoeveel maandelijks inkomen jij uit jouw pensioenpot kunt halen kun je berekenen bij jouw pensioenfonds of mijnpensioenoverzicht.nl

Aanvullend pensioen

Los van de AOW en werkgeverspensioen is het voor vrijwel iedereen een goed idee om aanvullend pensioen op te bouwen. Waarom? Bijna niemand bouwt meer voldoende pensioen op via zijn werkgever. En dus moet je je eigen verantwoordelijkheid nemen en besluiten of je voor een aanvullend pensioen wil zorgen of dat je genoegen neemt met een piepklein pensioen.
Voordat je nadenkt over eerder stoppen met werken is het zaak dat je eerst zorgt voor een goed pensioen. Als je weet hoe je dat gaat bereiken kun je verder kijken om eerder te stoppen met werken.

Lees ook eens: Wat is FIRE? Zo word je financieel onafhankelijk

Aanvullend pensioen eerder uit laten keren

Als je aanvullend pensioen opbouwt keert dat in principe pas vanaf je pensioengerechtigde leeftijd uit. Net als je werkgeverspensioen kun je je aanvullende pensioen eerder uit laten keren, maar ook dan verwatert je uitkering. Het bedrag dat je per maand ontvangt zal een stuk lager zijn.

Het is dan de vraag of je van dit lagere bedrag überhaupt al eerder rond kunt komen. En vervolgens of het voldoende is om je hele pensioen mee uit te zingen. De kans is groot dat je andere maatregelen moet nemen om eerder te kunnen stoppen met werken.

Zorg voor lage lasten

Het is heel simpel: hoe minder geld je nodig hebt, hoe minder geld je hoeft op te bouwen. Dus zorg dat je vaste lasten acceptabel zijn. Daar kun je nu al mee beginnen door elk jaar je verzekeringen, energiecontract en internetabonnement te checken. Grote kans dat je flink kunt besparen en dat geld kun je mooi gebruiken om je pot geld voor later op te bouwen. En die pot geld hoeft ook nog eens minder groot te zijn omdat je minder geld per maand nodig hebt. Win win dus.

Ook een (deels) afgeloste hypotheek zorgt natuurlijk voor lagere maandlasten. Je kunt ervoor kiezen om flink af te lossen zodat je straks minder geld nodig hebt om rond te komen. Of dit een slimme keuze is hangt onder andere af van de hoogte van de rente die je betaalt. Een nadeel van het aflossen van je hypotheek is dat het niet flexibel is. Je kunt in principe pas weer bij het geld als het huis verkocht wordt.

Omdat je op de lange termijn eerder wil stoppen met werken ben je dus plannen aan het maken voor de verre toekomst. In de tussentijd kan er ontzettend veel gebeuren waardoor jouw plannen, wensen of verplichtingen wijzigen. Goed om daar rekening mee te houden als je je hypotheek (extra) wil gaan aflossen.

Beleggen om eerder te kunnen stoppen met werken

Een heel goede optie om jouw project ‘eerder stoppen met werken’ te financieren is door te beleggen. Naast het pensioenbeleggen wat hierboven beschreven staat kun je vrij beleggen. Met vrij beleggen heb je niet de fiscale voordelen die pensioenbeleggen kent, maar het geeft je wel 100% flexibiliteit. Je kunt het geld namelijk op elk gewenst moment opnemen en uitgeven.

Je bouwt op tot het moment dat er genoeg geld op de rekening staat. Dan kan je vervolgens bijvoorbeeld elke maand een bedrag van de rekening opnemen als een soort salaris dat je aan jezelf uitkeert.

Hoe bepaal je hoe je je geld verdeelt over de verschillende potjes?

Het is niet in het algemeen te beschrijven hoe je je geld zou moeten verdelen. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoeveel werkgeverspensioen je opbouwt, of je een erfenis verwacht, of je een hypotheek hebt en zo ja tegen welke voorwaarden.

Door middel van financiële coaching kan ik op individueel niveau met je meekijken om de juiste keuze te maken.

Begin, ook zonder plan

Als je nog niet zover bent om een exact plan te maken om eerder te stoppen met werken kun je beginnen door eerst je pensioen te checken. Zorg dat je weet hoeveel inkomen je ontvangt na je pensionering.

Is dat voldoende of moet je dat bijspijkeren? Begin daar eerst mee. Heb je voldoende ruimte om daarnaast extra op te bouwen, begin dan met indexbeleggen. Je blijft flexibel doordat je op elk gewenst moment het geld van jouw beleggingsrekening af kunt halen. Ook als je over een aantal jaar tot de conclusie komt dat je liever je hypotheek wil aflossen of dat je het geld voor iets anders wil gebruiken.

Lees ook eens: De meest gestelde vragen over pensioen beantwoord

Laat je niet afschrikken door de grote bedragen

Brand New Day heeft een tool waarmee je precies kunt uitrekenen hoeveel geld je zou moeten opbouwen om jouw doel te bereiken en hoeveel je daarvoor per maand zou moeten inleggen.

De kans bestaat dat je schrikt van de bedragen, maar laat je daar niet door afschrikken. Als het niet haalbaar is om die bedragen nu in te leggen, leg dan gewoon in wat je wél kunt missen.

Bekijk vervolgens hoe je jouw inleg kunt verhogen. Verlaag je vaste lasten, verkoop spullen tweedehands, start een sidehustle of bespaar op je boodschappen; er zijn vele manieren om ervoor te zorgen dat je meer geld in kunt leggen op je beleggingsrekening.

Met die extra effort kom je misschien nog niet aan het benodigde bedrag. Vertrouw erop dat het goed komt; er kan nog zoveel gebeuren in de tussentijd. En iets is sowieso beter dan niets!

Thank me later

Nu je kop in het zand steken is het onhandigste dat je kunt doen. Hoe eerder je namelijk start met beleggen, of het nou voor je pensioen is of op een vrije beleggingsrekening, hoe langer je je geld voor je kunt laten werken. Het rente-op-rente effect heeft een gigantisch impact op je uiteindelijke rendement.

Hoe eerder je bekijkt wat jouw mogelijkheden zijn, hoe meer kans je hebt om een financieel prettig pensioen te bereiken. Of zelfs eerder te kunnen stoppen met werken!

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen