Entertainment tijdens de lockdown-deze leuke dingen helpen je erdoor

Nu de lockdown verlengd is, we superdruk zijn met thuisonderwijs en iedereen geacht wordt zoveel mogelijk thuis te blijven wordt het leven steeds zwaarder en saaier.
Omdat ik denk dat het goed is om vooral te kijken naar alles dat nog wél mogelijk is deel ik mijn tips om jezelf en de kids te entertainen tijdens de lockdown. Soms moet je even moeite doen, maar dan word deze lastige tijd een stuk leuker! Uiteraard is het allemaal budgetproof!

Politie en boef

Ken je de app Jachtseizoen al? Dit spel is gebaseerd op de gelijknamige internetserie van Stuktv. Je verdeelt je in minimaal 2 teams, in auto’s, wandelgroepjes of op de fiets. Groepje 1 vertrekt met een bepaalde voorsprong in tijd, bijvoorbeeld 2 minuten. Na 2 minuten ontvangt groepje 2 (en 3 of 4) de gps-locatie van groepje 1 en gaat naar hen op ‘jacht’. Groepje 1 vertrekt uiteraard direct weer van die plek en na een bepaalde tijd krijgt groepje 2 weer een gps-signaal door. Je kunt dit in de auto zelfs met een ander gezin spelen dat in quarantaine zit omdat het zonder fysiek contact kan.
Wij vonden het superleuk. Met de auto vind ik het wel wat tricky. Ik dacht dat we weldenkende volwassen mensen zijn en tóch was het niet altijd 100% veilig omdat we fanatiek waren. Lopend sowieso een aanrader!

Knutselen

De meeste kinderen houden erg van knutselen. Probeer eens iets nieuws uit, bijvoorbeeld knutselen met zoutdeeg. Of zoek op Pinterest op ‘knutselen met afval’. Tie dye vinden alle kids geweldig. Zo kun je oude kleding superleuk pimpen of je bestelt bijvoorbeeld bij Hema wat goedkope basics (shirtjes, leggings, ondergoed, sokken) en gaat lekker aan de slag.
Of maak zelf een glitterbol. Glazen potje, water met glitters erin en een beetje pimpen. Eyecatcher voor de kinderkamer gegarandeerd.

entertainment tijdens lockdown

Inzameling voor een goed doel

Ik heb het afgelopen jaar 2 keer een inzamelactie voor de Voedselbank georganiseerd. Door Corona moeten steeds meer mensen aanspraak maken op de Voedselbank terwijl zij tegelijk minder aanbod hebben door de sluiting van de horeca. En intussen puilen de kasten van veel mensen uit met producten die ze zelf niet (meer) gebruiken. De leftovers uit kerstpakketten, gratis gespaarde boodschappenpakketten en verkeerd gekochte producten vinden zo een prachtige bestemming terwijl voedselverspilling tegen wordt gegaan.
Het is niet moeilijk om zoiets te organiseren. Ik kondigde de inzameling aan via whatsapp bij alle bekenden bij mij in de buurt. En ik plaatste berichten in Facebookgroepen in mijn woonplaats. Een week later konden mensen gedurende 2 dagen hun spullen bij mij in de voortuin zetten.
Vooraf had ik met de Voedselbank afgestemd wanneer ik zou komen en welke spullen zij konden gebruiken. Naast houdbaar voedsel hebben ze waarschijnlijk behoefte aan toiletartikelen en soms ook (kinder)kleding of Douwe Egbertsbonnen bijvoorbeeld.
Toen was het een kwestie van 2x met een bomvolle auto naar de Voedselbank rijden en de mensen daar heel blij maken en zelf met een geweldig voldaan gevoel huiswaarts keren.
Ook vind ik het belangrijk dat mijn kinderen zo hebben kunnen zien wat voor goed werk de Voedselbank doet en realiseren zij zich beter hoe goed ze het hebben.

Televisie

Op televisie is voldoende te beleven en zeker in deze tijd van het jaar vind ik dat een prima optie. Bij Pathe thuis vind je de nieuwste films voor een fractie van de prijs van een bioscoopbezoek. Wij maken er een een thuisbioscoop van met kussens op de vloer en versgebakken popcorn. Omdat dit geen gewoonte is voor ons is het echt een traktatie. Soms met de kinderen, soms voor ons samen. De komende dagen bieden ze elke dag een gratis kinderfilm aan. Als je zo’n aanbod claimt heb je 30 dagen de tijd om de film te kijken.
Via Youtube is er natuurlijk ook veel te beleven. Zo kun je binnenkijken bij veel musea wereldwijd of de parade van Disneyland bijvoorbeeld.

Lees ook: ons weekend weg tijdens de lockdown- zo hielden we de kosten binnen de perken

Spelletjes online en offline

Met een groep kun je online leuke dingen organiseren. Bijvoorbeeld een quiz via Kahoot. Iedereen voegt vragen toe en je kunt online met een grotere groep iets leuks organiseren waar je normaal gesproken niet zo snel aan toe komt.

Op Groupon vind je allerlei leuke dingen die je ook tijdens de lockdown kunt doen. Als je van spelletjes houdt is een online escape room leuk, dit kun je ook online met een grotere groep doen. Of probeer de nieuwste gezelschapsspelletjes uit. Trakteer jezelf op een nieuw spel of leen iets van vrienden.

Food

Eten is natuurlijk een van Nederlands favoriete bezigheden deze periode. Wij ontdekten laatst bij vrienden aan tafel een mini-pizza oven. (Check pizza-recepten op: pizza avond pizzarette) Superleuk alternatief voor gourmetten. Of bak zelf poffertjes en sluit af met de chocoladefontein.

Ook leuk: maak met het hele gezin een uitgebreid diner. Iedereen maakt z’n eigen gerechtje. Kleine kinderen kunnen prima tomaatjes en bolletjes mozzarella aan een stokje rijgen. Dek de tafel mooi en maak er een speciaal moment van.

Challenges

Organiseer challenges voor de kinderen. Hier vind je een voorbeeld waarbij de kids grotendeels hun eigen challenge bedenken. De mogelijkheden om challenges te organiseren zijn eindeloos, Google en Youtube staan er vol mee. De insteek kan zijn dat ze zich vermaken, iets nuttigs doen of dat ze iets leren. Elke dag een paar nieuwe Engelse woorden leren of leren koken bijvoorbeeld. Ruim samen de speelgoedkast op en verkoop het via Marktplaats. Spaar samen voor een leuk doel voor na de lockdown. Meteen een mooi moment om met een bucketlist aan de slag te gaan.

Wandelen

Buiten kun je natuurlijk wandelen. Naast eten is dat de andere favoriete bezigheid van Nederlanders in coronatijd. Zoek op internet een mooie wandelroute en rijd naar een andere provincie. Nederland is zo prachtig! Het kost soms iets meer moeite, maar de voldoening zal er zijn.
Met kinderen is wandelen helaas niet altijd zo eenvoudig, zij zoeken toch iets meer vermaak tijdens het lopen. Een blotevoetenpad is ongetwijfeld een grote hit. Dit is een wandelpad met allerlei ondergronden. Van modder tot kiezelstenen tot zand tot gras.
De ANWB heeft nog veel meer tips om te wandelen met kinderen zoals geocaching, schatzoeken en wandelroutes speciaal voor kinderen.

DIY

Probeer een groene actie uit. Maak bijvoorbeeld zelf wasmiddel. Hier is het er nog niet van gekomen, maar de Sunlightzeep is al in huis. Het recept komt van Billy van Leukegeit.nl. (Hij deelt sowieso veel groene tips op zijn leuke website!)
Mijn kids vinden het fantastisch om ‘scheikundeproefjes’ te doen, dus zij helpen zeker mee met het maken van wasmiddel. Je kunt de Sunlightzeep overigens ook vervangen door Zwitsalzeep als je gek bent op die geur.
Tip: bewaar alvast lege wasmiddelflessen.

Allerlei nuttige dingen

Gebruik deze tijd om je kinderen nuttige dingen mee te geven. Ga bijvoorbeeld in gesprek over financiën en zakgeld. Of leer ze over duurzaamheid met dit fantastische boek. Ook is dit een mooi moment voor kinderen aan het einde van de basisschool om blind te leren typen.

Zelfvertrouwen van je kind boosten

Het boek Superkrachten voor je hoofd leert kinderen stevig in hun schoenen te staan op een inspirerende manier. Het is opgebouwd om bepaalde gewoontes op te bouwen waardoor het een boek is dat je een langere periode elke dag even oppakt. Mooi projectje tijdens de lockdown.

Laat kinderen zelf iets bedenken

Laat je kinderen zelf met initiatieven komen. Zij verzinnen in 1 minuut meer dan wij in een minuut kunnen. Vraag ook wat ze nog willen leren. Misschien willen ze wel helpen om hun lievelingsmaaltje te koken. Of met het hele gezin in de woonkamer slapen (favoriet bij onze kids!)
Laat ze een dag ‘de baas’ zijn. En stel daarbij meteen als voorwaarde dat ze wat huishoudelijke taken meepakken.

Paaseitjes

De paaseitjes liggen al in de supermarkt. Belachelijk vroeg zou je kunnen denken. Maar wij gaan gewoon binnenkort paaseitjes verstoppen. Met pasen vinden de kids het vast geen probleem om nog een keer te moeten zoeken.

Autospeurtocht

Op autospeurtocht.nl vind je de leukste speurtochten die je, jaja, met de auto kunt doen. Deze tip las ik op thegreenlist.nl Zij was razend enthousiast over dit uitje dus die staat binnenkort ook bij ons op het programma.

Het is voor iedereen een lastige tijd. Laten we elkaar er doorheen helpen. Heb je nog een leuke lockdowntip? Deel ‘m in de reacties. Stay safe!

 

 

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen