Eten in het seizoen; een flinke besparing

Er zijn natuurlijk vele manieren om te besparen op je boodschappen. Maak een boodschappenlijstje, plan je maaltijden, ga niet met honger de supermarkt in, check of aanbiedingen ook echt goed zijn en buk eens wat vaker voor de goedkoopste merken. Maar er is nog een manier om veel geld te besparen op je boodschappen: eten in het seizoen. Hiermee bespaar je niet alleen flink op je boodschappenbudget, je doet er het milieu ook nog eens een groot plezier mee.

Wat houdt eten in het seizoen in?

Als je met de seizoenen eet, eet je gedurende het jaar steeds dat wat er op dat moment geoogst wordt. Met de seizoenen mee-eten geldt dus voor verse producten zoals groenten en fruit, maar kan ook voor wat andere producten gelden, zoals vis bijvoorbeeld. Fabrikanten die producten als groente en fruit verwerken tot ingeblikt of ingevroren voedsel verwerken deze producten ook wanneer ze in het seizoen zijn. Ze zijn dan namelijk goedkoper en smaakvoller dan wanneer ze niet in het seizoen zijn.

Waarom eten in het seizoen goedkoper is

Als jij graag middenin de winter aardbeien eet, dan zullen die van ver moeten komen. Hier in Nederland groeien namelijk geen aardbeien in de winter. En wat je van ver haalt is natuurlijk een stuk duurder want dat moet helemaal naar Nederland vervoerd worden. Met boten, vrachtwagens en soms zelfs vliegtuigen. En om ervoor te zorgen dat die producten na zo’n lange reis nog lekker zijn, moeten ze op tijd geplukt worden, goed verpakt worden en in sommige gevallen ook behandeld worden, zodat het rijpingsproces niet te ver doorzet en ongedierte geen kans krijgt. Dat kost natuurlijk allemaal tijd en geld, dus daar moet je extra voor betalen.

Track your finance

Beter voor het milieu

Dat het vervoeren, verpakken en voorbereiden van al die producten die van ver moeten komen heel belastend is voor het milieu spreekt wel voor zich. Veel producten komen uit Zuid-Amerika of Azië en hebben letterlijk en figuurlijk een lange reis afgelegd voordat ze bij jou op je bord liggen. Dat transport is niet alleen duur, het is ook ontzettend belastend voor het milieu. Je kunt dus beter Hollandse appels, peren en aardbeien eten als die net van het land af komen, bijna bij jou om de hoek, dan dat je een ananas eet die net de halve wereld over heeft gereisd.

Hoe weet je wanneer iets in het seizoen is?

Om met de seizoenen mee te kunnen eten, moet je natuurlijk wel weten wat wanneer in het seizoen is. Van sommige producten kun je dat best zelf verzinnen. Iedereen weet wel dat aardbeien in de zomer groeien en niet in de winter. Maar van lang niet alle producten is voor veel mensen bekend wanneer ze in het seizoen zijn. Met wat gezond verstand is dit niet zo moeilijk te achterhalen. Als alle supermarkten massaal aanbiedingen hebben met sperziebonen of bloemkool, kun je erop rekenen dat ze op dat moment in het seizoen zijn. Maar je kunt het jezelf nog makkelijker maken. Online zijn er allerlei lijsten te vinden waarop je kunt zien welke groente- en fruitsoorten in welke maand van het jaar in het seizoen zijn. Zo hoef je zelf niet na te denken en niets uit te zoeken
Een hele handig tool hiervoor is de seizoenskalender van het Voedingscentrum. Hier zie in één oogopslag welke groente- en fruitsoorten je in welke maand het beste kunt krijgen en dus ook kunt eten, om zo flink te besparen op je boodschappen. En het milieu natuurijk, want dat is misschien nog wel belangrijker dan onze eigen portemonnee.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
12 manieren om duurzaam te besparen
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen