Dat het hebben van een goed financieel overzicht heel nuttig is weet eigenlijk iedereen wel. Maar het kan je ook nog eens heel veel opleveren. Toch heeft lang niet iedereen een goed financieel overzicht. En dat is heel jammer, want als je geen overzicht hebt over je financiën laat je een hoop kansen liggen. Met deze informatie en handige tips wordt het creëren van financieel overzicht echt een eitje.
Wat levert financieel overzicht je op?
Financieel overzicht levert je een heleboel op. Zo kun je vaak behoorlijk wat geld besparen, omdat je bij het maken van zo’n overzicht erachter komt hoeveel geld je daadwerkelijk uitgeeft aan verschillende zaken. Je wordt even met je neus op de feiten gedrukt. Dat is niet altijd leuk, maar het geeft je een kans om onnodige abonnementen stop te zetten, over te stappen van verzekeraar of energieleverancier en te besparen op variabele lasten, zoals je boodschappen bijvoorbeeld.
Daarnaast geeft het ook heel veel rust als je een goed financieel overzicht hebt. Je weet precies wat er binnenkomt, hoeveel er uitgegeven wordt en hoe groot je buffer is. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je wel en niet kunt doen, waardoor je minder zorgen hoeft te hebben over geld. Dit zorgt dus voor heel veel rust.
Tenslotte heb je de kans om geld uit te geven aan wat jij écht belangrijk vindt. Door prioriteiten te stellen in je overzicht, beslis jij waar je wel en geen geld aan uit wil geven en hoeveel. Natuurlijk moet je eerst al je rekeningen en vaste lasten betalen, maar het geld dat overblijft kun je helemaal verdelen zoals jij het wil.
Hoe maak je een financieel overzicht?
Financieel overzicht bereik je door een overzicht te maken van al je inkomsten en uitgaven. Het beste kun je dit stap voor stap doen. Zet eerst eens op een rijtje wat je inkomsten zijn. Denk hierbij niet alleen aan je salaris, maar ook aan eventuele toeslagen, de belastingteruggaaf en bijvoorbeeld alimentatie.
Na de inkomsten zijn de uitgaven aan de beurt. Maak eerst een overzicht van eventuele schulden en wat je daaraan moet terugbetalen. Daarna volgen de vaste lasten. Iedereen heeft vaste lasten, die meestal maandelijks terugkomen. Je kunt hierbij denken aan huur of hypotheek, verzekeringen, je energierekening en eventuele abonnementen. Maar denk ook aan kosten die je niet maandelijks hoeft te betalen, maar bijvoorbeeld elk kwartaal of elk jaar, zoals de gemeentelijke heffingen bijvoorbeeld.
Naast vaste lasten, zijn er ook nog variabele lasten. Dit zijn kostenposten zoals de boodschappen, benzinekosten en kosten voor de kapper en kleding bijvoorbeeld. Door op je bankrekening terug te kijken wat je hier de afgelopen maanden per maand gemiddeld aan uitgegeven hebt, weet je wat je budget hiervoor is. Schrik je hiervan? Dan wordt het misschien tijd om eens te kijken of je hier wat op kunt besparen. Doe dit niet meteen te rigoureus, want de kans dat je het volhoudt is dan niet zo groot. Maak kleine stapjes, tot je een realistisch budget kunt vaststellen.
Als je eenmaal een goed overzicht hebt gemaakt, hoef je deze alleen nog maar wekelijks of maandelijks bij te blijven houden, zodat je je overzicht behoudt en kunt bijsturen als dat nodig is.
Handige tools voor het creëren van financieel overzicht
Je kunt je financieel overzicht natuurlijk gewoon heel simpel en ouderwets bijhouden in een schriftje, maar vaak wordt dit al snel onoverzichtelijk en rommelig. Een digitaal overzicht is veel duidelijker en ook nog eens leuker om bij te houden, omdat het er mooi en netjes uitziet. Zelf een digitaal overzicht maken kan best tijdrovend zijn, maar gelukkig kun je hem daarna wel onbeperkt blijven gebruiken.
Als je liever niet zelf aan de slag gaat, vind je onze shop hele handige Excelsheets om je financiën in bij te houden. Deze sheets zijn heel uitgebreid en bevatten alles wat jij nodig hebt om financieel overzicht te creëren. Je kunt ook wat categorieën aanpassen zodat het helemaal bij je past. Doordat ze kant en klaar zijn, bespaar je hiermee een hoop tijd.
Deze blogs vind je vast ook interessant
Zo helpt je agenda je geld besparen
Voorjaarsschoonmaak: dit kan flink opruimen je opleveren
Zo check je of je voldoende pensioen hebt
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.