Als je gaat samenwonen, zijn er natuurlijk een aantal financiële zaken die je samen moet gaan regelen. Maar hoe verdeel je het beste de financiën tussen jou en je partner, zeker als je niet allebei evenveel verdient? Natuurlijk zijn hier geen regels voor en mag iedereen dit doen op zijn eigen manier, maar er zijn wel een aantal voor de hand liggende opties, waar de meeste stellen uit kiezen. Eén daarvan is de zakgeldmethode.
Bepaal welke lasten meetellen
Vaak worden de vaste lasten gezamenlijk gedeeld en in deze blog vind je een paar vormen hoe je deze kosten kunt verdelen. Daarnaast vallen de boodschappen hier meestal onder. Verder kun je allerlei zaken aan dit gezamenlijke bedrag toevoegen of juist apart houden; cadeautjes, vakantie, gezamenlijke etentjes of abonnementen bijvoorbeeld.
Ook hier geldt geen goed of fout, maar het is wel aan te raden hier een duidelijke verdeling over af te spreken.
Voorkom onduidelijkheid
Sommige mensen verdelen de lasten als volgt; persoon A betaalt de vaste lasten en persoon B de boodschappen, cadeaus en interieuritems. Bij Financequeen vinden we dan een regeling die voor oneerlijkheid en onenigheid kan zorgen.
Aan boodschappen kun je meer of minder geld uitgeven, net als aan spullen voor het huis. Een goede manier om te toetsen of dit een eerlijke regeling is is door je (gezamenlijk) af te vragen of je hier ook nog met een goed gevoel op terugkijkt als de relatie strandt.
Onze tip; werk met bedragen en niet met kostenposten want kostenposten kunnen duurder worden in de loop van de tijd of simpelweg ontzettend variëren per maand.
Optie 1: De kosten naar rato verdelen
Als je allebei een vast bedrag inlegt naar rato van je inkomen, betaalt de partner met het hoogste inkomen dus ook een groter bedrag aan de vaste lasten. Op deze manier leg je allebei hetzelfde percentage van je inkomen in en betaal je hetzelfde percentage van de vaste lasten. Voor veel mensen voelt dit heel eerlijk, bijvoorbeeld wanneer één van de twee minder gaat werken om meer tijd aan de kinderen te kunnen besteden.
Optie 2: De kosten 50/50 verdelen
Een andere veelgebruikte methode is de 50/50 methode. Hierbij betalen jij en je partner allebei de helft van de vaste lasten, ongeacht het inkomen. Veel mensen vinden juist dit een hele eerlijke methode. Als het verschil in inkomen echter groot is, kan dit erop neerkomen dat één van de twee maandelijks veel meer overhoudt dan de ander. Terwijl de ander misschien net de vaste lasten kan betalen en geen geld meer overhoudt voor leuke dingen.
Optie 3: Alles op één grote hoop
De laatste methode is de meest ‘ouderwetse’, maar wordt nog steeds heel veel gebruikt. Hij is namelijk voor veel mensen in de uitvoering het meest eenvoudig. Alles gaat namelijk op een grote hoop. Dat wil zeggen; er is een gezamenlijke rekening waarop de salarissen gestort worden. Van deze rekening worden ook alle vaste lasten betaald.
In dit geval heb je dus een volledig gezamenlijke financiële huishouding. Heel overzichtelijk en het maakt niet zoveel uit wie er meer of minder verdient.
Voor veel mensen voelt dit te ouderwets en oneerlijk. Toch is dit wel een optie om serieus over na te denken. Zeker als je samen kinderen hebt verdeel je de beschikbare tijd ook gezamenlijk. Tijd wordt meestal minder precies afgewogen dan geld en de vraag is of dat helemaal eerlijk is.
Deze optie werkt overigens alleen als je beiden op dezelfde manier met geld omgaat of wil gaan, anders krijg je hier waarschijnlijk ruzie over.
Wat als je niet op één lijn ligt?
Alles op één hoop gooien kan heel makkelijk en goed werken, maar als je niet helemaal op één lijn ligt, dus als de een heel zuinig leeft en de ander graag met geld smijt en een gat in zijn hand heeft, dan kan deze methode nog weleens voor discussies zorgen. Ruzie om geld is dan ook de meest voorkomende reden voor stellen om uit elkaar te gaan. Liggen jullie meningen over geld ver uit elkaar, dan kunnen jullie waarschijnlijk beter kiezen voor de 50/50 methode of de huishoudelijke kosten naar rato verdelen.
Eigen geld als alles op één hoop gaat
Als alles op één hoop gaat is dat heel mooi, maar dan wil dat ook zeggen dat jij en je partner geen eigen geld meer hebben. Alles is dan gezamenlijk. En hoewel dat voordelen heeft, kan dat soms ook lastig zijn. Wat wat als jij een paar schoenen wil kopen waarvan je partner eigenlijk vindt dat je ze helemaal niet nodig hebt? Of andersom, als je partner weer eens te lui is om zelf lunch mee te nemen en wéér een duur broodje op het station haalt, wat jij stiekem zonde vindt van het geld? De zakgeldmethode is hier dé oplossing voor.
Hoe werkt de zakgeldmethode precies?
De zakgeldmethode is eigenlijk een toevoeging aan de methode waarbij alles op één hoop gaat. Van het geheel reserveer je namelijk elke maand een vast bedrag dat jullie ieder aan zakgeld krijgen. Dit bedrag kan voor jullie beiden gelijk zijn, of je kunt ervoor kiezen dat degene die meer verdient, ook meer zakgeld krijgt. Hoeveel zakgeld jullie beiden krijgen bepalen jullie dus helemaal zelf, maar natuurlijk wel in goed overleg samen.
Het mooie hieraan is dat je zakgeld helemaal naar eigen wens mag uitgeven. De ander heeft hier dus niets over te zeggen. Op deze manier regel je alle financiën gezamenlijk, maar blijft er ook een bedrag over waarvan je zelf kan doen wat je graag wil. Dit kan een hoop ongezellige discussies over geld besparen.
Een ander voordeel is dat je beiden profiteert van bijvoorbeeld salarisverhoging, een bonus of ander financieel voordeel. Heel fijn om hier samen van te kunnen genieten!
Welke methode je ook kiest; denk er goed over na en zorg dat je er allebei een goed gevoel over hebt!
Deze blogs vind je vast ook interessant
Waarom het hebben van financieel overzicht belangrijk is
Dit zijn de grootste misverstanden over beleggen
Lucratief: besparen op vaste lasten
7 vragen over indexbeleggen beantwoord
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.