Ga aan de slag met de financiële voorjaarsschoonmaak

Het voorjaar is begonnen! Lekker hè? Ik heb de opruimkriebels helemaal te pakken! De voorjaarsschoonmaak kun je in huis houden, maar hoe lekker is het als je je financiën ook weer helemaal goed georganiseerd hebt? Tijd voor een financiële voorjaarsschoonmaak!

Inkomsten en uitgaven op een rij

Als eerste stap zet je je inkomsten en uitgaven op een rij. Dit kan in een schriftje, in een kasboek, een app of in excel. Met een uurtje ben je klaar en weet je precies waar jouw geld afgelopen maand naartoe is gegaan.
Dat geeft je zoveel duidelijkheid! Heb je dubbele verzekeringen of onterechte incasso’s; zeg ze meteen op!
Vraag je bij andere uitgaven af hoe blij je daar nog mee bent. Misschien kun je het abonnement op een tijdschrift opzeggen, een streamingdienst de deur uitdoen of een plan maken om minder geld aan boodschappen uit te geven.

Vergelijk je Rijk

De volgende stap is je aanmelden voor de gratis Vergelijk je Rijk e-mails. Daarmee kun je besparen op veel van je vaste lasten. Heerlijk om lekker geld mee te besparen, maar ook belangrijk om zo nu en dan te checken of je verzekeringen nog bij je passen bijvoorbeeld!

Kijk waar je voordeel kunt behalen

Ik ben een groot fan van de beermoney-methode. Zo loopt de actie waarbij je 125 euro gratis krijgt bij het openen van een beleggingsrekening nog steeds. In deze blog lees je hoe ik dat zelf precies aanpakte.

Bouw slim vermogen op

Misschien hield je al geld over en anders lukt dat hopelijk via bovenstaande manieren. Bedenk wat je met dat geld wil doen. Is het voor doelen voor de korte termijn, zoek dan een spaarrekening met een hoge rente.
Wil je dit geld gebruiken voor later, overweeg dan ook eens om te gaan beleggen of aanvullend pensioen op te bouwen.
En weet je het nog niet precies? Laat het geld dan ook niet tegen een treurige rente bij je huisbank staan, maar zet het in ieder geval op een spaarrekening waar je een fatsoenlijke spaarrente krijgt.

Zeg oude zaken op

Heb je nog oude, lege spaarrekeningen; zeg die meteen op. Scheelt weer post en mailtjes in de toekomst. Doe datzelfde met oude creditcards of andere bankzaken.

Banner 300x250

Cadeaubonnen en spaarsystemen

Bewaar cadeau- en waardebonnen allemaal bij elkaar en check af en toe tot wanneer ze geldig zijn. Bewaar hier ook fysieke spaarbonnetjes en dergelijke.
Digitaliseer meteen alles waarmee dat kan. Spaarsystemen van supermarkten bijvoorbeeld. Zet alle apps met spaarsystemen bij elkaar in een mapje op je telefoon.

Aan de slag met je administratie

Heb je mappen vol met administratie? Dan kun je waarschijnlijk lekker veel weggooien! Dat draagt lekker bij aan het gevoel van opruimen 🙂
De algemene richtlijn is dat je administratie vijf jaar moet bewaren. Als het om belangrijke belastingzaken gaat kies ik zelf voor een langere periode. Onbelangrijkste zaken daarentegen doe ik meteen de deur uit.
De Belastingdienst die me laat weten dat ik aangifte moet doen, een folder van mijn pensioenfonds, de bevestiging van een adreswijziging- dat soort zaken is in de toekomst echt niet belangrijk. Terwijl ze nog regelmatig verstuurd worden en jouw administratie vervuilen als je niet oppast.

Spullen verkopen

Heb je de smaak te pakken om je spaarpot te vullen? Maak de voorjaarsopruiming dan ook fysiek en ruim lekker op. Wedden dat jij in je kasten, op zolder en in de schuur heel veel spullen hebt die prima te verkopen zijn? Meer ruimte in huis en meer geld op je bankrekening, hoe lekker is dat?

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen