Geld besparen met je voorraadkast, zo doe je dat!

De afgelopen jaren is het leven flink duurder geworden en voor veel huishoudens slokken de boodschappen elke week of maand weer een groot deel van het budget op. Het is dus niet zo gek dat veel gezinnen graag willen besparen op de boodschappen. De standaardtips van het maken van een weekmenu, één keer per week boodschappen doen en je houden aan je boodschappenlijstje ken je vast al. Maar wist je ook dat het aanleggen van een voorraadkast je kan helpen enorm veel geld te besparen?

Groot inkopen

Om te beginnen zijn veel producten goedkoper als je ze groot inkoopt. Rijst bijvoorbeeld, is per kilo vaak veel goedkoper als je grote zakken van 4,5 kilo of nog groter koopt dan wanneer je een klein doosje koopt met maar een paar honderd gram erin. Maar dan moet je die grotere hoeveelheden wel ergens kunnen laten. Dat is dus een van de redenen waarom een voorraadkast handig is als je geld wil besparen op je boodschappen.

Van aanbieding tot aanbieding leven

Maar dat is nog niet de belangrijkste reden. De voorraadkast speelt een grote rol in het ‘van aanbieding tot aanbieding leven’. Bijna alle producten, of het bij de supermarkt of bij de drogist is, zijn regelmatig in de aanbieding. Dat wil zeggen; als je genoeg voorraad hebt om het tot de volgende aanbieding uit te zingen, je nooit meer iets voor de volle prijs hoeft te betalen. Wc-papier, shampoo, deodorant, pasta, broodbeleg, maaltijdpakketten, noem maar op. Al deze aanbiedingen komen eens in de zoveel tijd terug. Een goedgevulde voorraadkast helpt je dus om de periodes tussen deze aanbiedingen te overbruggen.

Vergelijk je Rijk banner

Ga alleen voor écht goede aanbiedingen

Om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van je voorraadkast moet je eerst leren wanneer iets een goede aanbieding is of niet. Twee maaltijdpakketten voor 6 euro als ze normaal 3,09 per stuk kosten is geen goede aanbieding. Al adverteren winkeliers nog met zulke opvallende en kleurrijke advertenties dat ze jou doen geloven dat het dat wel is.
Houd eens een tijdje de aanbiedingen bij van producten die je vaak koopt. Zo leer je welke aanbiedingen echt goed zijn en welke je beter aan je voorbij kunt laten gaan. Want als je van aanbieding tot aanbieding gaat leven en daarmee flink geld wil besparen, zul je van écht goede aanbieding tot écht goede aanbieding moeten kunnen leven.

Eerst even investeren

Om een goede voorraadkast op te bouwen zul je eerst even moeten investeren. Je hoeft die voorraadkast echt niet in één keer te vullen met de allerbeste aanbiedingen, want dat is bijna onmogelijk. Dat zou je heel veel geld kosten en daarnaast zijn niet alle producten die je gebruikt tegelijkertijd in de aanbieding.
Probeer daarom steeds als iets een goede aanbieding heeft flink in te slaan en zo je voorraadkast steeds beter te vullen. Hoe beter jouw voorraadkast gevuld is, hoe meer geld je op de lange termijn kunt besparen op je boodschappen.

Wat als je geen voorraadkast hebt?

Helaas heeft niet iedereen een voorraadkast in zijn huis. Heb je wel wat ruimte ‘over’ in je huis, maar geen echte voorraadkast? Zet dan een wandrek of kast neer in de gang, keuken, of een kamer die je overhebt. In veel huizen leent de zolder zich prima voor wat opbergrekken om voorraad neer te zetten. En mijn persoonlijke droom: een aparte voorraadkamer. Een soort inloopkast met alleen maar voorraad. Deel je deze droom met mij en heb je een (kleine) slaapkamer over? Dan kan deze prima dienst doen als voorraadkast.
Woon je heel klein en heb je geen ruimte voor een losse kast en geen kamer over? Dan zul je creatief moeten zijn met de ruimte die je wel hebt. Schaf bijvoorbeeld van die boxen aan die je onder je bed kunst schuiven, offer een plank op in je kledingkast en hang opbergplanken in loze hoekjes in de wasruimte. Met een beetje creativiteit valt overal wel wat opbergruimte te maken.
Keukenkastjes zijn natuurlijk ook een logische plek om voorraad te bewaren. Als je daar niet voldoende ruimte hebt kun je eventueel besluiten sommige items, die je weinig gebruikt, elders te bewaren.

Je voorraadkast gebruiken

Als je voorraad aangelegd hebt is het natuurlijk belangrijk om die ook te gebruiken! Check je voorraadkast als je boodschappen gaat doen of je weekmenu maakt. Zorg ook dat je de voorraad zo netjes mogelijk bewaart zodat je goed zicht hebt op wat je in huis hebt en de producten niet over datum gaan.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Besparen door middel van een boodschappenlijstje
6 manieren om geld te besparen bij de drogist
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen