Geld overhouden door minder te verspillen

Geld besparen kan soms een uitdaging lijken, vooral als je in een wereld leeft waarin verleidingen om geld uit te geven op de loer liggen. Maar weet je dat er nog een hoop te besparen valt zonder jezelf te kort te doen of ergens op in te leveren? Het geheim zit hem in het verminderen van verspilling. In deze blog bespreken we enkele praktische tips om geld over te houden door minder te verspillen.

Tip 1: Stel een budget op

Een van de beste manieren om geld over te houden, is door een budget op te stellen en je eraan te houden. Een budget helpt je inzicht te krijgen in waar je geld naartoe gaat en stelt je in staat om je uitgaven te plannen. Begin met het noteren van al je inkomsten en uitgaven. Het opstellen van een budget kan een echte eyeopener zijn, omdat het je laat zien waar je misschien geld verspilt aan onnodige dingen.

Tip 2: Eet zoveel mogelijk thuis en plan je maaltijden

Uit eten gaan kan duur zijn, vooral als je dit regelmatig doet. Of het nu gaat om diner, lunch of een koffie buiten de deur, probeer vaker thuis te koken en je maaltijden van tevoren te plannen. Dit bespaart niet alleen geld, maar het is vaak ook gezonder. Bovendien kun je met restjes creatieve gerechten maken en voedselverspilling verminderen en zul je veel minder eten verspillen wanneer je je maaltijd vooruit plant.

Lees ook eens: Voorkom voedselverspilling en bespaar veel geld

Tip 3: Koop zoveel mogelijk tweedehands

Waarom altijd gloednieuwe spullen kopen als er veel hoogwaardige tweedehands opties beschikbaar zijn? Of het nu gaat om kleding, meubels of elektronica, tweedehands winkelen kan aanzienlijk schelen in de portemonnee. En het is ook nog eens milieuvriendelijker, want doordat er ontzettend veel weggegooid wordt in de wereld, worden er heel veel kostbare grondstoffen verspilt. Spullen die nog prima bruikbaar zijn hoeven niet op die grote afvalberg te eindigen, maar kunnen nog prima een ronde mee.

Tip 4: Leer repareren en hergebruiken

In plaats van kapotte spullen meteen weg te gooien en nieuwe te kopen (en dus te verspillen), probeer ze te repareren of te hergebruiken. Dit geldt vooral voor kleding, apparaten en meubels. Er zijn tal van online tutorials beschikbaar om je te helpen bij reparaties, zodat je je oude spullen zelf een tweede leven kunt geven en niet meteen iets nieuws hoeft te kopen.

Tip 5: Zeg onnodige abonnementen op

Veel mensen hebben abonnementen voor dingen die ze graag willen of denken nodig te hebben, maar in werkelijkheid nauwelijks gebruiken. Hiermee wordt elke maand weer een hoop geld verspild. Ga je abonnementen eens kritisch langs en overweeg om de abonnementen die je niet echt nodig hebt te annuleren. Dit kan je maandelijkse uitgaven aanzienlijk verminderen.
Wist je dat je via Woolsocks heel eenvoudig je abonnementen op kunt zeggen? Je leest er alles over in deze blog.

Tip 6: Weet hoe je voedsel moet bewaren

Wat moet er in de koelkast en wat niet? En wat kun je beter uit de verpakking halen of juist in een afgesloten bakje bewaren? Op de website van het Voedingscentrum vind je handige bewaartips voor allerlei (verse) producten. Zorg dat je weet hoe je voedsel het beste kunt bewaren, zodat je niets meer onnodig weg hoeft te gooien.

Tip 7: Koop niet te groot in

Het kan aantrekkelijk en goedkoper lijken om groot in te kopen, maar dit is het alleen als je alles ook daadwerkelijk gebruikt. Groot inkopen om vervolgens de helft weg te gooien omdat je het niet op tijd op krijgt is niet alleen slecht voor het milieu, maar het kost je ook nog eens onnodig veel geld. Ga dus voordat je iets in bulk koopt na of deze hoeveelheden ook echt opgaan binnen de houdbaarheidstermijn.

Lees ook eens: Cashback, wat is dat eigenlijk?

Tip 8: Kook de juiste hoeveelheden

Zorg dat je genoeg kookt voor alle gezinsleden, maar kook ook zeker niet teveel. Met name pasta, rijst en aardappelen belanden nogal eens in de vuilnisbak, omdat er simpelweg teveel van gekookt wordt. Als je merkt dat dit bij jou thuis ook vaak het geval is, probeer dan steeds een beetje minder te koken, totdat je de juiste hoeveelheid bereikt heb. Schrijf deze hoeveelheden op, zodat je voortaan precies weet hoeveel je van iets moet bereiden.

Zo zie je maar dat er nog een hoop te besparen valt zonder jezelf echt iets te ontzeggen. Het is echt ontzettend zonde om voedsel of geld te verspillen, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Ga daarom met deze tips aan de slag en zie hoeveel jij nog kunt besparen door minder te verspillen.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit zijn de grootste misverstanden over beleggen
Zo behaal je het meeste voordeel bij Jumbo
10 tips om te besparen op boodschappen
Laagdrempelig boodschappen doen bij Picnic

Disclaimer

Dit artikel kan affiliatelinks bevatten waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen