Geldvoorelkaar.nl: rendement maken met zakelijke crowdfunding

Crowdfunding; je hebt er misschien weleens van gehoord. Het wordt vaak gebruikt om geld in te zamelen voor een goed doel. Bij zakelijke crowdfunding werkt het iets anders. In deze vorm worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht en gaat het om een lening in plaats van een gift. Geldvoorelkaar.nl is het platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt en het proces begeleidt. In deze blog leg ik je precies uit wat zakelijke crowdfunding is en welke kansen er liggen voor jou om rendement te maken.

Wat is zakelijke crowdfunding?

Ondernemers hebben geregeld geld nodig om een investering te doen. Een investering kan het aankopen van vastgoed zijn, maar ook het starten van een horecazaak of het opzetten of uitbreiden van een productielijn.
Ondernemers (en particulieren, bijvoorbeeld in het geval van de aankoop van vastgoed) kunnen hiervoor geld lenen bij een bank, maar steeds vaker kiezen zij voor een andere manier van financieren; crowdfunding. Een ondernemer heeft geld nodig om te investeren en een groep investeerders vormt samen the crowd die dit bedrag uitleent aan de ondernemer.
En daar liggen kansen voor iedereen die graag rendement op zijn geld wil maken. Als je bent geregistreerd als investeerder bij Geldvoorelkaar.nl kun je kiezen met welk bedrag je wil investeren in een bepaald project.

Hoe werkt zakelijke crowdfunding?

Zelf investeer ik al een aantal jaar in zakelijke crowdfunding op het platform van Geldvoorelkaar.nl. Bij elk nieuw project dat aangeboden wordt ontvang ik een bericht via whatsapp met daarin de link naar het aangeboden project.

geldvoorelkaarvooraankondiging

Op de website van Geldvoorelkaar.nl staat een uitgebreide omschrijving van het project inclusief risico-analyse. Als je besluit geld te investeren maak je dat binnen een paar klikken kenbaar door te klikken op ‘nu investeren’. De minimale inleg per project is overigens 100 euro.
Als het totaalbedrag door investeerders bij elkaar is gebracht, dan sluit het project en is investeren niet meer mogelijk. Heb je geïnvesteerd dan ontvang je een betaalverzoek om je inleg te betalen. Als iedere investeerder zijn inleg heeft betaald, dan ontvangt de ondernemer het totaalbedrag van de lening en kan hij of zij verder met zijn plannen. Je vindt je investering terug in je persoonlijke mijn geld voor elkaar-omgeving en kunt zo de voortgang volgen. Afhankelijk van het type lening ontvang je elke maand rente en aflossing of alles ineens aan het einde van de looptijd. Dit is vooraf bekend, dus je weet precies waar je aan toe bent. 

Waarom Geldvoorelkaar.nl?

De oprichter van Geldvoorelkaar.nl, Edwin Adams, heeft bij ING gewerkt, net als ik. Wij hebben nooit met elkaar gewerkt maar we zaten wel in hetzelfde netwerk. Toen Geldvoorelkaar.nl een tijdje online was gaf Edwin een presentatie aan mij en een klein clubje collega’s om ons te informeren over dit platform.
Ik was direct enthousiast door zijn kennis en kunde en vernieuwende manier van werken. En toen een oud-collega al langere tijd succesvol bleek te investeren ben ik ook gestart. Met een goed resultaat tot nu toe, maar daarover later meer.

Het is dan ook niet voor niets dat Geldvoorelkaar.nl de afgelopen jaren meerdere prijzen gewonnen en erkenningen heeft ontvangen. Onder andere de Gouden Stier voor beste crowdfundingplatform van Nederland.

Statistieken en rendementen van Geldvoorelkaar.nl

Sinds de oprichting in 2011 heeft Geldvoorelkaar.nl het volgende bereikt:

  • 1.868 projecten gefinancierd
  • Ruim 300.000 investeringen ontvangen
  • In totaal is er 293.192.900 euro geïnvesteerd

Het gemiddelde netto rendement is momenteel 4,27%. Hier is de vergoeding voor Geldvoorelkaar.nl al vanaf en ook defaults zijn hiermee verrekend.

Kansen van zakelijke crowdfunding

Investeren in zakelijke crowdfunding geeft een mooie kans om rendement te behalen. Daarnaast vind ik het fijn om ondernemers op deze manier te kunnen helpen. Ik heb zelf een voorkeur voor vastgoedprojecten, maar andere investeerders hebben bijvoorbeeld weer een voorkeur voor horecaprojecten.

Ook leuk: soms krijg je een cadeautje van de investeerder als dank. Ik heb tot nu toe een gratis maaltijd, pizza workshop en kortingscode voor de webshop van een ondernemer aangeboden gekregen.

Risico’s van zakelijke crowdfunding

Zakelijke crowdfunding kent net als andere beleggingsvormen risico’s. Geldvoorelkaar.nl vindt het belangrijk dat een investeerder een goed doordachte beslissing kan maken en hanteert daarom risicoclassificaties. Elk project krijgt een risicoclassificatie en er staat aangegeven wat de rentevergoeding is. Risicoklasse 1 wordt beschouwd als defensief en risicoklasse 5 als speculatief. Dus hoe hoger de risicoclassificatie, hoe hoger het risico.
Als de ondernemer in financiële problemen komt of de onderneming failliet gaat kan het zijn dat je je geld kwijt bent. Als een project niet goed gaat wordt dat een default genoemd. Geldvoorelkaar.nl komt in zo’n geval echt op voor de investeerders en doet alles wat mogelijk is om ervoor te zorgen dat jij als investeerder je geld terugkrijgt. Maar er blijft altijd een risico dat je je geld niet, of later, ontvangt.
Door je inleg te spreiden over meerdere projecten vergroot je de kans op een goed rendement. Als je investeert in één project ben je 100% afhankelijk van het resultaat van dat specifieke project. Door te spreiden demp je je risico.
Je kunt het risico ook verkleinen door te kiezen voor projecten met een lage risicoclassificatie. Ook worden er zekerheden gegeven bij de projecten. In de volgende blog ga ik hier dieper op in.

classificaties

Mijn persoonlijke resultaten

Ik heb zelf in 56 projecten geïnvesteerd en mijn netto rendement tot nu toe is 5,9614% Daarmee heb ik het gemiddelde rendement in risicoklasse 1 net iets overtroffen 🙂
Van de 56 projecten lopen er nu nog 36. De overige 20 projecten zijn al volledig afgelost.
Ik heb zelf nog geen defaults meegemaakt. Er is wel een investeerder failliet gegaan door de coronacrisis. Dit bedrag wordt echter wel volledig terugbetaald. Daarnaast is een pand, waarin ik geïnvesteerd heb, afgebrand. Deze afhandeling loopt nog, maar ik verwacht geen problemen. En als die wel ontstaan, dan gaat het nog steeds om een heel klein gedeelte van mijn totale portefeuille. Ik heb tot nu toe dus een heel fijn rendement gemaakt.

Door te spreiden demp je je totale risico. De kans dat een project waarin je geïnvesteerd hebt failliet neemt zo wel toe, maar uiteindelijk gaat het om het rendement van je totale portefeuille. Als het gemiddelde rendement van al mijn investeringen goed is ben ik tevreden.
In de volgende blog ga ik dieper in op mijn overwegingen om te kiezen voor een bepaald project.

Wil je Geldvoorelkaar.nl volgen op social media? Dat kan. Je kunt ze volgen via LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram.

Deze blog maakt onderdeel van een serie van drie blogs over zakelijke crowdfunding. Ik schrijf deze blogs in samenwerking met Geldvoorelkaar.nl. In de volgende artikelen beschrijf ik uitgebreid mijn persoonlijke ervaringen en overwegingen. Bijvoorbeeld hoe ik beslis in welk project ik investeer. Ook neem ik je mee in het administratieve proces en wat er gebeurt bij een default.
Zoals altijd schrijf ik alleen over producten en diensten waar ik zelf echt fan van ben. De inhoud van dit artikel is 100% Financequeen.nl. Ik zal nooit partijen promoten waar ik niet volledig achter sta.

Disclaimer Geldvoorelkaar.nl
Elke vorm van vorm van investeren kent risico’s. Het kan zijn dat je minder terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Geldvoorelkaar.nl adviseert je maximaal 10% van je vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding (conform het advies van de AFM). En wij adviseren je inleg te spreiden over meerdere projecten.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen