Geldvoorelkaar.nl: zo haalde ik 5,96% rendement

In mijn vorige blogs over investeren via Geldvoorelkaar.nl schreef ik wat zakelijke crowdfunding is, hoeveel rendement je er gemiddeld mee kunt maken en en hoe je kunt investeren en welke voorwaarden en uitzonderingen er zijn.
Nu neem ik je uitgebreider mee in mijn persoonlijke ervaringen en beschrijf ik hoe ik tot het besluit kom om wel of niet te investeren in een bepaald project.

Hoe bepaal ik waarin ik investeer?

Ik beken het maar meteen; ik ben een luie investeerder. Wat ik meestal als eerste doe is de samenvatting van een project lezen. Daar kun je al veel informatie uithalen. Vervolgens scan ik de toelichting die Geldvoorelkaar.nl geeft. Als dit me aanspreekt, dan lees ik de rest van de informatie en besluit ik of ik investeer of niet.

Ik ben van mening dat spreiding belangrijk is, net als bij beleggen in aandelen. Ik houd me dan persoonlijk ook iets minder bezig met het inschatten of een project succesvol zal zijn of niet. Ik probeer vooral veel projecten in mijn portefeuille te krijgen zodat het resultaat van een individueel project minder relevant wordt. Het gaat dan meer om het totale resultaat.
Als ik investeer let ik vooral op een combinatie van factoren. Het rentepercentage, de risicoclassificatie, de looptijd en of er hypothecaire zekerheid wordt gegeven.

De looptijd van een project varieert van 1 tot 10 jaar. 10 jaar vind ik een zeer lange periode om te overzien en omdat je geld echt vast staat kun je er al die tijd niet bij. In zo’n geval wil ik een hogere rentevergoeding omdat ik zo lang niet over mijn geld kan beschikken.

Het rentepercentage is uiteraard belangrijk. In combinatie met de looptijd zoals ik hierboven beschreef, maar natuurlijk ook in z’n algemeenheid. Wil ik investeren als ik 4,5% rendement ontvang? Dat hangt natuurlijk ook van de risicoklasse af. En absoluut ook van de eventueel geboden hypothecaire zekerheid.
Als er hypothecaire zekerheid geboden wordt investeer ik overigens meestal met een (veel) hoger bedrag dan als die zekerheid er niet is.

Mijn resultaten

Zoals beloofd neem ik je ook nog mee in mijn persoonlijke situatie. Als je een account hebt en eenmaal wat investeringen hebt gedaan, dan zie je in je ‘Mijn Geldvoorelkaar-omgeving’ een aantal statistieken. Onder andere hoeveel je in totaal al hebt geïnvesteerd en je portefeuillerendement.

Deze tabel laat zien hoeveel geld ik geïnvesteerd heb, hoeveel inleg + rendement ik alweer teruggekregen heb en hoeveel geld ik nog ga ontvangen.

Je ziet links het best-case scenario en rechts het worst-case scenario. Bij dat laatste scenario zie je het rendement min de succesfee en defaults. Omdat ik maar enkele euro’s default heb zie je dat niet terug in een lager rendement. 

Op dit moment heb ik een lichte achterstand in de aflossingen. Dat bedrag is zo laag (6,44 euro) dat je dat niet terugziet in de tabellen. Deze achterstand is van een project waar ik 100 euro in geïnvesteerd heb en waarvan ik al een groot deel aan aflossing heb ontvangen. Ik maak me hier dus geen zorgen over.

Op dit moment heb ik 2.751 euro aan rendement behaald. Ervan uitgaande dat de projecten waarin ik heb geïnvesteerd succesvol worden afgesloten, zie je dat ik aan het einde van de rit ruim 3.873 euro extra overhoud aan mijn investeringen.

Ik heb een vrij groot bedrag geïnvesteerd door de jaren heen, maar dat is natuurlijk absoluut geen must. Je kunt per project vanaf 100 euro inleggen. Mijn rendement, na aftrek van kosten en de kleine achterstand, bedraagt 5,96%.
Ik ontving geregeld rente en aflossingen en dat bedrag herinvesteer ik vaak. Als je eenmaal een bedrag hebt opgebouwd loopt het bedrag dat je overhoudt aan rente langzaam op. Zo ontstaat het rente op rente-effect.

Hieronder zie je in een taartdiagram dat goed weergeeft in wat voor projecten ik graag investeer, als het gaat om risicoclassificatie:

 

Neem je persoonlijke situatie mee in je afweging

Naast de overwegingen die ik hierboven noemde is het uiteraard verstandig om ook je persoonlijke situatie mee laten wegen. Spaargeld blijft altijd nodig als buffer. En ben je van plan te gaan verhuizen of is er een ander doel waarvoor je de komende jaren geld nodig hebt? Zorg dan dat je daar voldoende spaargeld voor achter de hand houdt.
Investeren in crowdfunding doe je met geld dat je niet op de korte termijn nodig hebt.

Wekker zetten

In de alerts die ik via whatsapp ontvang staat een project in voorpublicatie. Daar staat ook direct bij vermeld wanneer je kunt investeren. Meestal is dit een paar dagen later. Dat is een heel specifiek tijdstip, bijvoorbeeld: vrijdag 10 maart om 12 uur.
Als ik graag in een project wil investeren zet ik een wekker op het tijdstip dat het project opent. Zo weet ik zeker dat ik op tijd ben om te investeren. Soms zijn projecten namelijk zo populair dat ze binnen een uur volgeschreven zijn.

Crowdfunding inzetten

Crowdfunding is volgens mij een mooie aanvulling in de opties om vermogen op te bouwen voor de toekomst. Zeker omdat je hierbij meer kunt richten op een kortere periode, dat is bij beleggen wat lastiger voor een korte periode. Uiteraard zijn er risico’s, verlies die niet uit het oog, maar sta ook open voor de mogelijkheden.

Dit artikel maakt onderdeel van een serie van 3 artikelen over zakelijke crowdfunding. Ik schrijf deze blogs in samenwerking met Geldvoorelkaar.nl. Geldvoorelkaar.nl volgen op social media? Dat kan via LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram.

Disclaimer Geldvoorelkaar.nl

Elke vorm van vorm van investeren kent risico’s. Het kan zijn dat je minder terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Geldvoorelkaar.nl adviseert je maximaal 10% van je vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding (conform het advies van de AFM). En wij adviseren je inleg te spreiden over meerdere projecten.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen