In mijn vorige blog beschreef ik wat zakelijke crowdfunding is en in grote lijnen wat daarin mogelijk is. In deze blog ga ik dieper in op de projecten. Ook neem ik je mee in de betaling van rente en aflossing. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een ondernemer failliet gaat en hoe worden risicoclassificaties bepaald? Je leest het in deze blog.
Publicatie van een nieuw project
Je kunt een investeringsalert instellen op de website van Geldvoorelkaar.nl. Je ontvangt dan een alert via e-mail en/of whatsapp. Ook worden de projecten aangekondigd op de social media pagina’s van Geldvoorelkaar.nl.
Tijdens de voorpublicatie kun je het project alvast inzien. Projecten komen eerst in voorpublicatie omdat dit in de wet zo geregeld is. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) wil dat mensen een weloverwogen beslissing kunnen nemen. Een paar dagen na de publicatie start de mogelijkheid tot investeren.
Beschrijving van het project
In het alert vind je een link naar de website van Geldvoorelkaar.nl met een uitgebreide beschrijving van het project waarin je kunt investeren.
Hierin staat beschreven wat het bedrijf doet en wat hun visie is, een toelichting van de ondernemer én van Geldvoorelkaar.nl. Ook zijn in de meeste gevallen de jaarcijfers toegevoegd.
In een apart tabblad zie je (anoniem) hoeveel anderen geïnvesteerd hebben. Ik heb geregeld voorbij zien komen dat één persoon 50.000 euro investeerde in één project. Kleine tip van mijn kant; laat je niet beïnvloeden door de inleg van anderen en maak een keuze op basis van jouw persoonlijke situatie.
Wat ik het belangrijkste vind om te bekijken is de opsomming van een aantal gegevens. Onder andere:
- het benodigde investeringsbedrag
- hoeveel geld er al geïnvesteerd is
- de rentevergoeding
- de looptijd
- de zekerheden
- de risicoclassificatie
Zekerheden
Hypothecaire zekerheid is een bekende, en heel bepalende zekerheid. In dat geval is er namelijk altijd onderpand om te verkopen als er betalingsproblemen ontstaan.
Maar er zijn meer zekerheden. Bijvoorbeeld of een ondernemer hoofdelijk aansprakelijk is. Ook kan het zijn dat er vooraf geld in een depot gestort wordt door de ondernemer. In geval van betalingsproblemen kunnen de eerste maanden opgevangen worden uit het depot. Een uitgebreide toelichting op de zekerheden vind je hier.
Risicoclassificaties
Geldvoorelkaar.nl spreekt vooraf uitgebreid met de ondernemer. Daarnaast licht Geldvoorelkaar.nl de onderneming financieel grondig door, onder andere door externe toetsen te doen, bijvoorbeeld bij het BKR. En uiteraard worden de jaarcijfers geanalyseerd. Slechts 7,5% van alle aanvragen wordt voor publicatie goedgekeurd!
Op basis van het voortraject en de beoordeling kent Geldvoorelkaar.nl een risicoclassificatie toe aan het project. Dit loopt van klasse 1 (defensief, laagste risico) tot aan klasse 5 (zeer speculatief). Als het om een startende ondernemer gaat wordt altijd risicoklasse 5S gehanteerd.
Het grondige voortraject betekent niet dat je risicoloos kunt investeren. Wel kun je er op vertrouwen dat de screening grondig gedaan wordt en de getoonde risicoklasse een juiste indicatie van het risico geeft. Hoe dit precies werkt lees je hier.
Een account aanmaken en een investering doen
Je maakt een account aan op de website. Dat gaat heel gemakkelijk. Aanmelden als investeerder doe je hier. Als je je hebt aangemeld, dan ontvang je de investeringsovereenkomst. Met deze overeenkomst geef je aan dat jij het echt bent, en niet iemand anders. Deze overeenkomst stuur je terug, inclusief een kopie van je ID of rijbewijs. Het lijkt veel werk, maar heb je dit eenmaal gedaan, dan gaat het investeren vanzelf.
Als je toezegt te willen investeren en het project raakt volgeschreven, dan ontvang je een betaalverzoek. Je betaalt het betaalverzoek, net als alle andere investeerders in het project. Als iedere investeerder het bedrag heeft betaald, dan wordt op een gegeven moment het totaalbedrag aan de ondernemer overgemaakt. Afhankelijk van de lening ontvang je soms na enkele weken al een deel van je inleg, soms pas na een langere periode.
Wat gebeurt er als een ondernemer of onderneming failliet gaat?
Je wil het natuurlijk liever niet, maar het kan altijd gebeuren dat de ondernemer van een project waarin je geïnvesteerd hebt in betalingsproblemen komt. Geldvoorelkaar.nl noemt dat default.
Belangrijk om te weten is dat Geldvoorelkaar.nl altijd opkomt voor de rechten van de investeerder. Zij zoeken de meest gunstige oplossing voor zowel de ondernemer als de investeerders.
Als het niet lukt om tot een oplossing te komen, dan wordt een incassotraject in gang gezet. Een incassotraject is natuurlijk een laatste redmiddel. Geldvoorelkaar.nl denkt actief mee met de ondernemer en bekijkt per situatie wat een passende oplossing is.
Als de geldnemer Geldvoorelkaar.nl een voorstel doet voor een betalingsregeling, wordt dat voorstel eerst aan de investeerders voorgelegd. De investeerders kunnen daarmee instemmen of het voorstel afwijzen.
Welke kosten berekent Geldvoorelkaar.nl aan de investeerder?
Als investeerder betaal je een succesfee. De succesfee verschilt per soort lening en is vanaf 0,425% per jaar. Voor een annuïtaire lening geldt bijvoorbeeld een ander tarief dan voor een aflossingsvrije lening of een groeilening. De succesfee wordt in de meeste gevallen voor 50% ingehouden in de eerste 3 maanden van de looptijd en voor 50% verspreid over de latere periode. Als een ondernemer in default komt vervalt de succesfee vanaf dat moment. De succesfee wordt ingehouden op de rente en aflossing die je ontvangt. De gedetailleerde uitleg van de succesfee vind je hier.
Hoe worden rente en aflossing betaald?
Twee keer per maand ontvang je een verzamelbetaling van de rente en aflossing van al je projecten. Je ontvangt een mailtje met daarin een overzicht van de bedragen die je gaat ontvangen. Na dit mailtje staat het geld enkele dagen later op je rekening.
Hoe je betaald wordt verschilt per project. Als het een annuïtaire lening betreft ontvang je elke maand hetzelfde bedrag (min de succesfee) en bij een aflossingsvrije lening ontvang je alleen rente en de hele aflossing aan het einde van de looptijd. Bij een vastgoedlening is het meestal een combinatie van beide financieringsvormen.
Hoe de rente en aflossing betaald worden voor een specifiek project vind je in de projectbeschrijving onder het tabblad ‘toelichting geld voor elkaar’.
Kan een ondernemer de lening vervroegd aflossen?
Het is mogelijk dat de lening vervroegd afgelost wordt. Per financieringsvorm verschillen de voorwaarden hiervan. Soms mag een deel boetevrij afgelost worden en soms niets. In alle gevallen kan een lening afgelost worden met betaling van een boete. En daar deel jij als investeerder natuurlijk in mee.
Kortom, een account aanmaken op Geldvoorelkaar.nl is supermakkelijk, net zoals het doen van een investering. Je kunt je goed van tevoren inlezen zodat je voor jezelf kan bepalen of je een project geschikt vindt of niet. In de volgende en laatste blog geef ik je een inkijkje in mijn persoonlijke situatie.
Wil je Geldvoorelkaar.nl volgen op social media? Dat kan. Je kunt ze volgen via LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram.
Deze blog maakt onderdeel van een serie van drie blogs over zakelijke crowdfunding. Ik schrijf deze blogs in samenwerking met Geldvoorelkaar.nl. In de volgende en laatste blog uit deze serie beschrijf ik uitgebreid mijn persoonlijke ervaringen en overwegingen om in een project te investeren of niet.
Zoals altijd schrijf ik alleen over producten en diensten waar ik zelf echt fan van ben. De inhoud van dit artikel is 100% Financequeen.nl. Ik zal nooit partijen promoten waar ik niet volledig achter sta.
Disclaimer Geldvoorelkaar.nl
Elke vorm van vorm van investeren kent risico’s. Het kan zijn dat je minder terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Geldvoorelkaar.nl adviseert je maximaal 10% van je vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding (conform het advies van de AFM). En wij adviseren je inleg te spreiden over meerdere projecten.