In de financiële wereld is het hebben van een goede kredietwaardigheid van cruciaal belang. Of je nu een huis wilt kopen, een lening nodig hebt voor een nieuwe auto, of zelfs een telefoonabonnement wil afsluiten, jouw financiële geschiedenis speelt een grote rol bij het bepalen van de mogelijkheden. Een belangrijk aspect van deze financiële geschiedenis is je BKR-registratie. Maar wat betekent dit nu eigenlijk, waar heeft BKR invloed op en hoe kun je het checken? In deze blog duiken we in deze vragen.
Wat is BKR?
Maar wat houdt BKR nu eigenlijk precies in? BKR staat voor Bureau Krediet Registratie en is een onafhankelijke organisatie die in Nederland financiële gegevens van consumenten bijhoudt. Dit omvat gegevens over leningen, kredietlimieten en betalingsachterstanden. Het doel van het BKR is om zowel consumenten als financiële instellingen te helpen bij het maken van weloverwogen financiële beslissingen. Door deze gegevens te verstrekken, helpt het BKR het risico voor zowel geldverstrekkers als consumenten te beoordelen.
Wat betekenen de codes?
Bij het checken van je BKR-registratie kom je codes tegen die verschillende betekenissen hebben. De meest voorkomende codes zijn A, H, en 1 tot en met 5. Een A-codering staat bijvoorbeeld voor een betalingsachterstand die is ingelopen. Een H-codering wijst op een herstelde achterstand, terwijl de codes 1 tot en met 5 variëren van positieve tot negatieve registraties. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze codes betekenen, omdat ze van invloed kunnen zijn op jouw financiële mogelijkheden en ze niet allemaal dezelfde gevolgen kennen.
Overigens hebben niet alle producten een code. Een code krijg je pas als er een probleem is, zoals een betalingsachterstand.
Waar heeft een BKR-registratie mogelijk invloed op?
Je BKR-registratie kan invloed hebben op verschillende financiële beslissingen die je wil nemen. Bijvoorbeeld als je van plan bent om een huis te kopen en je hebt meerdere negatieve BKR-registraties, kan dit het verkrijgen van een hypotheek bemoeilijken. Geldverstrekkers zien deze registraties als tekenen van financieel risico en kunnen terughoudend zijn om je een lening te geven. Ook bij het afsluiten van een lening of het aanvragen van een creditcard kan een negatieve BKR-registratie ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld minder gunstige voorwaarden krijgt.
Hoe check je je BKR-registratie?
Het is raadzaam om regelmatig je BKR-registratie te controleren, zodat je op de hoogte blijft van je financiële status. Je kunt je BKR-registratie gratis inzien bij het BKR. Dit kun je eenvoudig online doen via hun website. Hierdoor krijg je inzicht welke leningen en financiële verplichtingen zijn geregistreerd en welke codes eraan zijn gekoppeld. Pas als je een gewaarmerkt uittreksel nodig hebt, moet je hiervoor betalen.
Is het hebben van een BKR-registratie slecht?
In de basis is dit helemaal niet slecht. Sterker nog; vrijwel elke Nederlander staat genoteerd in het BKR-systeem. Als je een telefoonabonnement inclusief toestel hebt, rood kunt staan of een creditcard bezit waar je niet perse op hoeft af te lossen.
Het wordt pas een probleem als je achterstanden hebt (gehad). Of als de partij waar je een hypotheek aan wil vragen vindt dat je teveel kredieten open hebt staan voor het bedrag dat je wil lenen. De oplossing kan dan zijn om de mogelijkheid tot rood staan op je betaalrekening op te heffen. Want ook als je niet rood staat, maar wel de mogelijkheid hebt om 1.000 euro rood te staan, rekent de hypotheekgever met 1.000 ‘schuld’.
Als iets onterecht is, benader dan die partij
Soms kan het voorkomen dat je een onterechte BKR-registratie hebt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er sprake is van een misverstand of foutieve informatie. Als je van mening bent dat een bepaalde registratie onterecht is, neem dan contact op met de betreffende financiële instelling. Houd er rekening mee dat dit proces enige tijd kan duren. Dit is waarom het belangrijk is om regelmatig je BKR-registratie te controleren, zodat je eventuele fouten snel kunt opsporen en corrigeren. Het niet aanpakken van onterechte registraties kan later problemen veroorzaken, vooral als je plannen hebt om grote financiële stappen te zetten, zoals het kopen van een huis. Door regelmatig je BKR-registratie te checken, kun je deze problemen voor zijn.
Let op: een onterechte melding is meestal niet binnen een week opgelost. Als je een hypotheek aan wil vragen kun je dit écht niet gebruiken, daarom is het belangrijk dat je soms preventief BKR raadpleegt.
Check dus vandaag nog je BKR-registratie!
In een wereld waar financiële stabiliteit steeds belangrijker wordt, is het begrijpen en beheren van je BKR-registratie van groot belang. Door te begrijpen wat de codes betekenen, je bewust te zijn van de impact ervan op je financiële mogelijkheden, regelmatig je BKR-registratie te controleren en actie te ondernemen wanneer dat nodig is, kun je vervelende problemen voor zijn en werken aan een gezonde financiële toekomst.
Deze blogs vind je vast ook interessant
Annuïtaire of lineaire hypotheek; wat is het verschil?
Cashback; wat is dat eigenlijk?
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Verbeter je financiële situatie met de kaasschaafmethode
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.
Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?
Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.