Het hoeft niet perfect!

Als je op social media kijkt lijkt iedereen een perfect leventje te leiden. En dus nemen veel mensen zich van alles voor, ook op financieel vlak. Maar als je de lat te hoog legt voor jezelf zal dit eerder averechts werken. Want sparen en besparen is heel leuk en verstandig, maar wel tot een bepaalde grens.  Het is namelijk vooral heel belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en dat je je bewust bent van wat echt belangrijk is voor jouzelf.

FIRE: Financial Independent, Retire Early

Het is tegenwoordig helemaal hip om ‘FIRE’ na te streven. Dit staat voor Financial Independent, Retire Early. Oftewel, financieel onafhankelijk zijn en vroeg met pensioen kunnen. Dat is natuurlijk een heel mooi streven, maar vaak gaat FIRE gepaard met zoveel mogelijk geld oppotten en zo weinig mogelijk uitgeven. Dat laatste heeft twee redenen. Ten eerste spaar je zo natuurlijk het meeste. Ten tweede heb je als je met pensioen wil gaan veel minder inkomsten nodig om rond te kunnen komen als je gewend bent aan een sobere levensstijl. Voor wie dit werkt is dit natuurlijk helemaal prima, maar besef ook dat je ook NU leeft. Je weet niet wat de toekomst voor je in petto heeft, dus je mag ook nu best een beetje genieten.

Extreem is nooit goed

Alles waar ‘te’ voor staat is nooit goed. En dat geldt dus ook voor sparen, besparen, budgetteren, noem maar op. Je strak aan je plan houden is heel goed, maar zorg ervoor dat het niet te extreem wordt en dat je niet doorslaat. Het moet namelijk wel leuk blijven om met je financiën aan de slag te gaan. Bovendien mag je ook prima fouten maken, daar leer je juist alleen maar van. Neem het dus allemaal niet te serieus en sla niet extreem door in je bespaarplannen, want dat zou wel eens averechts kunnen gaan werken. Doe gewoon je best en alles wat lukt is mooi meegenomen.

Je leeft ook nu!

Je las het eerder al; je leeft ook nu. Je wil er misschien liever niet over nadenken en natuurlijk is het heel verstandig om te zorgen dat je er later warmpjes bij zit, maar als er één ding zeker is in het leven, dan is het dat het leven eindig is. En je weet nooit wanneer dat moment komt. Zorg er dus voor dat je ook nú een leuk leven hebt en dat je je dromen probeert waar te maken. Want wat heb je aan een dikke bankrekening later als later misschien wel helemaal niet komt, of niet in goede gezondheid? Het zou zonde zijn als je heel je leven op een houtje bijt en je daar later spijt van hebt.

Kijk naar wat voor jou echt belangrijk is

Als je met je financiën aan de slag gaat en veranderingen door wil voeren, kijk dan eerst eens wat er voor jou (en eventueel jouw gezin) echt belangrijk is. Maak hier een lijstje van. Begin met de wensen die het meest belangrijk zijn, en werk zo naar beneden. Op deze manier krijg je een goed beeld van waar je voor wil sparen of waar je vooral niet op wil bezuinigen. De een kan het bijvoorbeeld niet over zijn hart verkrijgen om geld uit te geven aan een schoonmaakster, terwijl een ander daar met alle liefde geld aan uitgeeft, omdat hij of zij een hekel heeft aan poetsen en in dezelfde tijd meer geld kan verdienen dan de schoonmaakster kost. Er is dus geen goed of fout, jij bepaalt je eigen regels.

Fouten maken mag

Onthoud vooral: fouten maken mag! Je leert juist van je fouten, dus het maken van fouten zorgt alleen maar voor groei en meer ervaring. Door je fouten mee te nemen, zal je in de toekomst anders handelen en efficiënter, sneller of voordeliger kunnen handelen. Of het nu gaat om budgetteren, sparen, besparen of plannen, voor alles geldt dat fouten maken heel normaal is.

Hoe pak je het aan?

Als je bedacht hebt wat belangrijk voor jou is probeer dan een uitgavenpatroon te creëren dat daarbij past. Of zorg voor extra inkomsten!
Zet je inkomsten en uitgaven op een rij en check maandelijks of je je geld uit hebt gegeven aan zaken die jij belangrijk vindt. Zo niet, dan weet je waar je op kunt bijsturen. Kom je geld tekort voor jouw gewenste vakantie? Dan kies je er wellicht voor om te besparen op boodschappen, minder kleding te kopen of juist spullen te verkopen via Vinted of Martktplaats om jouw plaatje helemaal rond te krijgen.

Deze blogs vind je vast ook interessant

5 redenen om te stoppen met beleggen
7 dingen die je kind moet leren over geld
Sabine’s favoriete manieren om geld te besparen
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen