Het prijsplafond; hoe werkt dat nu precies?

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond op energieprijzen. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens een flinke korting op hun energierekening. Maar hoe werkt dit prijsplafond nu precies, voor wie geldt het allemaal en welke regels zijn eraan verbonden? Vandaag leggen we je alles uit over het prijsplafond.

Maximumtarieven tot een bepaald verbruik

Dankzij het prijsplafond gelden er nu maximumtarieven voor gas en elektra. Deze maximumtarieven gelden echter wel tot een bepaald verbruik. Verbruik je meer dan dat, dan betaal je voor het extra verbruik het normale, dan geldende tarief. De maximumtarieven zijn €0,40 per kWh elektriciteit, €1,45 per m³ gas en €47,38 per GJ stadswarmte. Deze tarieven gelden voor een jaarlijks verbruik tot 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit, 1.200 m³ gas en 37 gigajoule (GJ) stadswarmte.

Wie betaalt deze korting?

Door het prijsplafond is er dus een gat tussen het tarief dat de energieleverancier rekent en het bedrag dat jij als klant betaalt. Dat verschil moet natuurlijk wel betaald worden, anders zouden de energieleveranciers net zo goed een lager tarief kunnen rekenen, en blijkbaar is het hogere tarief nodig om de kosten te kunnen dekken. De overheid betaalt daarom het verschil. En omdat de overheid niet wil dat we massaal onbeperkt energie gaan gebruiken, hebben ze dus een maximumverbruik ingesteld voor het prijsplafond.

Wie komt in aanmerking voor het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers. Hieronder verstaat de overheid huishoudens, kleine bedrijven, zelfstandigen en verenigingen. Het gebouw dat de aansluiting heeft moet wel bedoeld zijn om in te wonen of werken. Het prijsplafond geldt zoals hierboven vermeld voor een maximumverbruik. Als de prijzen van de energieleverancier lager liggen dan het prijsplafond betaal je het lagere tarief. Het kan dus niet zo zijn dat je meer dan het prijsplafond betaalt als je onder het maximum verbruik blijft, maar het kan wel zo zijn dat je minder betaalt.

Hoe wordt het maximumverbruik voor het prijsplafond berekend?

De overheid berekent de maximale tarieven op basis van kalenderjaar, omdat op 1 januari het prijsplafond is ingegaan. De kans is echter groot dat je je eindafrekening ergens halverwege het jaar ontvangt.
Voor het prijsplafond is daarom het maximaal verbruik per dag verschillend. In de winter verbruik je namelijk meer stroom en gas dan in de zomer. Op deze manier kan er toch op de juiste manier verrekend worden als je eindafrekening bijvoorbeeld in april komt en je net de dure maanden achter de rug hebt.
Als het zo is dat je minder verbruikt dan het maximumverbruik, dan is het helaas niet zo dat je het overschot mee mag nemen naar het volgende jaar.

Wat als je een blokaansluiting hebt?

Huishoudens met een blokaansluiting (een collectieve aansluiting voor gas, warmte of elektra) kunnen geen gebruik maken van het prijsplafond. Voor hen komt er wel een tegemoetkoming, in de vorm van een eenmalig bedrag. De hoogte van deze tegemoetkoming is nog niet bekend, maar hij zou vergelijkbaar moeten zijn met het voordeel dat huishoudens hebben dankzij het prijsplafond. De verwachting is dat er in maart 2023 meer bekend wordt over deze tegemoetkoming.

Het prijsplafond helpt, maar geeft geen garanties

Het prijsplafond is er dus om huishoudens een handje te helpen de energiekosten binnen de perken te houden. Maar er is geen zekerheid hoe lang het prijsplafond blijft. Bovendien zullen veel huishoudens boven het maximumverbruik uitkomen. Het is daarom nog altijd interessant om je woning verder te verduurzamen en op je energieverbruik te letten. Bovendien zijn er al leveranciers die onder het prijsplafond duiken met hun tarieven, waardoor het interessant zou kunnen zijn om over te stappen.
Ga er in elk geval niet klakkeloos vanuit dat je energierekening vanwege het prijsplafond wel mee zal vallen, want het zou zomaar kunnen dat je dan toch voor een niet zo leuke verrassing komt te staan.

 

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen