Het puntenstelsel: hoe werkt dat precies?

Er is de laatste tijd best wel wat te doen geweest over het puntenstelsel voor huurwoningen, omdat hier het een en ander aan veranderd is per 1 januari 2023. Het puntenstelsel, dat officieel het woningwaarderingsstelsel heet, is een systeem waarmee de huurprijs van een woning kan worden uitgerekend. Vandaag leg ik je alles uit over dit puntenstelsel en hoe dat precies werkt.

Verschillende soorten puntenstelsels

Er zijn verschillende soorten woningen, en daarom zijn er ook verschillende soorten puntenstelsels. Zo is er een apart systeem voor zelfstandige woonruimten (met een eigen ingang en faciliteiten), een systeem voor onzelfstandige woonruimten (zoals kamers) en een systeem voor woonwagens en standplaatsen. Deze systemen zijn ontwikkeld door de Huurcommissie.

Op de website van de Huurcommissie kan iedereen uitrekenen welke huur bij een bepaalde woning past. Als huurder kun je op deze manier checken of je niet teveel huur betaalt, en als verhuurder kun je op deze manier uitrekenen wat je voor je woning zou kunnen en/of mogen vragen.

De kwaliteit van de woning

In feite wordt met het puntenstelsel niet de huurprijs, maar de kwaliteit van de woning uitgerekend. In het systeem komen allerlei aspecten aan bod, zoals de grootte van de woning, welke voorzieningen de woning heeft, het energielabel, de WOZ-waarde en tal van andere eigenschappen. Voor elk onderdeel krijgt de woning een bepaald aantal punten. Hoe groter en luxer de woning is, hoe meer punten deze krijgt en hoe hoger de maximale huurprijs mag zijn.

Moet de verhuurder zich aan de uitkomst van het puntenstelsel houden?

Uit het puntenstelsel komt dus een bepaald aantal punten, waaraan een maximale huurprijs kan worden gekoppeld. Dit wil echter niet zeggen dat elke verhuurder zich ook aan deze maximale huurprijs moet houden.

Voor huurcontracten van vóór 1 januari 2023 ligt de liberalisatiegrens op € 763,47 euro per maand. Voor huurcontracten die na 1 januari 2023 zijn afgesloten ligt deze grens op € 808,06. De liberalisatiegrens wil zeggen dat woningen die volgens het puntensysteem op of onder deze grens uitkomen, in de sociale sector vallen. Voor deze woningen is huursubsidie mogelijk, uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bovendien zijn verhuurders van huurwoningen in de sociale sector verplicht zich te houden aan de maximale huurprijs die uit het puntenstelsel is gekomen. Doet hij dat niet, dan kan de huurder de Huurcommissie inschakelen om een lagere huurprijs af te dwingen.

Valt een woning qua maximale huurprijs boven de liberalisatiegrens, dan valt deze in de vrije sector. Tót 1 januari 2023 mocht een verhuurder voor een vrije sector woning vragen wat hij maar wilde. Aangezien de vraag naar (huur)woningen heel groot is geweest de afgelopen jaren, liepen de huurprijzen daarom erg hoog op, met name in de Randstad en grote steden. De overheid heeft daarom extra maatregelen genomen om huurders te beschermen.

Lees ook eens: Betaal jij teveel huur? Zo kom je erachter en dit doe je eraan

Regulering middenhuur

Nieuw in het puntenstelsel is nu de middenhuur. De woningen die hieronder vallen vallen niet in de sociale sector, en je hebt dus geen recht op huursubsidie, maar de huurprijzen worden vanaf 1 januari wél gereguleerd. Zo zijn verhuurders van woningen met maximaal 187 punten (wat neerkomt op een maximale huurprijs van ongeveer € 1.000,-) nu ook verplicht zich te houden aan de maximale huurprijs die uit het puntenstelsel voortvloeit.

Alleen voor woningen met meer dan 187 punten mag een verhuurder dus vragen wat hij wil. Per 1 januari zal de middenhuur verder opgerekt worden, om zo nog meer woningen betaalbaar te houden en buitensporige huurprijzen tegen te gaan. Er is namelijk een grote groep mensen die teveel verdienen voor sociale huurwoningen, maar ook geen hypotheek kunnen krijgen of vrije sector woning kunnen betalen. De Middenhuur regeling komt deze mensen nu tegemoet.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen