Hier investeer ik in in 2023

Het is heel belangrijk om na te denken over de manieren waarop je vermogen op wil bouwen. Ze hebben alle hun eigen voor- en nadelen. Ter inspiratie deel ik daarom de manieren waarop ik zelf vermogen opbouw in 2023!

Aflossen hypotheek

Sinds wij onze nieuwe woning kochten lossen we standaard af op onze hypotheek. Dat is voor een deel van onze hypotheek verplicht in de vorm van een annuïtaire lening. Daarnaast hebben wij een groot deel aflossingsvrij en daar lossen wij voorlopig niet op af. Met een rente van 2,7% voor 30 jaar vast voel ik die noodzaak voorlopig nog niet.
Door de lage rente, die ook nog eens aftrekbaar is, besparen we relatief weinig op onze maandlasten, terwijl we niet flexibel zijn met het geld dat we aflossen. Je krijgt dat namelijk pas weer in handen als je je woning verkoopt, of als je een duurdere hypotheek afsluit.

Aanvullend pensioen

Als zelfstandig ondernemer ben ik volledig zelf verantwoordelijk voor mijn pensioenopbouw. Eerlijk gezegd vind ik dat geen groot verschil met de periode dat ik in loondienst was, want ook dan moet je verder kijken dan je neus lang is. Zelfs bij de grote bank waar ik werkte, met goede pensioenregeling, bouwde ik bij lange na niet voldoende pensioen op.
Als zelfstandig ondernemer kun je op exact dezelfde manier aanvullend pensioen opbouwen als werknemers. Werknemers hebben alleen minder fiscale ruimte om aanvullend pensioen op te bouwen als ze al pensioen opbouwen via hun werkgever.

Check hier de blogs over pensioen die eerder op Financequeen.nl verschenen.

Indexbeleggen

Het grootste deel van mijn inleg gaat naar vrij beleggen in de vorm van indexbeleggen. Dit werkt net als beleggen voor mijn pensioen, alleen krijg ik hier geen fiscaal voordeel over. Daarentegen ben ik met vrij beleggen 100% flexibel. Ik kan de beleggingen op elk moment verkopen. Ook kan ik ooit besluiten om een groot bedrag ineens uit te geven terwijl je bij pensioenbeleggen beperkt wordt door een periodieke uitkering.

Banner 468x60

Edelmetaal

Eerder dit jaar ben ik gestart met beleggen in goud. Dit is vooralsnog een voorzichtig begin. Goud wordt door centrale banken als veilige haven gezien en levert historisch gezien een goed rendement op. Dit wordt zeker vervolgd!

Soms mag ik een gram goud gratis weggeven. Check hier of die actie op dit moment ook geldt.

Crowdfunding

Tot slot doe ik ook aan crowdfunding. Dit doe ik via Lend a Hand, een platform dat bemiddelt voor projecten in ontwikkelingslanden. Het rendement ligt tussen de 3 en 7% per jaar.
Ik kan meer rendement behalen, maar vind het ook belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld, daarom steek ik hier met liefde geld in.
En het mooie is dat je al vanaf 10 euro per project kunt investeren. Als je bij je eerste investering 50 euro investeert krijg je 25 euro korting als je deze code gebruikt: U4RP-FRQF-GFTE

Meer informatie over Lend a Hand vind je hier: ‘Met investeren in Lend a Hand maak ik 4,6% rendement.’

Sparen

Sparen is heel belangrijk in je vermogensmix. Maar wat mij betreft wel voor geld dat je op korte termijn (mogelijk) nodig hebt. Bijvoorbeeld voor je buffer, onderhoud van je woning en auto en vakantie.
Voor de lange termijn vind ik beleggen een veel beter plan. Je zal bij mij dus ook geen enorme bedragen op mijn spaarrekening vinden.
Dat neemt niet weg dat ik wel graag een goede spaarrente ontvang, want daar zitten nogal verschillen tussen. Hier lees je waarom ik spaar bij een buitenlandse bank en hoe dat werkt.

Conclusie

De ene manier van vermogen opbouwen is niet beter dan de andere. Ik vind het belangrijk om een mix te maken tussen flexibiliteit, zekerheid en rendement. Daarom sluit het ene product het andere absoluut niet uit. Integendeel; het is zelden een goed idee om al je geld in één categorie te investeren.
Wil je dat ik met je meedenk over jouw persoonlijke financiële situatie? Check dan mijn aanbod voor financiële coaching!

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waar Financequeen mogelijk een vergoeding voor ontvangt.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen