Hoe bouw je pensioen op als ondernemer?

Pensioenopbouw lijkt vaak heel ingewikkeld, zeker als je ondernemer bent, maar het valt reuze mee! Aangepaste regelgeving heeft ervoor gezorgd dat hier steeds meer focus in aangebracht is, waardoor het steeds overzichtelijker is geworden. Eigenlijk verschilt pensioenopbouw voor ondernemers en ZZP’ers niet meer zoveel van aanvullende pensioenopbouw voor mensen in loondienst.

Pensioenopbouw in de drie pijlers

Het pensioenstelsel in Nederland is opgebouwd uit 3 pijlers. De eerste pijler is de AOW waar iedere ingezetene van Nederland recht op heeft. De tweede pijler is het werkgeverspensioen. Dit is dus voor de mensen die in loondienst werken. Vroeger gold dit ook voor ondernemers met een BV. De eigenaar van een BV, de DGA, is in dienst bij zijn of haar eigen bedrijf. Tegenwoordig hebben DGA’s geen extra mogelijkheden om pensioen op te bouwen ten opzichte van ZZP’ers of ondernemers met een eenmanszaak. De derde pijler is het aanvullend pensioen. Dat is waar mensen in loondienst extra pensioen op kunnen bouwen, mét belastingvoordeel. Ook ondernemers kunnen hier hun pensioen opbouwen.

Pensioenopbouw in de derde pijler

Vroeger kon je hier alleen pensioen opbouwen via een lijfrenteverzekering. Sinds 2008 kun je ook kiezen voor pensioenopbouw via banksparen. Binnen banksparen kun je kiezen om te sparen of beleggen, dus de term is wat verwarrend.
Dat je nu ook bij een bank pensioen kunt opbouwen in plaats van alleen bij verzekeraars is een enorme sprong voorwaarts. Sinds de introductie van banksparen worden er dan ook nauwelijks lijfrenteverzekeringen meer afgesloten. De belangrijkste reden daarvoor is dat er enorme kosten gerekend worden in lijfrenteverzekeringen, terwijl dat bij banksparen heel veel minder is.
Daarnaast is het verschil dat het geld dat je opgebouwd hebt via banksparen, overgaat op je nabestaanden. Bij een verzekering vervalt jouw vermogen in principe aan de verzekeraar. Dat is nadelig als je vroeg overlijdt en dus minder ontvangt dan je betaald hebt. Aan de andere kant; als je heel lang leeft blijf je al die tijd dezelfde uitkering ontvangen. Overigens zou je hier weer een soort overlijdensrisicoverzekering aan kunnen koppelen waardoor je nabestaanden wel geld ontvangen als je overlijdt. Voelt wel gek om te moeten betalen om je eigen vermogen te mogen ontvangen. In deze blog leg ik uit wat er met jouw vermogen binnen banksparen gebeurt als je komt te overlijden.

In deze blog richt ik me op pensioenopbouw via banksparen omdat dat de vorm is die ik het meest ideaal vind.

Banksparen

Zoals gezegd kun je pensioen opbouwen via banksparen. Dit kan zowel door te sparen als door te beleggen. De spaar-of beleggingsrekening is vergelijkbaar met gewone rekeningen, er wordt alleen een pensioenclausule aan toegevoegd.

Pensioenclausule

De pensioenclausule heeft voor- en nadelen. Ik begin met de nadelen zodat ik kan afsluiten met de voordelen, omdat die in de meeste situaties veel groter zijn dan de nadelen.

De nadelen van de pensioenclausule

Het grootse nadeel is dat je de zeggenschap over je geld grotendeels kwijt bent. Je kunt er niet aankomen voor je pensioendatum, althans, niet zonder enorme nadelen. Na de pensioendatum ontvang je een periodieke uitkering. Je kunt er niet voor kiezen om het geld ineens op je rekening te ontvangen. Ook hier geldt; het kan wel, maar niet zonder enorm financieel nadeel.
Zorg dus dat je altijd geld achter de hand hebt als buffer en om wensen te realiseren waarvoor je een groot bedrag ineens nodig hebt.

De voordelen van de pensioenclausule

De voordelen zijn dat je fiscaal voordeel krijgt over je pensioeninleg. Hoe groot die voordelen zijn verschilt per situatie, maar in de meeste gevallen is het zo interessant dat ze de nadelen van pensioenopbouw ruimschoots compenseren.

Het geld dat je inlegt is, onder voorwaarden, aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je 37,07 of 49,5% terugkrijgt bij je belastingaangifte. Als het geld uitgekeerd wordt betaal je inkomstenbelasting, maar dat percentage is in vrijwel alle gevallen lager dan je nu betaalt.
Na de pensioendatum betaal je over de eerste schijf namelijk minder inkomstenbelasting. In 2022 is dat 19,17%. Komt jouw inkomen hoger uit dan de eerste schijf, dan betaal je net zoveel inkomstenbelasting als voor je pensioendatum. Dan moet je pensioeninkomen wel boven de 35.000 euro (bedrag van 2022, dit stijgt mee met de inflatie) uitkomen.
Het pensioeninkomen van het overgrote deel van de Nederlanders blijft daar ruim onder en dan is er dus fiscaal voordeel. Je trekt je inleg af tegen een hoog percentage en betaalt bij de uitkering een laag percentage.
Daarnaast heb je het voordeel dat je geen vermogensbelasting betaalt over het geld dat je opbouwt in je pensioenpot. Als je je pensioengeld op een gewone spaar-of beleggingsrekening zou zetten betaal je, als het bedrag boven de vrijstelling uitkomt, wel vermogensbelasting.

Een extra voordeel is dat je rendement maakt over de hele inleg, terwijl je een flink percentage van je inleg terugkrijgt. Stel dat je 49,5% belasting betaalt, dan krijg je bijna de helft van je inleg op je pensioenrekening terug. Terwijl je wel over het hele bedrag rendement maakt. En dat tikt enorm aan omdat je elk jaar weer rendement maakt op het geld dat je niet zelf betaald hebt.
Omdat (aanvullend) pensioenopbouw zo lucratief is, heeft de overheid hier een maximum voor bepaald. Dit is de zogenaamde jaarruimte.

De uitkeringsfase

Als je de pensioendatum bereikt gebruik je het opgebouwde geld om een uitkering ‘aan te kopen’. Op dat moment maak je de keuze over welke periode je het geld uit wil laten keren. Dit is minimaal 5 en maximaal 30 jaar.

Combinatie van verschillende vormen van pensioenopbouw

 Zoals ik hierboven schreef bouw ik zelf pensioen op via banksparen. Ik heb voor de beleggingsvariant gekozen en ik denk dat dat voor vrijwel iedereen de beste optie is als je pensioen wil opbouwen. In deze blog ga ik daar uitgebreid op in.
Naast pensioenopbouw via banksparen kun je ook op andere manieren vermogen voor later opbouwen. Bij andere vormen van vermogensopbouw heb je niet de fiscale voordelen die ik hierboven noemde, maar die opties geven je soms wel meer flexibiliteit. Bijvoorbeeld om over een groot bedrag ineens te beschikken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een dure reis wil maken aan het begin van je pensioen. Ook is dit geld dat je achter de hand hebt voordat je met pensioen gaat. Als buffer als je je baan kwijtraakt, als startkapitaal om een bedrijf te starten of om te investeren in duurzame maatregelen bijvoorbeeld.
Dit vermogen kun je opbouwen op een vrije beleggingsrekening. Dit doe ik op bij Brand New Day. Het werkt precies hetzelfde als de pensioenbeleggingsrekening, maar dan zonder het fiscale voordeel maar ook zonder de voorwaarden. Dit betekent dat je gewoon bij je geld kunt wanneer je wil.
Andere voorbeelden van vermogensopbouw zijn: hypotheek aflossen, investeren in vastgoed of gewoon sparen. Elke vorm heeft z’n eigen voor- en nadelen en een combinatie is vaak aan te raden.

Wat de ideale combinatie is is van veel persoonlijk factoren afhankelijk. Als je wil dat ik met je meedenk over jouw specifieke situatie, overweeg dan mijn financiële coaching.

Waarom Brand New Day?

 Ik heb gekozen voor Brand New Day omdat zij lage kosten rekenen (heel belangrijk bij beleggen!) Hoe het met de kosten zit lees je in deze blog.
Daarnaast is het partij die je compleet ontzorgt. Je opent een rekening binnen 10 minuten. Vervolgens kun je alles compleet automatiseren. Bijvoorbeeld je inleg; je laat elke maand een vast bedrag van je rekening incasseren en dat wordt automatisch belegd. Wil je dat niet, dan kun je ook zelf geld overboeken naar je persoonlijke Iban-nummer bij Brand New Day. Ook dan wordt het automatisch belegd.
Het is belangrijk om je risico bij beleggen af te bouwen als de einddatum dichterbij komt. Bij Brand New Day kun je dit automatisch laten doen door de automatische risico-afbouw.
Ben je klaar om een rekening te openen? In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet. Het is niet moeilijk, maar met dit stappenplan is helemaal een koud kunstje. Kom je er toch niet uit? Dan bel je Brand New Day gewoon. Die hebben een gewone klantenservice die je helpt en bereikbaar is zoals je hoopt, dus dat is ook heel fijn.

Welkomstaanbieding

Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt. 

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen