Hoe houd je je geld veilig bij een faillissement van de bank. Het depositogarantiestelsel uitgelegd 

Als je een flink bedrag aan spaargeld opbouwt wil je uiteraard zeker weten dat dit veilig is als de bank failliet gaat. Dit is goed en duidelijk geregeld in het depositogarantiestelsel. Hoe dat precies zit lees je hieronder.

Wat wordt gedekt

Per bank is €100.000 per rekeninghouder gedekt door het depositogarantiestelsel. Dit zijn dus de saldi van al je rekeningen bij dezelfde bank. Heb je een en/of rekening samen met bijvoorbeeld je partner, dan geldt het dubbele bedrag omdat de uitkering per rekeninghouder is.

Let wel op!

De uitkering is per bankvergunning. Er zijn banken die onder meerdere namen handelen, maar slechts één bankvergunning hebben. Check dat dus goed als je van plan bent grote sommen geld op spaarrekeningen te stallen.

Buitenlandse banken

In de hele Europese Unie geldt de €100.000 garantie, de regels zijn dezelfde als in Nederland. Op www.raisin.nl worden ook buitenlandse aanbieders getoond en voor hen allemaal geldt het depositogarantiestelsel zoals hier beschreven. Op deze manier kun je meer rendement maken op je spaargeld.

Hoe snel krijg ik mijn geld terug bij een faillissement?

Op de site van de Nederlandsche Bank staat dat dit hooguit 15 werkdagen duurt vanaf het moment dat DNB het depositogarantiestelsel opent. In een beperkt aantal bijzondere gevallen kan het langer duren.

Lees hier hoe je deposito’s kunt stapelen tot een depositoladder om een combinatie te maken van rendement en flexibiliteit.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen