Hoe houd je je geld veilig bij een faillissement van de bank. Het depositogarantiestelsel uitgelegd 

Als je een flink bedrag aan spaargeld opbouwt wil je uiteraard zeker weten dat dit veilig is als de bank failliet gaat. Dit is goed en duidelijk geregeld in het depositogarantiestelsel. Hoe dat precies zit lees je hieronder.

Wat wordt gedekt
Per bank is €100.000 per rekeninghouder gedekt door het depositogarantiestelsel. Dit zijn dus de saldi van al je rekeningen bij dezelfde bank. Heb je een en/of rekening samen met bijvoorbeeld je partner, dan geldt het dubbele bedrag omdat de uitkering per rekeninghouder is.

Let wel op!
De uitkering is per bankvergunning. Er zijn banken die onder meerdere namen handelen, maar slechts één bankvergunning hebben. Check dat dus goed als je van plan bent grote sommen geld op spaarrekeningen te stallen.

Buitenlandse banken
In de hele Europese Unie geldt de €100.000 garantie, de regels zijn dezelfde als in Nederland. Op www.raisin.nl worden ook buitenlandse aanbieders getoond en voor hen allemaal geldt het depositogarantiestelsel zoals hier beschreven. Op deze manier kun je meer rendement maken op je spaargeld.

Hoe snel krijg ik mijn geld terug bij een faillissement?
Op de site van de Nederlandsche Bank staat dat dit hooguit 15 werkdagen duurt vanaf het moment dat DNB het depositogarantiestelsel opent. In een beperkt aantal bijzondere gevallen kan het langer duren.

Lees hier hoe je deposito’s kunt stapelen tot een depositoladder om een combinatie te maken van rendement en flexibiliteit.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen