Hoe tijd je rendement omhoog stuwt

Albert Einstein noemde dit al het 8e wereldwonder: het rente op rente-effect. En niet voor niets. Naarmate je geld langer laat renderen schiet het rendement werkelijk als een RAKET omhoog! Lees gauw verder hoe je geld voor je kunt laten werken.

Tijd

Tijd is een superbelangrijke factor als het gaat om het maken van rendement.
Ik geef je 2 voorbeelden.

Belegger A legt vanaf zijn 19e t/m zijn 27e elk jaar €2.000 in, in totaal dus €18.000. Hij laat dit geld staan tot zijn 65e maar stort niet meer bij. Met 8% rendement per jaar (gemiddeld langjarig rendement op aandelen) staat er op zijn 65e €502.382 op zijn rekening.

Belegger B start met beleggen op zijn 30e. Tot zijn 65e legt hij elk jaar €2.000 in, totale inleg: €72.000.
Met gemiddeld 8% per jaar staat er op zijn 65e €404.141 op zijn rekening.

Ja, je leest het goed! Met een fractie van de inleg behaalt belegger A fors meer rendement. Shocking toch!?
Dit is wat de factor tijd doet. En hoe hoger het rentepercentage, hoe groter het verschil.

Op berekenhet.nl kun je deze berekening namaken, eventueel aangepast met zelfgekozen periode, inleg en rendement.

Hoe pak je dit aan als je ouder bent dan 19 jaar

Grote kans dat je inmiddels iets ouder bent dan 19 jaar. Dat betekent uiteraard niet dat je kansen verkeken zijn- integendeel!
Hoe hoger je startbedrag hoe beter natuurlijk. De eerste inleg rendeert namelijk het langst. In de voorbeelden hierboven heb ik alleen gerekend met een jaarlijkse inleg en dus zonder startinleg.
Stel dat je nu 40 jaar bent, dan zou de berekening er zo uit kunnen zien:

Eerste inleg €10.000 en daarnaast €2.000 per jaar. Op je 65e heb je dan €226.394 bij elkaar belegd. Ook niet slecht toch?

Een hogere inleg realiseren

Hoe hoger je inleg hoe groter het eindbedrag natuurlijk. Je kunt een maandelijkse inleg creëren of verhogen door te besparen op diverse uitgaven. Realiseer je een besparing van €5 per maand op je verzekeringen leg dat direct in op je beleggingen. En op andere vaste lasten kun je natuurlijk ook voordeeltjes behalen.

Maar ook door simpelweg minder uit te geven. €10 per maand minder aan boodschappen, 1 koffie onderweg minder per maand en dat nutteloze hebbedingetje bij Kruidvat laat je liggen. Zo bouw je zonder pijn een maandelijkse inleg op. De tijd en het rendement zetten dit geld voor jou aan het werk. Lees ook mijn blog over de latte factor over de kracht van kleine bedragen.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen