Hoe werkt duurzaam beleggen?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en dat komt in allerlei thema’s terug. Als je belegt financier je de potentiële groei van de bedrijven waarin je investeert. Om die reden is duurzaam beleggen steeds meer in opkomst. Met duurzaam beleggen investeer je in ‘groene bedrijven’. Maar wat is dat dan precies en wat houdt duurzaam beleggen in? Je leest het in deze blog.

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is in de basis hetzelfde als regulier indexbeleggen. Je belegt in (een mix van) Zo werkt beleggen via risicoprofielen. Bij beleggen bestaan de fondsen uit bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Bij duurzaam beleggen zijn de eisen waaraan die bedrijven moeten voldoen nog net iets strenger.

Waar beleg je niet in?

Bij indexbeleggen via Brand New Day beleg je sowieso in bedrijven die voldoen aan de 10 principes van het Golbal Compact van de Verenigde Naties. Dit houdt in dat je dan niet belegt in bedrijven die betrokken zijn bij schendingen van mensenrechten, productie van controversiële wapens of iets doen met tabaksproducten. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de werkomstandigheden en de omgang van bedrijven met hun impact op het milieu. Bij duurzaam beleggen gaat dit nog een grote stap verder. 

Waar beleg je (niet) in bij duurzaam beleggen?

Alle Brand New Day-fondsen zijn dus al door een duurzaamheidfilter gehaald. Als je nog meer wil doen kun je kiezen voor duurzame modelportefeuilles.
Een modelportefeuille houdt in dat de beleggingsexperts van Brand New Day de beste mix van beleggingsfondsen samenstellen. Deze modelportefeuilles zijn verdeeld in verschillende risicoprofielen. Tot zover werkt alles exact hetzelfde als bij regulier indexbeleggen.

Bij duurzaam beleggen kun je kiezen voor groene modelportefeuilles. Daarmee beleg je automatisch in obligaties die gebruikt worden voor duurzame projecten, zoals de bouw van windmolenparken. Of in aandelen van bijvoorbeeld bedrijven zonder fossiele brandstofreserves en met een lage CO2-uitstoot.

Kosten duurzaam beleggen

De kosten bij beleggen zijn bij Brand New Day grofweg opgebouwd uit twee componenten; het deel dat Brand New Day in rekening brengt en de kosten die in het fonds berekend worden. De kosten die Brand New Day berekent zijn identiek aan regulier beleggen. De fondskosten liggen iets hoger. Bij een neutrale modelportefeuille zijn de fondskosten 0,25% in plaats van 0,16%. Als je 5.000 euro belegd hebt betekent dit dat je 4,50 euro meer betaalt.

Een uitgebreide uitleg van de kosten van Brand New Day lees je hier.

Is duurzaam beleggen risicovoller?

Een belangrijk punt om het risico van beleggen te verkleinen is door goed te spreiden over veel verschillende bedrijven. Bij regulier indexbeleggen van Brand New Day beleg je deels in het Brand New Day Wereld indexfonds dat uit 1.935 aandelen bestaat. Bj duurzaam indexbeleggen beleg je in het Brand New Day Duurzaam Wereld indexfonds dat uit 1.251 aandelen bestaat.
Minder aandelen dus en daarmee een kleinere spreiding waardoor het risico toeneemt. Maar met een verdeling over meer dan 1.200 bedrijven ben je natuurlijk nog steeds breed gespreid.

Wat is het rendement van duurzaam beleggen?

Brand New Day is in 2019 gestart met hun duurzame fonds. Daarom zijn er nog maar van drie jaren harde resultaten te zien. Van die drie jaar presteerde het duurzame fonds twee jaar beter dan het reguliere fonds.
Natuurlijk is dat een veel te korte periode om volledig op te vertrouwen. Daarom heeft Brand New Day op deze pagina een veel uitgebreidere analyse geschreven.

Conclusie

De conclusie is natuurlijk dat niet te voorspellen is wat de toekomst zal brengen. Duurzaam beleggen doe je waarschijnlijk niet primair vanwege het rendement, maar vooral om met jouw geld een positieve bijdrage aan de wereld te leveren. Gelukkig is het niet zo dat duurzaam beleggen perse minder rendement oplevert.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen