Hoeveel levert extra aflossen op je hypotheek op?

Als je spaargeld hebt en een hypotheek waar je een hoge rente voor betaalt dan is het een goed idee om eens te kijken hoeveel geld je kunt besparen af te lossen op je hypotheek.

Rentes vergelijken

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de hoogte van je hypotheekrente en de hoogte van je spaarrente. Als je nu spaargeld hebt bij een grootbank tegen een lage rente, kijk dan wel eerst hoeveel meer spaarrente je zou kunnen ontvangen door voor een bank met een hogere spaarrente te kiezen!

Hypotheekrente-aftrek

Omdat je mogelijk recht hebt op hypotheekrente-aftrek kun je de spaar- en hypotheekrente niet één op één met elkaar vergelijken. Als je je hypotheekrente niet af kunt trekken kun je deze rentes wel met elkaar vergelijken.
Daarnaast zijn er nog andere zaken die bepalen of het gunstig is om extra af te lossen of niet.

Voordeel aflossen hypotheek uitrekenen

Als je een hogere hypotheekrente betaalt dan je aan spaarrente ontvangt is dat niet automatisch ongunstig in verband met de hypotheekrente-aftrek. Maak de totale berekening om te weten wat het precieze voordeel van aflossen is.

Stel dat je 20.000 euro op je hypotheek zou willen aflossen, wat betekent dit voor jou financiële situatie?

1. Minder hypotheekrente

Je betaalt minder hypotheekrente over die 20.000 euro. Dit is een simpele rekensom: 20.000 * jouw hypotheekrente en je weet het bedrag dat je per jaar bespaart.

2. Minder hypotheekrente-aftrek

Zoals gezegd heb je ook minder hypotheekrente-aftrek, als je daar recht op hebt. Via deze link bereken je hoeveel je netto aan hypotheekrente betaalt.

3. Minder spaargeld

Als je het geld op je spaarrekening laat staan ontvang je spaarrente en dat loop je natuurlijk mis als je dat geld gebruikt om je hypotheek af te lossen. Berekening: 20.000 euro * jouw spaarrente om het bedrag dat je per jaar aan spaargeld misloopt te berekenen.

4. Vermogensbelasting

Valt jouw vermogen boven de vrijstelling van de vermogensbelasting in box 3? Dan heb je voordeel als je geld gebruikt om je hypotheek af te lossen omdat je minder vermogensbelasting betaalt.

Via deze link bereken je het bedrag aan vermogensbelasting.

5. De totale berekening

  • Betaalde hypotheekrente
  • Min de hypotheekrente-aftrek
  • Min de spaarrente die je misloopt
  • Plus de bespaarde vermogensbelasting

De uitkomst van deze som geeft weer of je financieel voordeel hebt door af te lossen op je hypotheek of niet.

Banner 728x90

Extra voordeel

Mogelijk behaal je nog een extra voordeel als je extra aflost op je hypotheek. Als je door jouw aflossing in een lagere risicoklasse terechtkomt betaal je mogelijk voor jouw hele hypotheek een lager rentepercentage. Dit heeft te maken met de schuldmarktwaardeverhouding.

Waar moet je nog meer op letten?

Het is belangrijk om in de gaten te houden of je boetevrij mag aflossen op je hypotheek en zo ja welk bedrag. Over het algemeen geldt dat je onbeperkt boetevrij mag aflossen als de actuele hypotheekrente hoger is dan jouw hypotheekrente. En vaak mag je 10% of 20% van de oorspronkelijke hypotheeksom boetevrij aflossen per jaar.

Dit zijn echter wat algemeenheden en geven geen garantie voor jouw situatie. Check dat dus voor jouw hypotheek! Dat kan vaak online als je inlogt in jouw omgeving. En anders bel je je bank om het na te vragen.

Nadelen van extra aflossen op je hypotheek

Ook als de rekensom positief uitpakt en je boetevrij mag aflossen is het belangrijk dat je goed nadenkt of je extra wil aflossen op je hypotheek. Er zijn namelijk wat nadelen aan verbonden. De eerste is dat je het geld ‘kwijt’ bent. Je kunt er pas weer bij als je je huis verkoopt of als je een dure nieuwe hypotheek(verhoging) afsluit. Op dat moment heb je geen recht meer op hypotheekrente-aftrek, tenzij je de verhoging gebruikt voor verbetering van je woning. Maar dus niet als je spijt krijgt van de aflossing en je het geld wil gebruiken voor een wereldreis of de aanschaf van een boot.

Als je van plan bent om in de toekomst te verhuizen is het extra belangrijk om op te letten. Je verkoopt dan je huis en dus komt het afgeloste bedrag weer vrij, tenzij je woning minder waard is geworden. Je wordt geacht de overwaarde, dus ook jouw afgeloste bedrag, in te brengen in de nieuwe woning. Doe je dat niet, dan heb je over dat deel geen recht op rente-aftrek. Dit alles is geen probleem als je van plan bent alles in te brengen in de nieuwe woning. Weet je dat niet zeker, denk dan nog een keer extra na of je wel wil aflossen. Je geeft nu namelijk een stukje rente-aftrek op en het is de vraag of je die straks weer terugkrijgt.

Alternatieven voor aflossen op je hypotheek

In plaats van aflossen op je hypotheek kun je ook overwegen om met dat geld te beleggen. Beleggen heeft als voordeel dat je flexibel bent om het geld op te nemen. Ook is het verwachte gemiddelde rendement bij beleggen hoger dan de meeste hypotheekrentes. Daarentegen krijg je met beleggen geen garantie van het rendement en telt je vermogen mee in box 3.
Alle blogs over beleggen die op Financequeen zijn verschenen vind je hier.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen